Hvordan vet du om du vanner nok i kjøkkenhagen?

Mens busker og trær stort sett klarer seg selv, trenger kjøkkenhagen som regel ekstra vanning for at vekstene skal trives. Men hvordan vet du om du vanner for lite, for mye eller akkurat passe?

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Som regel regner det en del i Norge om sommeren – dette året er intet unntak. Men i kjøkkenhagen kan det likevel bli for lite vann til at vekstene trives. Dette gjelder spesielt tidlig på sesongen, før røttene har klart å kommer dypt ned i jorda for å hente vann.

Rødbetplantene mine er fortsatt ganske små, og jeg må passe på at de røttene ikke tørker ut.
Trenger vann 2-3 ganger i uka

Som en tommelfingerregel trenger kjøkkenhagen vanning 2 til 3 ganger i uka. Gjennom vekstsesongen trenger kjøkkenhagen vann tilsvarende 25 mm i uka – eller 100 mm i måneden – selv i Bergen er det ikke alltid det regner så mye i juli. Dersom regnet kommer i form av noen timer med styrtregn er det dessuten lite nyttig for plantene – da mesteparten av vannet bare renner vekk.

Hvor mye vanning som trengs, kommer også an på solforhold, jordtype og hvilke vekster du dyrker. Sandjord holder dårlig på vannet, mens leirjord fungerer som et vannreservoar, for å ta to eksempler. Og dyrker du mais eller agurk, trenger disse mer vann enn potetåkeren.

Jeg har 1 agurkplante som leverer jevnt og trutt med smakfulle snacks-agurker. Den får litt spesialbehandling i form av ekstra vann med gjødsel.

Er du usikker på hvor mye det faktisk har regnet? Skaff deg en regnmåler som du kan følge med på.

Tenk også på at det være ting som dekker til jorda slik at plantene ikke får nytte av regnvannet – for eksempel hvis det er store blader. Og står plantene i krukker er det nesten alltid nødvendig å vanne ekstra selv om det regner – regnet «treffer» ikke krukkene når det står store planter oppi.

Les også: Tomatplantene klarer seg fint i selvvanningspotter 
Sjekk jorda selv

Den beste måten å finne ut om grønnsakplantene trenger vann, er å sjekke om jorda er fuktig. Bruk en liten spade og grav et hull cirka 8 cm ned i jorda. Kjenn på jorda: Er den fuktig, er det nok vann – er jorda tørr, må du vanne.

Grav et lite hull og kjenn etter om jorda er fuktig 8 cm ned i bakken. Etter en regnskur kan det være fuktig overflaten, men likevel tørt lenger ned i jorda.

Det beste tidspunktet å vanne er enten tidlig om morgenen eller om kvelden. Da er temperaturen lavere enn midt på dagen, og det blir mindre fordamping. Har du mye snegler er det bedre å vanne morgen enn kveld.

Du bør unngå at plantene tørker ut slik at bladene begynner å henge mellom hver vanning. Hvis plantene opplever tørke, vil de bli stresset, og er mer utsatt for sykdom og skadedyr. Noen vekster, som løk eller gulrot, kan gå i stokk/blomstre allerede første år hvis de har det for tørt.

Vann med spreder eller dryppslange

Den beste måten å vanne kjøkkenhagen er ved å bruke en vannspreder, eller en dryppslange. Når du vanner på den måten kan vannet langsomt fordeles til plantenes røtter, og jorda klarer å absorbere vannet.

Det er også viktig at du får vannet så lenge at det trekker et godt stykke ned i jorda, slik at  plantene utvikler røtter som går langt ned. Hvis du kun vanner i overflaten, vil plantene få grunne røtter og vil behøve oftere vanning.

Kjenn på jorda: Er den fuktig langt ned i bakken, kan du drøye vanningen en dag eller to.

Hvis du vanner med kanne eller vannslange, vann med lavt trykk, og mest mulig rett på røttene.

Les også: Derfor er det smart med vanningsanlegg
Kan du vanne for mye?

Ja, det er veldig mulig å vanne for mye. De fleste planter (unntatt vannliljer) liker dårlig å stå med røttene i vann. Dersom det er for vått, vil ikke plantene klare å ta opp næringen fra jorda og vil mistrives. I verste fall kan røttene råtne og bladene blir gule slik at planten ikke klarer å levere avling.

Overvannede grønnsaker kan få en vassen smak, og næringsstoffene vil vaskes ut av jorda og i verste fall forurense bekker og vassdrag.

Det er også generelt bedre å vanne litt sjeldnere, men gi plantene en god rotbløyte, enn å vanne litt hver dag. Vanner du hver dag er det fare for at du vanner for mye, eller at du «skvettvanner» litt i overflaten.

Men igjen: Kjenn etter på jorda før du vanner. Lykke til med dyrkingen!

Husk også gjødsel – lær mer i denne artikkelen om hvordan du gjødsler riktig