På tide å male huset – velg riktig maling

Tar du først jobben med å male huset, er det viktig at du velger en maling som holder i mange år.

Bor du i hus med utvendig panel i tre, må du regne med å male huset sånn cirka en gang hvert tiende år. Vi har bodd i huset vårt i seks år nå, og har aldri malt. Ut fra hva våre naboer forteller, er det trolig minst ti år siden sist huset vårt ble malt utvendig. Utseendemessig er det også på tide å male – det ser ikke så fresht ut lenger.

Hvilken maling skal du velge?

Som mange andre har vi liten peiling på maling. Vi kontaktet derfor den norske malingsprodusenten Gjøco AS som siden 1940 har produsert maling i Torvikbukt på Nordmøre. De ville gjerne sponse oss med maling og maleverktøy, mot at vi skriver om vårt male hus-prosjekt på Spirea.

Fasademalingen Herregård Maximal fra Gjøco er en veldig god maling å jobbe med. Den renner lite og gir et flott sluttresultat. Den tørker også veldig fort, så du kan male to strøk samme dag.

Det finnes mange ulike typer maling, beis og dekkbeis til utendørs maling av trehus. For vårt hus, som ligger slik til at det er lite sol store deler av året, og dermed utsatt for sopp og alger, anbefaler Gjøco å bruke en maling som heter Herregård Maximal.

Denne malingen ble forøvrig en av få som fikk godkjent da det svenske forsikringsselskapet Folksam testet norske og svenske utendørsmalinger. Flere av malingene ble utsatt for svertesopp allerede etter to år.

Det er lurt å bruke små bøtter som du har malingen i, i stedet for å flytte rundt på et spann med 10 liter maling. Prøv også å holde penselen ren så lenge som mulig.

Herregård Maximal er en emulsjonsmaling basert på ren akryl og vanntynnbar alkyd. Den inneholder dessuten midler som forebygger mot svertesopp. Maximal er vanntynnbar, slik at du slipper å sette penslene i white spirit og det er lettvint å ta vekk eventuelle flekker hvis du søler. Malingen tørker på et par timer, så hvis du er effektiv rekker du kanskje to strøk på én dag.

Gjør du godt grunnarbeid – det vil si at du vasker fasaden grundig og skraper vekk eventuelle løse malingsflak – garanterer Gjøco at Herregård Maximal beskytter huset ditt i 12 år. Det er ganske lenge…

Bruk en egnet rørepinne til å blande malingen godt før du setter i gang.

Maling til vinduskarmer

Maling av dør- og vinduskarmer er noe skikkelig pirkearbeid, men det er viktig å være nøye. Bruk god tid på å maskere med tape før du begynner å male – da blir resultatet best.

Det er også lurt å bruke en malingstype spesielt beregnet på høvlede overflater på nettopp dører og vinduer. Herregård Dør og Vindu fra Gjøco er et godt produkt for vinduskarmer, gjerder, hagemøbler, etc.

Dører, vinduer, vindskier og andre detaljer maler vi med Herregård Dør og Vindu. Veldig bra resultat i inngangspartiet.

Olje eller vannbasert?

Tidligere var det mest vanlig å bruke oljemaling til utvendig maling av hus. Det er fordeler både med vannbasert maling, og oljebasert maling.

Hvis du som oss ikke vet hva slags type maling som er brukt før, er vannbasert maling det tryggeste valget. Mange typer vannbasert maling kan nemlig uten problem brukes selv om det er malt med oljemaling før. Motsatt; oljemaling på vannbasert maling, fungerer ikke så bra.

Vannbasert maling er enklere å jobbe med, lettere å tørke bort hvis du søler, gir lettere rengjøring av pensler og ofte lengre holdbarhet enn oljebasert maling. Den er også regnet som den mest miljøvennlige malingen.

Vi maler med vannbasert maling, noe som er vesentlig enklere å jobbe med enn oljemaling.

Oljebasert maling er best å bruke på veldig slitt eller skadet tre, for eksempel vinduskarmer som ikke er blitt vedlikeholdt. Du er heller ikke så avhengig av godt og tørt vær – slik at du kan forlenge malesesongen.

Velg kvalitet

Uansett hvilken maling eller produsent du velger – forsikre deg om at du velger en maling av god kvalitet. Akkurat når det gjelder å beskytte huset er det dumt å spare noen kroner på å velge en maling av dårligere kvalitet. Er du i tvil – spør fagfolk om råd. Det er ikke sikkert du får så god hjelp i alle byggvarebutikker, så oppsøk gjerne en spesialbutikk for maling, eller spør en profesjonell maler hva han bruker.

Spirea.no har fått sponset maling og maleutstyr av den norske produsenten Gjøco.

En høy gardintrapp er et godt hjelpemiddel når du skal male høyt opp på veggen. Der står du stødigere enn på stige, og du får bedre rekkevidde.
Husk å maskere overganger med teip.
Her ser du den gamle grå og den nye husfargen vår, Herregård 0092.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.