Slik lykkes du med løk i krukker

Det er ikke alltid så lett å få løkblomster til å overleve i krukker, men vi har funnet en krukke som funker.

Hvis du vil ha løkblomstring til våren, men ikke har noen egnede bed å sette løken i, kan du sette løk i krukker. Da kan du også sette løken selv om det er blitt tele i bakken, hvis du starter med jord som har vært lagret frostfritt.

Problem med løkråte
Sett gjerne løkene tett i en krukke.
Sett gjerne løkene tett i en krukke.

Vi har prøvd å sette løk i krukker flere ganger, men med vekslende hell. Det som har vært problemet har vært at løkene rett og slett har råtnet i krukkene. Dette kan naturligvis skyldes dårlig kvalitet på løken, men mest sannsynlig er det nok at krukkene vi brukte ikke var helt egnet.

Med eget drivhus kan du forlenge vekstsesongen – nå får du gode tilbud hos Grønt Fokus. (ANNONSELENKE)

De siste årene har vi hatt tulipanløker i noen store krukker i et isoporlignende materiale. Krukkene kalles Lindesbergskrukker , og er til salgs i de fleste større hagesentre i Hageland-kjeden, og noen andre. Etter at vi begynte å sette løken i disse krukkene har vi ikke hatt noe problem med råtning, selv om de har stått fritt ute i hagen uten at vi har gjort noe som helst ekstra verken med vanning eller dekking, Både perleblomster, narsisser og tulipaner har blomstret for harde livet i flere år på rad.

Sett krukken under tak

En ting vi har fått anbefalt av andre for å få løken til å klare seg gjennom vinteren er å sette den under tak slik at krukken ikke regner full av vann. Noen anbefaler å la krukken stå i garasjen, med lokk over, slik at løken ikke blir spist opp av mus.

DSC6740-1024x576

Så lenge det ikke er frost, bør du vanne littegrann, men det er verre at det blir for vått enn for tørt.  Pass på at krukken har god drenering, for eksempel med litt lecakuler i bunn og at de står i sandholdig jord.

Kjempeutvalg av interiør på nett til lave priser hos Jotex (Annonselenke)

Uansett er det ingen garanti for å få blomstring hvis du setter løk i krukker. Enkelte vintre er rett og slett ikke særlig gunstige for løkblomster, og du kan oppleve at løkene dør i bakken også. Men det er jo bare å prøve, en pakke løk er ingen stor investering.

Plant lyng oppå løkene så har du en fin høstkrukke.
Plant lyng oppå løkene så har du en fin høstkrukke.
Plant lyng oppå

Etter at du har satt løkene i anbefalt dybde (står på pakken), kan du også plante noen fine høstplanter på toppen, slik at du har glede krukken også før blir vår og løkblomstring. I våre krukker har vi satt Calluna (røsslyng), sølvtråd og Skimmia nå i høst.

Tips: Har du drivhus, kan du sette krukkene med løk inn til spiring tidlig på våren, da kan du få tidligere blomstring.
Les også:
Slik holder du rådyrene unna hagen din
Vi satte over 500 løker

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut