Diana Marina Jensen ble så lei brunsneglene at hun fylte hele hagen med grus, elvestein, busker og trær som sneglene ikke spiser. Resultatet har blitt en utrolig kul asiatisk-inspirert «Gravel Garden».
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Da Diana flyttet inn i eneboligen med tilhørende hage i Lier for 25 år siden, var hun en ung mamma full av håp om en lykkelig fremtid. Etter hvert viste det seg at livet skulle by på større utfordringer i et vanskelig ekteskap. Da ble hagen hennes terapi.
– Det var ikke alltid så greit å være inne i huset, men i hagen kunne jeg være fri. Så da begynte jeg å plante og ordne, forteller hun.
De siste årene har hun delt bilder og videoer fra hagen på den populære Instagram-kontoen Terapihagen.
– Jeg synes det er veldig hyggelig å få positive tilbakemeldinger på bildene jeg deler, og at min hage kan inspirere andre, sier Diana, som også har begynt å jobbe som hagedesigner.
Invadert av brunsnegler
I starten var hagen en ganske tradisjonell norsk hage, med stor plen, staudebed og kjøkkenhage med frukttrær og grønnsaker. Men det viste seg snart at det ikke bare var plantene som trivdes i hagen, men også de forhatte brunsneglene som kom krypende inn fra alle kanter.
– Jeg kunne plukke 700 snegler på en kveld, og hele plenen var full av snegle-lik. Det var utrolig ekkelt, og til slutt fikk jeg nok, sier Diana.
Hun bestemte seg derfor for å prøve en annen strategi, nemlig å lage en hage som sneglene ikke var så interessert i. Bit for bit ble plenen tatt vekk og erstattet med hagesingel og elvestein i ulike størrelser.
– Jeg har vokst opp i fjæresteinene i Nordland, og elsker stein. Jeg synes det uttrykket som er i en hage med stein og grus er utrolig behagelig og vakkert, sier hun.
Les også: Slik lager du en japansk hage – for norske forhold
Vekk med plen – inn med grus
For noen år siden tok dermed Diana spaden fatt, og begynte å fjerne plenen. Gresstorva ble snudd og brukt til å lage små forhøyninger i landskapet, før hun dekket det hele med duk.
– I begynnelsen brukte jeg vanlig hageduk og avispapir, men det viste seg at ugresset kom gjennom. Jeg gikk derfor over til å bruke tykk veiduk. Fordelen med den er at det ikke blir ugress, og jeg trenger heller ikke å bruke så mye grus for å dekke. Det holder at jeg ikke ser duken. Hvis du bruker vanlig hageduk bør du ha et 5-10 cm tykt lag med grus, forklarer hun.
Diana bestilte grus i lastebillass, 15 tonn om gangen, og anslår at hun har fått levert 70-80 tonn totalt. Det har vært MANGE trillebårlass for å få all grusen inn i hagen.
I tillegg til hagegrusen har hun brukt mye elvestein i ulike størrelser, og større steiner hun har fått tak i. Noen steiner er hentet i naturen, med grunneierens tillatelse.
– Selv om det er veldig mye stein i Norge, så husk at det ikke er lov å bare ta det med seg, du må spørre om lov, minner hun om.
Opp fra grusen stiger de vakreste planter – japanske lønner, hjertetre, prydgress, dvergsyrin, rhododendron og ulike vintergrønne busker og trær.
– Veiduken slipper gjennom vann, slik at jeg trenger bare å klippe hull der plantene skal stå, forklarer Diana.
Og nettopp planter er viktig i en gravel garden – hvis ikke blir hagen fort seende ut som en parkeringsplass. Det som fungerer best, er busker og trær som kan skape farge og struktur hele året rundt. Stauder fungerer ikke så godt, de visner jo ned, og gir dessuten mye planteavfall som vil legge seg i grusen.
Tuja i vakre former
Velklipte tujahekker er også viktige skulpturelle elementer i Dianas terapihage. Både rundt tomta og mellom de ulike hagerommene har hun brukt tuja, som alle er nitidig klippet avrundede former.
– Det er viktig med litt skjerming, vi har jo naboer på alle kanter. For å lykkes med å få tuja til å bli fin, er det utrolig viktig å vanne godt de første to-tre årene. Det mange ikke tenker på, er at tuja fungerer som en paraply, så selv om det regner kommer det ikke mye vann ned til røttene. Og så må den klippes! Du må bruke saksa helt fra starten og forme tujaen, sier hun.
De fleste tujaene i Dianas hage er Thuja ‘Brabant’ (H5), som vokser fort og er rimelig i innkjøp.
– Jeg har aldri hatt mye penger, og har passet på å handle på salg og gjerne prutet på prisen også, forteller hun.
Vi kan med selvsyn se at Thuja ‘Brabant’ godt kan bli både tett og fin med riktig stell. Du må bare ikke tro at tuja er en vedlikeholdsfri hekkplante, for uten klipping blir den ikke fin.
Les også: Niwaki – beskjæring på japansk
Har du lyst på Gravel Garden?
Det er mange fordeler med å bruke grus og stein som underlag i hagen:
• Lite attraktivt for snegler
• Du slipper å klippe plen
• Veldig lite ugressluking
• Gir god kontrast til de grønne plantene
• Renslig underlag
• Uttrykket med stein og grus føles rolig og harmonisk
Det passer imidlertid ikke for alle:
• Du kan ikke gå barbeint rundt i hagen
• Du kan ikke legge på kompost eller ekstra jord rundt plantene
• Det blir en del jobb med å fjerne løv, kvist og avklipp fra busker og trær, for å unngå at det blir jord i grusen
• Bier og humler finner lite mat i en vintergrønn hage
• Ingen «angrefrist»: Har du først fått mange tonn stein inn i hagen, blir du ikke kvitt den