Har du opplevd at eplene ser fine ut på utsiden, men når du skjærer i to, er det fullt av svarte ganger og ser lite appetittlig ut? Årsaken er at eplene er angrepet av rognebærmøll.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELDRognebærmøll, burde ikke den spise rognebær? Joda, det gjør den, men noen år er det lite rognebær på trærne. Og da tyr møllen til det «nest beste», nemlig epler.
I år (2024) er det ganske mye rognebær, men vi har likevel fått rognebærmøll på eplene – sannsynligvis fordi det ikke er så mange rognetrær i nærheten av hagen.
Ifølge NIBIO er 2024 et godt rognebærår i alle distrikter, så vi har nok bare litt uflaks.
Et tips hvis du vil ha eplene dine i fred, er rett og slett å frede rognetrærne i nabolaget.
Sommerfugler som svermer
Møll er som kjent sommerfugler, og rognebærmøllen har en livssyklus som er synkronisert med rognebærtreets utvikling. Den overvintrer som puppe i en kokong i nærheten av rogna de levde på sommeren i forveien. I mai/juni klekker de voksne møllene fra puppene. Utover i juni svermer møllen, og parer seg.
Etter paring legger hunnene egg utenpå rognebærene, gjerne under restene av kronbladene ytterst på bæret. Er det nok rognebær, legger de alle eggene sine på rogn. Hvis ikke leter hunnene opp epletrær og legger egg på eplekarten.
Gnager ganger i eplet
Måten du kan se at et eple er angrepet av rognebærmøll, er at det er et lite, svart hull i skallet, der rognebærmøll-larvene har gnagd seg vei inn til kjernehuset. Når det er sterke angrep, kan eplene bli fulle av slike ganger, det kan du se hvis du deler eplet i to.
Et eple som er angrepet av rognebærmøll, vil råtne fort, og er dessuten uappetittlig å spise. Du kan bruke eplene til syltetøy eller presse eplemost av dem, hvis du ikke er for kresen.
Les også: Slik lager du eplesyltetøy
Rognebærmøll (Argyresthia conjugella) er ikke noe nytt fenomen, den har siden slutten av 1890-årene vært det alvorligste skadeinsektet på eple i Norden. Den finnes over hele Norge.
Den eneste effektive beskyttelsen er bruk av sprøytemidler, men det er ingen lovlige midler for bruk i privathager. Det er egentlig ingen ting du kan gjøre for å beskytte eplene mot rognebærmøll, du må bare leve med det.
Trøsten er at eplene som regel ikke blir angrepet av rognebærmøll hvert år. Det går som regel en del år mellom hvert angrep.
Les også: 10 tips til hva du kan lage av epler
Rognebærtreets hvileår
Det er helt naturlig for alle planter å ha et «hvileår» innimellom, etter å ha gitt masse frukt over en lengre periode. For rognebærtrær er disse hvileårene som regel synkronisert over hele Skandinavia, noe som kan tyde på at det er plantens forsøk på å få redusert bestanden av rognebærmøll.
Men hva hjelper det, når rognebærmøllen bare hopper videre til epletrærne…