Er det greit med lys i takrenner, busker og trær?

Det er ikke bare juletreet som lyser i adventstiden. For i busker, trær og takrenner både lyser og blinker alle mulige fantasifulle julelys.

Du har kanskje en nabo som har «tatt helt av» med julebelysningen i hagen? Til irritasjon for noen – mens andre synes det er kjempegøy.

– Tidligere var det som regel bare ett tre i hver hage som hadde julelys. Men nå vil mange lyse opp mer, og det finnes mange flere produkter å velge blant, forteller Bodil Skaug Holte som er daglig leder i nettbutikken Designbelysning.no.

Tradisjonelt inngangsparti med to julepyntede kjeglegraner som ønsker velkommen.
Amerikansk – eller mer diskret

Hun sier at det i hovedsak er to «retninger» innen julelys: Det er de som ønsker den amerikansk-inspirerte stilen med fargede lys som blinker, julenisser og reinsdyr – kort sagt «mest mulig».

Les også: Er det innafor å pynte juletreet flere uker før jul?
Det er ikke sikkert du trenger å lyse opp hele hagen – holder med et lite tre, kanskje?

Og så er det de som gjerne ønsker å lyse opp hagen på en mer diskret måte med hvite lys og produkter som passer sammen.

– Det blir jo litt mørkt og trist i hagen på den mørkeste tiden av året, da er det fint å bruke litt lys, mener Holte.

Et espalier for klatreplanter kan bli en fin «lysende vegg» vinterstid.
Koster ikke så mye lenger

Ny teknologi og lavere priser er to viktige årsaker til at utendørs julebelysning blir stadig mer populært. Moderne julelys er basert på led og du kan få mange lyspunkter i én og samme lysslynge. Du trenger heller ikke å være redd for at hele anlegget slukker fordi én pære er gått, slik det var med gamle dagers juletrelys.

Ved å sette lys på rekkverket på verandaen, får du vist konturene av huset også når det er mørkt.

– Led-lys varer veldig lenge, og prisene er relativt lave selv på produkter av god kvalitet. Du trenger heller ikke å bekymre deg for strømregningen, da led-lys trekker veldig lite strøm, sier hun.

De gamle glødepærene brukte nemlig 95 prosent av energien på å utstråle varme, bare de stakkars siste 5 prosentene var det vi fikk glede av som lys. Som utebelysning var glødepæren bokstavelig talt fyring for kråka.

Led-pærer gir mye lys uten at de bruker så mye strøm.

Med led-pærer er det hele 80 prosent som blir til lys, ergo langt mindre strømforbruk. Led-pærer tåler dessuten bedre å bli håndtert, det skal mer til før de blir ødelagt enn en glødepære som går i stykker av den minste ting. Led-pærer har dessuten gode egenskaper for dimming – da slipper naboen et uønsket neonbelyst soverom.

Det trenger ikke nødvendigvis å være veldig sterke lyskilder på utebelysningen, men små lyslenker i krukker og på rekkverket.
Folk vil ha mer utelys

Clas Ohlson-kjeden er en av de som har merket at trenden med utendørs belysning er i vekst.

– De siste årene har vi merket stor etterspørsel etter mer variert belysning til jul, både innen- og utendørs. Vi selger mye av alt fra reinsdyr som lyser til lysslynger med fargepærer. Vi ser at det er en trend nå hvor det er lov å være litt mer vågal i valg av belysning, forteller Kine Dreyer som er kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson.

Les også: Hagebelysning på lavbudsjett
Det finnes mange ulike «vinterlys» på markedet – som lyser ganske diskret.

En annen trend er batteridrevne lysprodukter. Har du for eksempel en dørkrans som du ønsker å lyse opp er det upraktisk med ledning. Men med en liten batteridrevet slynge får du en koselig dekorasjon.

I stedet for lys som henger i trærne kan du velge skjulte lyskilder som lyser opp hagen.
Slik lyser du trygt

Selv om produktene er led-basert, er det viktig at du følger anbefalingene fra elektrikere om bruk av utendørs julebelysning – for å unngå brannfare.

Bruk kun produkter som er godkjent for utendørs bruk. Det skal opplyses fra produsenten, og innebærer blant annet at alle ledninger er gummierte.

Hvis du ikke er nøye når du tar ned lange lyslenker, ender du opp med et slikt kaos. Dette var over 100 meter med flott lys, men er nå et virrvarr som er bortimot umulig å få løsnet opp. Løsningen er å lage et «garnnøste» som det til venstre.

Koble utelysene til en utendørs stikk-kontakt, og absolutt ikke gjennom et åpent vindu. Må du bruke skjøteledning, bruk en som er godkjent for utendørs bruk. Kontakt eventuelt elektriker dersom du er i tvil.

Dersom du ikke har utendørs stikk-kontakt, finnes det flere batteridrevne produkter du kan bruke.

Ved å henge lyslenker rundt ytterdøra, ser du hvor du skal gå.
Ta hensyn til naboen – og naturen

Tenker du at du kan sette opp så mange julelys du vil? Da bør du i så fall bo langt fra nærmeste nabo. Nabolovens § 2 av 1961 slår nemlig fast at «Ingen må ha, gjera, eller setja iverk noko som urimeleg eller uturvande (unødvendig) er til skade eller ulempe på granneeigedom.». Et blinkende lys utenfor naboens soveromsvindu vil nok i rettsvesenet være gjenstand nettopp for nabolovens paragraf 2. Slå derfor av lyset om natta – og spør før du monterer.

Det kjennes tryggere å gå tur i nabolaget når det henger en lyslenke som dette på gjerdet.

Det finnes også forskning som viser at kunstig lys nattestid kan ha store konsekvenser for dyre- og planteliv. Det virker for eksempel som en felle for insekter som trekkes mot lyset, og fugler og flaggermus kan også bli «fanget» av kunstige lyskilder.

Forsker Arne Follestad ved Norsk Institutt for naturforskning (NINA) har studert internasjonal forskning på lysforurensning, og mener det kan ha negative konsekvenser for alt fra encellede dyr til mennesker. For eksempel kan frosker bli blendet i flere timer av korte lysglimt fra en forbipasserende bil.

DENNE ARTIKKELEN HAR TIDLIGERE STÅTT PÅ TRYKK I MAGASINET TARA HJEM

Her er det huset i treet som har fått belysning.