Anders har sin egen jungel med grønne planter

Oslo-mannen Anders Røyneberg er for sine nesten 40.000 følgere på Instagram kjent som @arcticgardener. I loftsleiligheten på Grünerløkka har han over 100 grønne planter!

Spirea-fotograf Tore besøkte «den arktiske gartneren» på en av årets mørkeste dager, i begynnelsen av januar, for å ta bilder til en reportasje som sto på trykk i Norsk Hagetidend nr 1 2019.

SOVEROMMET: Det er veldig fint å våkne opp i et slikt miljø.
Overlever «dødsmånedene»

Alle som har prøvd å holde stueplanter fine gjennom hele året vet at november, desember og januar ofte betyr døden for de grønne plantene. Det er lite lys og ofte varmt i stua med tørr luft på grunn av vedfyring.

STUEN: Ved å gjøre det slik, har du sommer hele året.

Men til tross for disse utfordringene klarer Anders Røyneberg å holde liv i plantene sine år  etter år. Ikke bare holder han liv i dem, de er grønne og frodige også. Han passer blant annet på å tørke støv av bladene slik at de tar til seg så mye lys som mulig, og han dusjer de med sprayflaske.

Om sommeren flytter han gjerne plantene ut på balkongen når det regner.

Lys og minimum 15 grader

Som sagt er lyset ofte den største utfordringen for å få inneplanter til å trives. For selv om du har vinduer, er det aldri så mye lys inne som ute.

GRØNT I ALLE ROM: Selv på badet er det noe grønt å se på.

De fleste plantene vi bruker som inneplanter i Norge, er egentlig tropiske planter som vokser i jungelen i områder rundt ekvator. Nesten ingen grønne stueplanter tåler for eksempel temperaturer lavere enn 15 plussgrader. Hvis du har dem i en vinterhage må du derfor passe på at det ikke blir for kaldt midt på vinteren.

SPISESTUEN: Selv langt nord kan man få Syden-følelser når man får servert middagen her.

Hvis du vil lære mer om hvordan Anders klarer å ha sin egen jungel inne i en liten leilighet midt i byen, gå inn på Instagram-kontoen hans @arcticgardener.

Les også:
Dette trenger grønne planter for å trives
Grønne planter gjør underverker for interiøret
Derfor skal du potte om stueplantene dine
Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!