Vi har satt 1685 blomsterløker!

Vi klarer nesten ikke å vente til det blir vår og alle de 1685 løkene blir til vakre blomster! Løk er en fantastisk enkel måte å skape en vakker vårhage som humlene elsker.

SPONSET INNLEGG

Gjennom et samarbeid med den norske nettbutikken Hageglede.no fikk Spirea.no tilsendt en svær eske med blomsterløk litt tidligere i høst. Da vi regnet sammen fant vi ut at det var hele 1685 løker tilsammen!

Vi har satt over 400 tulipanløker i hagen vår!
Sett mange løker!

Det vi har plantet er jo et voldsomt antall løk, og ikke noe de fleste pleier å plante i sin hage, men vi vil likevel oppfordre til å bruke litt større mengder enn du kanskje hadde tenkt når du planter løk. Det er nemlig sånn med løk at 10 stykker ser ganske stusslig ut, mens 100 blir litt av et syn. Det blir som å gi en bukett til kjæresten – desto større, desto bedre.

Vi bestilte derfor flere XXL-pakker med 100 løker i hver – da får du også mye løk for pengene sammenlignet med å kjøpe mange små pakker.

Det er også smart å bestille løk med ulik blomstringstid, slik at du har noe pent å se på fra de første snøklokkene kommer i mars, til Allium gjør seg ferdig i juni-juli. Er du opptatt av bier og humler er dette spesielt viktig, da løkblomster er blant insektenes favoritter.

Les også: Sjekk om du har en humlevennlig hage
Drømmer du om et tulipanbed som dette, må du sette løk nå i høst. Og bestill minst 100 løker av samme sort!
Hvordan få plass?

Det å sette løk, som egentlig heter å legge løk, handler mye om å forestille seg hvordan hagen vil se ut til våren. På høsten er det som regel fullt i alle bed av stauder og bladverk, men disse er jo mye mindre om våren.

Tenk gjerne på hvor snøen går først, og hvilke felter som er litt kjedelige tidlig på sesongen. Blomsterløk kan settes både tett i egne felter, eller innimellom andre planter. Vi synes for eksempel at Allium er helt nydelig å bruke i staudebedene, der de kommer opp som «svevende kuler» over de grønne plantene.

Les også: Nå er det Allium-o-rama i hagen vår
Pass på å sette løkene dypt nok, 10 cm er anbefalt for tulipanløker.
Hvor lenge varer løkene?

Har du satt tulipanløker tidligere, har du sikkert oppdaget at blomstringen ikke varer for evig. Det er som regel mest blomstring det første året, men etter noen år er løkene blitt så små at det ikke blir blomster, men bare blader.

Det er mange som pleier å ta opp tulipanløkene etter at de har blomstret av, for å lagre de tørt og så sette dem igjen om høsten. Det er uansett viktig at du lar løkene visne helt ned slik at så mye som mulig av næringen går tilbake i løken. Men klipp av blomsterstanden.

Andre løker som for eksempel Allium, som vi har mange av i vår hage, bare fortsetter å blomstre i år etter år, uten at vi gjør noe som helst med dem.

Noen løker som snøklokker og Scilla bare blir mer og mer for hvert år, og kan spre seg i hele hagen.

Les også: Et blått hav av Scilla
I slutten av april er det bare blått i blått i denne store hagen på Nordstrand.
Dette har vi plantet

Hva er det så vi har plantet i vår «løkhage»? Her er oversikten:

  • 425 stk. tulipaner – blant annet sortene Louvre, Triumph Rose, White Triumphator, Honeymoon, Angelique og Foxtrot.
  • 355 stk. Allium (prydløk) – av sortene Allium sphaerocephalon, Purple Sensation, Gladiator, White Cloud og Allium caeruleum.
  • 350 stk. perleblomster – Touch of Snow, Magic Mix, Muscari botryoides album (hvite).
  • 200 stk. påskeliljer (narsisser) – Golden Dawn.
  • 100 stk. ruteliljer – Fritallaria Meleagris Mix.
  • 100 stk. våriris – Harmony og Katharine Hodgkin.
  • 50 stk. snøklokker – Galanthus elwesii.
  • 45 stk. anemoner – Blue Shades.
  • 40 stk. botaniske tulipaner (villtulipaner) – Tulipa Turkestanica.
  • 20 stk. klosterklokker – Leucojum aestivum
På løkpakkene står det hvordan du skal plante løken, og blomstringstid.
Du kan fortsatt bestille!

De fleste steder i landet går det greit å sette høstløkene i jorda enda en stund til. Og det er fortsatt et godt utvalg i nettbutikken til Hageglede.no – bare å bestille så får du løkene tilsendt i løpet av noen dager.

Nettbutikken til Hageglede.no er kjempefin! Her finner du alt du trenger. Og litt til…

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.