10 tips til hva du kan lage av tomater

Etter å ha ventet i mange uker på modne tomater – blir det plutselig mange røde (eller gule) på en gang…Her er noen tips til hvordan du kan ta vare på tomatavlingen.

Det er utrolig godt å ha tomater i overflod, til salater eller bare for å spise rett fra busken. Vi dyrker tomater utendørs uten drivhus, og får som regel de første modne tomatene i begynnelsen av juli.

Les også: Liten plass? Dyrk mikrotomater

Uansett – har du en del tomatplanter blir det også en del tomater. Fra 1. august og utover kan vi høste ganske store mengder hver dag. Det er gjerne de små cherry-tomatene som modner først, og så følger de store tomatene etterhvert.

Les også: Slik lykkes vi med å dyrke tomater uten drivhus

Når det «hoper seg opp» med tomater, er det greit å ha noen metoder til å bruke eller konservere avlingen. Har du prøvd noen av disse? Jeg har ikke testet alle, men jobber med saken – tomater er definitivt min favorittgrønnsak.

1. Ovnstørkede tomater

Dette er nok min absolutte favoritt, og jeg kan spise ganske voldsomme mengder tomater dersom jeg får dem servert på denne måten.

Det tar lang tid å tørke tomater, så fyll hele stekebrettet når du først holder på. Legg de halve tomatene med skinnsiden ned.

Ved å bake tomatene i ovnen, blir de utrolig smaksrike og jeg kan som sagt spise dem som snacks. Nesten uansett hvor mye jeg lager, blir det tomt…

Du kan lese mer om fremgangsmåten og oppskriften jeg bruker her.
2. Fryse tomatene som de er

Visste du at tomater tåler å fryses som de er, uten forvelling eller annen tilberedning? Når tomatene er godt modne, er ikke holdbarheten så lang i fersk tilstand, men da kan du bare putte dem i fryseren. Cherrytomater kan gjerne fryses hele, i en pose eller boks. Større tomater kan du dele opp. Du kan også mose tomatene i en stavmikser før du fryser dem.

Fordelen med denne metoden er at du bare kan ta opp de fryste tomatene når du trenger dem, så har du ingredienser til gryteretter, pastasaus eller tomatsuppe.

NB: Fryste tomater kan ikke brukes i salat etter opptining.

3. Innkokte tomater

Dette tipset fikk jeg fra hageeier vi besøkte i sommer, som pleier å lage mange glass med innkokte tomater hvert år. Vi fikk med oss et glass hjem for å prøve selv, og det smakte veldig godt, så dette skal vi definitivt gjøre selv også.

Fyll et glass med modne tomater og andre godsaker, og la det hermetiseres i stekeovnen.

Oppskriften på innkokte tomater er hentet fra nettsiden til Maria Berg Hestad, som beskriver dette som en ganske enkel måte å ta vare på tomater.

Den store fordelen med denne metoden vs å lage ferdig tomatsaus, er at det er mye mindre arbeidskrevende, samtidig som tomatsmaken bevares veldig godt. Du bare kutter opp tomatene og putter på et glass, setter i ovnen og lagrer til du har bruk for dem.

Her kan du lese mer og få oppskriften til Maria
Hell den ferdige tomatsausen over i bokser som du kan legge i fryseren.
4. Pizzasaus

I de fleste norske hjem blir det servert pizza noen ganger i året. Det går naturligvis an å kjøpe ferdig tomatsaus, men har du mye tomater er det gøy å lage den selv.

Vi pleier å bruke denne oppskriften
5. Tomatsuppe av ferske tomater

Ikke noe galt med Toro, men tomatsuppe av ferske tomater er i en helt annen smaksliga. Hvis vi har mye tomater, og gjerne også løk, hvitløk og urter, er det supert å lage en porsjon suppe som kan serveres både til lunsj og middag.

Fordelen med hjemmelaget suppe, er at du kan få den akkurat slik du vil. Sterk eller mild? Pølsebiter? Skinke? Du bestemmer.

Vi pleier å brukes samme oppskrift som til pizzasaus/tomatsaus, men tilsette en grønnsaksbuljongterning og litt ekstra vann.

6. Tomatchutney

Tomat er jo egentlig et bær, så hvorfor ikke lage syltetøy med tomater? Tomatchutney kan du bruke til både kjøtt- og fiskeretter – og sikkert på brødskiva også.

Test ut denne oppskriften fra Frukt.no
7. Hjemmelaget ketsjup

Ketsjup er kanskje ikke det du først tenker på å lage selv, men hovedingrediensen er jo tomater. Det trengs cirka 2 kg tomater for å lage 1 kg ketsjup, men holdbarheten er ikke så lang, så du bør ikke lage en for stor porsjon om gangen.

Prøv denne oppskriften fra Meny
8. Tomatsalat med mozzarella

I stedet for å bare lage salat med tomater som pynt, kan du lage salat med tomater som hovedingrediens. Skjær tomater, mozzarella-ost og rødløk i skiver, og så kan du smakstilsatte etter ønske: Basilikum, balsamico, olivenolje, pinjekjerner, salt og pepper.

Trenger du en oppskrift, kan du prøve denne fra Rema 1000
9. Hjemmelaget tacosaus

Er det fast taco-fredag hjemme hos dere også? (Eller har ungene «endelig» flyttet ut?) I stedet for å kjøpe et ferdig glass, kan du overraske med hjemmelaget tacosaus. Den kan fryses ned i porsjoner, så har du på lager til neste tacofredag.

Her er oppskriften til Frukt.no
10. Tomatsalsa

Når du først er i gang med tex-mex – hvorfor ikke lage litt salsa som passer perfekt sammen med nachos? Jeg synes smakskombinasjonen av tomater, rødløk, lime og koriander er helt magisk. Holdbarheten er ikke allverden, så spis mens det er godt.

Prøv denne oppskriften fra Det glade kjøkken