Det er ikke noe galt med plantene, det er bare høst

På slutten av sesongen kan planter få gule eller brune blader, uten at det nødvendigvis er noe galt. Dette er bare plantenes måte å forberede seg på at sesongen er over.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Dersom en plante får gule blader tidlig i vekstsesongen, kan årsaken være næringsmangel. Hvis planten får for lite næring/gjødsel, vil de prøve å kvitte seg med noen blader for å spare på energien. Hvis dette skjer, bør du umiddelbart tilføre ny næring, gjerne i form av lett tilgjengelig gjødselvann.

Men hvis plantene får gule blader mot slutten av sesongen, altså fra august og utover, er det ingen grunn til panikk.

Trekker ut vann og næring

Når daglengden blir kortere, og temperaturen synker både dag og natt, vil flerårige planter begynne å forberede seg på å gå i vinterhvile. Det vil si at de slutter å vokse, trekker vann næringsstoffer fra bladene og inn i veden/ned i røttene, og slutter å produsere klorofyll.

Dette er viktig for at flerårige busker, trær og stauder skal tåle å stå ute i vinterkulda, og likevel våkne til liv igjen om våren.

Noen av hostaene våre begynner å visne, og det er ikke så rart med tanke på årstiden.

Planter som er «dønn grønne» og plutselig blir utsatt for frost, vil kunne få frostskader. Det er derfor de «smarte» plantene som først begynner å få høstfarger.

Les også: Høst er naturens «på gjensyn»

Tips: For å hjelpe plantene best mulig til å komme seg gjennom vinteren, bør du unngå gjødsling av flerårige planter etter august. Hvis de får for mye gjødsel, kan de begynne å vokse igjen, og dermed bli mer utsatt for frostskader.

Les også: De fleste planter har det best ute om vinteren
Ettårige «slutter å gi»

For ettårige planter stiller det seg litt annerledes. Disse skal jo uansett dø når høsten kommer, så deres oppgave er å produsere nok frø slik at planten kan sørge for nye generasjoner. I prinsippet kan en sommerblomst gjerne være like fin helt til frosten, men i virkeligheten vil denne gjerne også vise tegn på at det går mot høst.

Tomatplantene har fått jevn tilførsel av næring gjennom hele sesongen, men nå begynner det å gå mot slutten. Det skal uansett ikke utvikles flere frukter, slik at det gjør ingen ting om bladene ser sånn ut.

Det samme gjelder ettårige grønnsakplanter. Ta for eksempel en agurkplante som har levert agurk på agurk gjennom hele sesongen. Men så ser du at den begynner å visne, og hele planten ser ganske stusslig ut. Da har den rett og slett gitt det den orker for en sesong.

Tips: Så grønnsaker til forskjellige tider, slik at du har noen «unge» planter også på sensommeren og høsten.

Sånn ser noe av potetriset ut i hagen vår nå. Jeg har sjekket under, det er ikke tegn til tørråte. Men det kan være tørrflekksyke. Uansett, potetene er fine og kan spises. Men neste år bør potetene stå et annet sted i kjøkkenhagen, og jeg kjøper nye settepoteter.
Hva med meldugg og utøy?

Mot slutten av sesongen kan du også oppleve at plantene blir mer utsatt for meldugg, som er en vanlig soppsykdom. Dette viser seg i form av et hvitt, muggaktig belegg på bladene.

Meldugg ser ikke bra ut, og det er ikke så rart om du blir redd for at andre planter i hagen skal bli smittet. Det er imidlertid ikke så farlig som det ser ut. Meldugg er nemlig det vi kaller artsspesifikk, det vil si at det kun er andre planter i samme art som blir angrepet.

Noen arter er spesielt utsatt for å få meldugg. Det er for eksempel høstfloks, lønn og planter i gresskarfamilien.

Høstfloks er spesielt utsatt for soppsykdommen meldugg.

Det florerer mange ulike råd for å bli kvitt meldugg, ett av de vanligste er å lage en blanding bakepulver eller Atamon, og vaske av belegget på bladene. Noen råder også til å ta vekk det som er infisert og kaste i restavfallet.

Les også: Hvorfor blir det meldugg på plantene?

Man skal ha respekt for plantesykdommer, men når det gjelder meldugg er det ikke så mye å bekymre seg for. Soppsporene til meldugg finnes i lufta overalt, og vil kunne gi symptomer når forholdene ligger til rette for det. Meldugg kommer gjerne hvis det er ujevne temperaturer, og ujevn vanning.

Les denne fine artikkelen om meldugg hos Bokashi Norge

Det hender at floksen i min hage får meldugg, men det skjer ikke hvert år. Soppsporene er avhengige av levende plantemateriale for å overleve, sånn at de uansett dør til vinteren. Du kan derfor fint kompostere planterester med meldugg.

OBS: Får du meldugg på planter om våren, kan dette hindre veksten, da kan «bakepulver-miks» være en idé. Om høsten vil meldugg gjøre liten skade på plantene, da stopper veksten uansett.

Les også: Hvordan få planter til å overvintre inne