Ja, det er trygt å dyrke i murerbaljer

Et av de vanligste spørsmålene i hagegrupper på Facebook er dette: «Er det trygt å bruke murerbaljer/murerbøtter til dyrking av grønnsaker?» Det korte svaret er ja.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Murerbaljer får du kjøpt i byggvarebutikker, og de er relativt rimelige sammenlignet med å kjøpe store krukker og potter spesielt beregnet på dyrking. De er også så store at de til en viss grad kan erstatte dyrking i bakken for dem som har lite tilgang til hage.

Les også: Lag dine egne «juksakotta»-potter
«Merkelig» merking

Derfor har de blitt svært populære, men mange er også usikre på om det er trygt å bruke dem til dyrking. Flere av murerbaljene er nemlig merket med «ikke godkjent for dyrking av mat», og lignende.

Jeg vet ikke det nøyaktige svaret på hvorfor de har denne merkingen, men det har sannsynligvis sammenheng med at produsenten ikke har tatt bryderiet med å teste baljene ift dyrking av grønnsaker. Murerbaljer er jo som navnet tilsier ment til muring, nærmere bestemt til blanding av sement.

Dette er det murerbaljene egentlig er ment å brukes til.
Jordforsker: Helt trygt

Jordforsker Erik Joner ved NIBIO skrev i 2023 en artikkel på Hageselskapet.no om bruk av denne type plastbøtter til dyrking. Her beroliger han bekymrede dyrkere med at det er helt trygt å dyrke i murerbaljer og andre plastbøtter. Det er også trygt å dyrke småplanter i yoghurtbegre og iskrembokser.

Her er begrunnelsen:

«Plast i seg selv er ikke giftig, og plastbegre som det har vært mat i inneholder ikke tilsetningsstoffer som løser seg opp. Tilsetningsstoffer kan finnes i andre typer plastprodukter for å gi dem gode bruksegenskaper, men det aller meste av disse stoffene sitter så fast i selve plasten at det er svært lite som kommer ut i jorda. Skulle noe likevel slippe ut, så er det ofte stoffer som er lite løselige i vann. Da blir de også lite tilgjengelige for opptak i planter, for planter tar kun opp ting som er oppløst i vann.»

Som en siste barriere er det slik at planter filtrerer stoffer de tar opp fra jord, forklarer Joner.

Jeg bruker murerbaljer til ulike hage-formål, for eksempel å lage gjødselvann av ugress.
Hva med impregnert tre?

Tungmetaller er et annet tema mange dyrkere er opptatt av, men heller ikke dette representerer noen stor fare.

Hvis du bruker impregnerte trematerialer av «gammel type», altså den som ble forbudt for over 15 år siden, kan det komme tungmetaller ut i jorda. Det samme gjelder jernbanesviller og lyktestolper som er impregnert med kreosot. Men Joner beroliger med at disse stoffene likevel gjør mer skade på meitemark og andre jordorganismer enn på planter og mennesker. Det er jo ikke akkurat bra at de skader meitemarken, så velg heller andre materialer.

Vi har brukt gamle jernbanesviller til å lage nye bed i vår skråningshage. Her er det nesten bare prydplanter, og meitemarken lever (heldigvis) i beste velgående.

De stoffene som derimot kan gjøre skade på planter, og heller ikke er bra for menneskene som spiser grønnsakene, er sprøytemidler som er designet for å tas opp av planter.

Konklusjonen er altså:

Du kan trygt dyrke i murerbaljer, yoghurtbegre, vaskebøtter, knotteplast eller nyere, impregnert materiale. Eldre impregnering bør unngås, men også stoffene i disse beveger seg i liten grad ut i jorda.

Håper dette var litt oppklarende – lykke til videre med dyrkingen.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.