Slik driver du amaryllis fra løk

I stedet for å kjøpe en ferdig, blomstrende plante, er det morsomt å prøve å drive frem amaryllis fra løk på egen hånd. Starter du nå, får du flott blomstring til jul.

Amaryllis er en av de absolutt mest populære juleblomstene i Norge. Hvert år kjøper nordmenn 800 000 amaryllis, eller ridderstjerne som den egentlig kalles.

Les også: Her er Norges 10 mest solgte juleblomster
Det beste med amaryllis er at du kan følge hele prosessen fra løk til ferdig blomst. Det er alltid spennende å se om den kommer i blomst i tide til jul.

Litt nærmere jul nærmest flommer blomsterbutikkene over av amarylliser som er ferdig plantet i jord og på nippet til å slå ut i blomst i det øyeblikket du kjøper dem.

Ikke noe galt med å kjøpe ferdige planter, men det er også veldig morsomt å prøve å drive frem sine egne amaryllis-blomster.

Vil du ha flere hagetips fra oss i Spirea.no? Bestill abonnement på vårt hageblad Hageguiden
Amaryllis henter all næringen den trenger fra løken og trenger ikke gjødsel.
Mange ulike sorter

Spirea.no har et samarbeid med firmaet Hageglede, som er Norges ledende nettbutikk for løk og frø. For et par dager siden fikk vi tilsendt en spennende pakke med 6 ulike amaryllis-løker i ulike farger. Løkene vi fikk var i «jumbo-størrelse», og vi kan håpe å få 2-3 blomsterstengler med 4-5 blomster på hver.

Voksen størrelse på løkene til amaryllis.

Det er heller ikke sånn at amaryllis bare finnes i rød, selv om den klassiske «julefargen» er mest vanlig. Det finnes nydelige hvite amaryllis, rosa og flerfargede, med enkle, doble og fylte blomster.

I likhet med de fleste løkplanter er ikke amaryllis vanskelig å lykkes med. Det viktigste er at de ikke blir utsatt for frost, og at du ikke vanner dem i hjel.

Bruk gjerne en tung potte sånn at den ikke velter når blomsten er ferdig utvokst.
Her er en enkel «bruksanvisning» for hvordan du planter amaryllis:
  • Finn frem en passe stor krukke, gjerne litt tung slik at den ikke velter. Amaryllis kan få 50 cm lange blomsterstengler, hvis du har for liten krukke blir det ubalanse. Det kan også være nødvendig å støtte opp blomsterstengelen etter hvert.
  • Legg Lecakuler eller stein i bunnen av krukken, for å sikre god drenering. Dette er spesielt viktig dersom du bruker en krukke uten hull i bånn.
  • Fyll på med jord, men la 1/2 – 1/3 av løken stikke over jorda.
  • Røttene trenger tilgang til vann for å etablere seg, så fyll på litt vann ved planting.
  • Det er fint å pynte krukken litt ved å dekke toppen av løken med litt mose og eventuell annen julepynt.
Toppen av løken skal stikke cirka 1/3 over jorda, men du kan pynte med mose etterpå.
  • Sett krukken med amaryllisløken lyst og i romtemperatur. Hvis du setter den kjølig vil den vokse saktere. Vann sparsomt, for mye vann kan gjøre at løken råtner. Du trenger ikke å gjødsle, løken inneholder all næring som planten trenger.
  • Blomstring vil normalt komme 4-6 uker etter at du setter løken i jord og plasserer den lyst og i romtemperatur.
Ved å pynte med mose på toppen blir det en flott juledekorasjon.

Går det an å få amaryllis til å blomstre på nytt året etter? Ja, det er mulig, men det er ganske mye som skal stemme, så vi har aldri fått det til. Men prøv gjerne – det ligger en forklaring på hvordan du kan gjøre det i denne artikkelen.

Bestill hos Hageglede

Du rekker fortsatt å bestille amaryllis-løk i nettbutikken til Hageglede, de har rask levering fra sitt lager i Norge. Sjekk her hvilke farger og varianter de har på lager.

Spirea.no har et kommersielt samarbeid med Hageglede.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.