Dette trenger grønne planter for å trives

Hagesesongen er over, men det går an å skape en grønn oase inne også. Men hvorfor begynner stueplantene å sture etter kort tid? Her er noen tips til hvordan du får potteplantene til å trives.

Grønne planter gjør underverker for interiøret, og i tillegg renser de luften og skaper et bedre innemiljø.

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her. 

For å få plantene til å trives er det imidlertid fire faktorer som må være på plass:

  • Lys
  • Vann
  • Gjødsel
  • Temperatur
I denne vinduskarmen har plantene våre best mulig forhold for å trives: Mye dagslys og ingen gardiner som skygger for lyset. Men selv her kunne vi gjerne hatt et ekstra plantelys for å gi enda bedre vekstforhold.
Faktor 1: LYS

Den norske vinteren er lang, og i mange måneder er det veldig lite dagslys. Grønne planter trenger lys for å kunne vokse, og må derfor plasseres der det er mest lys i boligen.

Vinduskarmen er som regel førstevalg for stueplanter om vinteren – og helst et sør- eller vestvendt vindu hvis du har.

Tips: Har du ikke en egnet vinduskarm til å sette plantene i, finnes det mange fine små plantebord som du kan sette fritt på gulvet, i nærheten av vinduet.
Planter trives dårlig i mørke kroker, derfor er det lurt å bruke ekstra plantelys hvis du vil ha planter noen meter inn i rommet.

Noen planter tåler å stå ganske mørkt, for eksempel kongebegonia, arekapalme, sjømannstrøst og svigermors tunge.

Men i mange boliger er det i praksis nesten ikke lys som kommer inn. Det kan være gardiner eller andre ting som dekker mye av vinduet, vinduene er små, det er en stor tujahekk utenfor som skygger for lyset, og så videre.

Det du må gjøre da, er å sette inn ekstra lys til plantene. Vanlige lysstoffrør eller LED-lys kan funke hvis de står nært plantene, men det beste er spesielle plantelys som gir mye lys uten å avgi mye varme.

Et LED plantelys gir mye lys, og hvis plantene er for nært lyspæren, kan de bli svidd på bladene.
Faktor 2: VANN

Alle planter trenger vann for å leve, men det er sannsynligvis flere potteplanter dør fordi de får for mye vann, enn at de tørker ut. Før du vanner, stikk fingeren i jorda for å kjenne etter at jorda faktisk er tørr. Hvis du overvanner, vil røttene råtne.

De fleste planter liker dessuten å tørke litt opp mellom hver vanning.

Plasser tre planter sammen i skålen under plantelyset – dekorativt og praktisk når du skal vanne.

Ideelt bør hver ulike plante få tilpasset vanning, men dette er ikke alltid så lett å huske i praksis.

Tips: I stedet for å helle vann rett i krukkene, ta plantene med inn på kjøkkenet og vann den i vasken. For eksempel orkideer er det lurt å ta ut av potteskjuleren og vanne ved at du lar det renne vann helt gjennom.

Grønne planter liker også å bli dusjet med vann en gang i blant.

Ved å variere med store og små potteplanter, kan du skape et fint, grønt miljø i stuen, når plantene i hagen er på hell.
Faktor 3: GJØDSEL

Fra oktober til februar trenger grønne planter kun gjødsel én gang i måneden. Bruk flytende plantenæring som du blander ut i vann.

Faktor 4: TEMPERATUR

Stueplanter trives ikke i rom der temperaturen er lavere enn 15 grader. Pass også på at det ikke er for varmt der plantene står. Unngå plassering rett over en panelovn, der blir det varm og tørr luft som ingen planter liker.

En varmepumpe gir ikke så tørr luft som en panelovn, men det bør likevel være litt avstand mellom varmepumpen og de grønne plantene.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut