Derfor er Hosta en genial plante å ha i hagen

Vi elsker Hosta og mener det er en genial staude til vår hage. Den tåler å stå i skygge, er en super bunndekker og ikke minst er den utrolig vakker.

I det siste har vi besøkt flere parker der de har plantet store felter med Hosta. Dette skaper en egen ro og harmoni, og gjør at bedet er interessant også når det ikke er blomstringstid for andre stauder.

Hosta kan godt stå i krukke, som denne «Whirl wind» gjør.
Vi har den for bladverket

Hosta har ganske riktig blomster den også, men det er bladverket og ikke blomstene som gjør at vi og andre bruker Hosta i hagen. De er ikke vintergrønne men visner helt ned hver høst, så det tar litt tid før de kommer til sin rett i vårhagen.

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Hosta «Francee» har vi mange av, etter aktiv deling. Hosta er en genial bunndekker på områder som dette, der du ikke har lyst til å luke hele tiden.

Men når Hosta først kommer, kommer den godt! Vi har etterhvert mange sorter i vår hage, blant andre Hosta sieboldina «Elegans», Hosta «Devon green», Hosta tardiana «June», Hosta tardiana «Halcyon», Hosta «Francee» og Hosta «Whirlwind».

De fleste har Hosta for bladverket, men de blomstrer også på sensommeren.

Vi har noen andre sorter også, men som mange andre hageeiere er vi ikke alltid så flinke til å skrive opp navnene, og det finnes mange tusen ulike navnsorter.

Les også: 7 tips til en vakker og lettstelt hage
Hosta «Sum and Substance» i et skyggebed sammen med andre Hosta og stauder. Til høyre to eks av Hosta «Francee» som har selvsådd seg, og deretter er flyttet hit.
Skaper estetikk

Det er gjerne sånn at hvis du først har fått dilla på Hosta, så vil du bare ha mer! For det er utrolig mange muligheter til hvordan du kan bruke Hosta.

Noen synes det er spennende å samle på ulike sorter Hosta, som de planter sammen i et harmonisk bed. Det blir riktig stilig, men husk at noen Hosta blir kjempestore, mens andre bare blir noen centimeter høye.

Hosta tardiana «June» er en veldig vakker og ganske liten Hosta.

Vi har også god erfaring med å plante Hosta i store krukker som vi har overvintre ute. Det å ha flerårige stauder i krukker er noe vi blir mer og mer glad i, fordi det gjør at det er veldig mye mindre jobb å få hagen klar om våren. De få sommerblomstene vi har er impulskjøp som får plass i mindre krukker som ikke er så gode å bruke til overvintring.

Les også: Slik overvintrer du stauder i krukker
En lang rekke med Hosta vil etterhvert dekke hele skråningen.
Store felt med Hosta

En av de tingene vi liker best med Hosta, er at de er så enkle å dele. Dermed er det lett å utvide samlingen. Vi hadde i utgangspunktet tre stykk Hosta «Francee», disse er blitt delt flere ganger og er nå blitt til nærmere 20 planter.

Det beste er å dele Hosta om våren før bladverket kommer, men det går også greit å dele om høsten.

Les også: Del staudene dine i høst
På dette området var det tidligere bare ugress, nå spiller Hosta hovedrollen. Det som blomstrer der nå er stjerneskjerm, samt sentblomstrende Allium.

På fellesområdet til sameiet har vi plantet to store felter med samme type Hosta – dette ser ryddig og fint ut og hindrer at området gror igjen med ugress. Hosta er heller ikke en plante som det er fare for at frør seg og sprer seg ut i naturen, noe som er fordel når du skal plante på steder som ingen egentlig har ansvar for.

En av fordelene med Hosta er at den visner helt ned om høsten og ikke tar skade for eksempel av snømåking
Trives best i skyggen

Noen ganger får vi i Spirea spørsmål fra lesere om hva de kan plante i en solrik hage. Dette synes vi egentlig er et litt rart spørsmål, for de fleste blomstrende planter og matplanter trives absolutt best i sol. I løpet av en vanlig norsk sommer skinner sola heller ikke konstant, så plantene får hvile selv som de står på det mest solrike stedet i hagen.

Disse Hosta «Halcyon» ble plantet i fjor, etter deling.
Les også: Hosta – perfekt for skyggebedet

Det er som regel vanskeligere å finne planter som trives godt i skyggen. Og det er akkurat derfor vi liker Hosta så godt! De blir nemlig finest i skyggen. Står de for solrikt, kan bladene bli solbrent, men det har aldri vært noe problem hos oss.

Sneglene liker dessverre også Hosta.
Hullete blader er ikke så pent, men det er sneglenes skyld.

Vi har ingen steder i hagen med full sol hele dagen, det er varierende grad av skygge, og Hosta ser ut til å trives overalt.

En annen vakker plante som trives godt i skyggen er alunrot.
Vi har fått stadig mer sans for Hosta med gule blader.