Vi elsker Hosta og mener det er en genial staude til vår hage. Den tåler å stå i skygge, er en super bunndekker og ikke minst er den utrolig vakker.
I det siste har vi besøkt flere parker der de har plantet store felter med Hosta. Dette skaper en egen ro og harmoni, og gjør at bedet er interessant også når det ikke er blomstringstid for andre stauder.
Vi har den for bladverket
Hosta har ganske riktig blomster den også, men det er bladverket og ikke blomstene som gjør at vi og andre bruker Hosta i hagen. De er ikke vintergrønne men visner helt ned hver høst, så det tar litt tid før de kommer til sin rett i vårhagen.
Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden
Men når Hosta først kommer, kommer den godt! Vi har etterhvert mange sorter i vår hage, blant andre Hosta sieboldina «Elegans», Hosta «Devon green», Hosta tardiana «June», Hosta tardiana «Halcyon», Hosta «Francee» og Hosta «Whirlwind».
Vi har noen andre sorter også, men som mange andre hageeiere er vi ikke alltid så flinke til å skrive opp navnene, og det finnes mange tusen ulike navnsorter.
Les også: 7 tips til en vakker og lettstelt hage
Skaper estetikk
Det er gjerne sånn at hvis du først har fått dilla på Hosta, så vil du bare ha mer! For det er utrolig mange muligheter til hvordan du kan bruke Hosta.
Noen synes det er spennende å samle på ulike sorter Hosta, som de planter sammen i et harmonisk bed. Det blir riktig stilig, men husk at noen Hosta blir kjempestore, mens andre bare blir noen centimeter høye.
Vi har også god erfaring med å plante Hosta i store krukker som vi har overvintre ute. Det å ha flerårige stauder i krukker er noe vi blir mer og mer glad i, fordi det gjør at det er veldig mye mindre jobb å få hagen klar om våren. De få sommerblomstene vi har er impulskjøp som får plass i mindre krukker som ikke er så gode å bruke til overvintring.
Les også: Slik overvintrer du stauder i krukker
Store felt med Hosta
En av de tingene vi liker best med Hosta, er at de er så enkle å dele. Dermed er det lett å utvide samlingen. Vi hadde i utgangspunktet tre stykk Hosta «Francee», disse er blitt delt flere ganger og er nå blitt til nærmere 20 planter.
Det beste er å dele Hosta om våren før bladverket kommer, men det går også greit å dele om høsten.
Les også: Del staudene dine i høst
På fellesområdet til sameiet har vi plantet to store felter med samme type Hosta – dette ser ryddig og fint ut og hindrer at området gror igjen med ugress. Hosta er heller ikke en plante som det er fare for at frør seg og sprer seg ut i naturen, noe som er fordel når du skal plante på steder som ingen egentlig har ansvar for.
Trives best i skyggen
Noen ganger får vi i Spirea spørsmål fra lesere om hva de kan plante i en solrik hage. Dette synes vi egentlig er et litt rart spørsmål, for de fleste blomstrende planter og matplanter trives absolutt best i sol. I løpet av en vanlig norsk sommer skinner sola heller ikke konstant, så plantene får hvile selv som de står på det mest solrike stedet i hagen.
Les også: Hosta – perfekt for skyggebedet
Det er som regel vanskeligere å finne planter som trives godt i skyggen. Og det er akkurat derfor vi liker Hosta så godt! De blir nemlig finest i skyggen. Står de for solrikt, kan bladene bli solbrent, men det har aldri vært noe problem hos oss.
Vi har ingen steder i hagen med full sol hele dagen, det er varierende grad av skygge, og Hosta ser ut til å trives overalt.