Er det greit å bruke motorsag på søndag?

I dag har hele familien vært i arbeid med å sage ned et tre, som så ble kappet og kløyvd opp til ved. Motorsag og vedkløyver bråker noe aldeles infernalsk. Er det greit å drive «tømmerdrift» på en søndag med fint sommervær?

Selv om de færreste nordmenn går i kirken på søndager lenger, er det mange som er opptatt av å ta hensyn til helligdagsfreden.

Det er egentlig vi også. Vi synes i hvert fall det er greit å ikke forstyrre naboene våre unødig, i og med at vi bor midt i et villastrøk og vårt bråk med motorsag nødvendigvis vil plage mange mennesker.

Vi forstyrret helligdagsfreden

Men så var det bare det at vi endelig hadde tid til å få felt det treet vi hadde snakket om i flere måneder, været var fint og motorsaga virket som den skulle. Derfor ble vi enige om å la søndag være søndag, og ta sjansen på at én liten time motorsagbråk ble akseptert av våre naboer.

Vi tok sjansen og brukte motorsag i underkant av en time på en søndag, i overenstemmelse med nærmeste naboer.
Vi tok sjansen og brukte motorsag i underkant av en time på en søndag, i overenstemmelse med nærmeste naboer. OBS: Bildet er fra arkivet, da det var fotograf Tore som var sagfører i dag.

For ordens skyld: Vi ventet til klokka var 13, og vi informerte våre nærmeste naboer før vi satte i gang med motorsagingen. Lenge før vi begynte hørte vi dessuten lyden av diverse andre motoriserte hageredskaper; gresstrimmere, hekksakser og plenklippere.

Men visste du at det faktisk ikke er lov til å bruke verken motorsag eller plenklipper på søndager? I Lov om helligdager og helligdagsfred står det at det er forbudt å drive med «utilbørlig larm» på søndager.

I den samme loven står det også at det ikke er lov å arrangere sportskonkurranser før kl 13 på søndager. Tenker du at det må være en lov fra 1800-tallet? Loven er faktisk fra 1995!

Men det som faktisk ER lov, er å drive med veldig bråkete pigging til kl 19 på lørdag kveld! Det har nemlig vi opplevd, da de skulle bygge hus på nabotomta. Er det virkelig bedre enn at noen kjører en plenklipper i 20 minutter en søndag formiddag?

Irriterende plenklipping

Naboer som klipper plenen på «feil» tidspunkt er noe som gir grobunn for mange nabokonflikter. For det er ikke noe som er mer irriterende enn bråkete motordur når du har satt deg ned for å slappe av og kose deg i finværet.

Likevel; det er et faktum at plenen må klippes, og det må skje i oppholdsvær. De fleste er på jobb hele uka, og kanskje er søndag den eneste dagen det er tid og værforhold til å gjøre forefallende arbeid i hus og hage.

Dette bildet er fra da vi hadde besøk av onkel Arne for noen år siden. I dag var det fotograf Tore som var sagfører, derfor ingen ferske bilder.
Dette bildet er fra da vi hadde besøk av onkel Arne for noen år siden. I dag var det fotograf Tore som var sagfører, derfor ingen ferske bilder.

Så, ja, vi mener det er greit å bruke både plenklipper og motorsag midt på dagen på en søndag, selv om sola skinner og naboen vil sole seg. Vi mener det er verre med slikt bråkete arbeid for eksempel en fredag eller lørdag kveld. Eller å bruke løvblåser kl 08.30 på 17. mai, som en i nabolaget her gjorde.

Moralen er vel også at man snakker med naboene på forhånd, og ikke setter i gang med et voldsomt spetakkel for eksempel når de har invitert til selskap.