Slik lykkes du bedre med klematis

Har du opplevd at klematis ser ut til å komme fint om våren, men så visner den bare ned utpå sommeren? «Hemmeligheten» er som regel at klematisen ikke har fått nok vann.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Klematis er vakre klatreplanter som blomstrer lenge og finnes i utallige varianter. De passer perfekt sammen med roser, og kan gjerne klatre både i trær og på vegg uten å skade bordkledningen.

Mange opplever imidlertid at klematis enten dør første vinteren etter planting, eller at de får visnesyke/tørker ut et stykke ut på sommeren. Dermed ender de opp med å gi opp klematis, noe som er veldig synd da det er flotte og anvendelige planter i enhver hage.

I vår hage har vi en klematis ‘Summersnow’, også kalt ‘Paul Farges’. Den er blitt enormt stor på få år, og blomstrer veldig rikt fra midtsommer til høsten. Den er ganske hardfør, tåler H6.
Har 60 ulike klematis i hagen

For noen år siden besøkte vi hagen til Nina Samuelsen, som har over 60 ulike klematis i hagen sin på Nesjestranda i Møre og Romsdal. Hun har lært seg hva som skal til for å få klematis til å vokse og trives.

Vil du se mer fra hagen til Nina kan du følge henne på Instagram – Nina_i_paradiset.

Hun sier at en av feilene mange gjør, er at de planter klematis for nært inntil husveggen, slik at det blir for tørt. Og de planter dem heller ikke dypt nok.

– Når en plante vokser mye i høyden, må du tenke litt «isfjell», for når ting blir høyt, må det også ha en forankring. En klematis som blir 2-3 meter høy, har selvsagt et stort rotsystem, forklarer hun.

Derfor er det ikke sikkert det lureste er å plante klematis inntil husveggen, der det gjerne er begrenset med jord og ofte blir tørt under takutstikket. Bruk heller klematis til å klatre i et tre, en busk, et gjerde eller en portal ute i hagen – der den kan utnytte seg av alt regn som kommer. Men selv da bør du tenke på at klematis kan ha behov for ekstra vanning, særlig i starten.

Det finnes mange klematis med nydelige blomster, for eksempel denne Jackmanii ‘Arctic Queen’. Herdig til H5.
Grave et STORT hull

Når Nine planter klematis, graver hun et hull som er minst 60 cm dypt, og like bredt. Og det må være minst 60 cm fra husveggen. Hun fyller plantehullet med kugjødselkompost og god plantejord, og gjødsler med beinmel ved planting.

– Når jeg planter, graver jeg alltid både roser og klematis minst 10 cm dypere ned enn det de står i pottene fra gartneriet, sier Nina.

Klematis ‘Multi Blue’ (H5) har spesielle, fylte blomster.

I tillegg har hun et ekstra triks for å sørge for at røttene til klematis får nok vann: Hun setter et vanningsrør ved siden av hver eneste klematis hun planter, sånn at det bare er å stikke hageslangen oppi. Vanningsrøret kan være et vanlig plastrør med mange hull i, som hun stikker en halvmeter ned i bakken. På den måten er det enklere å sikre at det er røttene til klematisen som får vann, og at det ikke bare vannes i overflaten.

– Klematis er noen skikkelige «drankere», påpeker Nina.

Vanningsrør til klematis er smart både hvis du planter inntil veggen, og hvis du planter klematis ved et tre eller en busk der det naturlig nok er konkurranse om vannet.

Hvis du får klematis til å trives, gir den deg tett i tett med blomster tilbake. Dette er ‘Ville de Lyon’, som er herdig til H5.
Trenger ikke skygge på «føttene»

Et vanlig råd er at klematis vil ha skygge på «føttene», men dette er ikke nødvendig så lenge jorda er fuktig, er Ninas erfaring.

– Jeg fyller ikke igjen plantehullet med en gang, men lager en vanningsgrop for den første sesongen, slik at det er lettere å sørge for at planten får nok vann. Til høsten fyller jeg denne igjen med kompostjord, forklarer hun.

Etter planting anbefales å klippe klematis ned til 15 cm, for at den skal etablere det beste rotsystemet. Da får du ikke blomstring første året, men det er verdt det med tanke på plantens etablering og blomstring senere år.

Klematis ‘Piluu’ (H6) er en av de mest kraftigvoksende sortene, som anbefales til norsk klima. Vakre, tofargede blomster fra juni til september.
Beskjæring av klematis

• Uavhengig av sort, skal du beskjære klematis hardt de første årene slik at planten bryter og får tett forgreining nedenfra. Tenk ikke på blomstene det første året, tenk heller på å bygge opp planten.
• De småblomstrende: Alpeklematis, bergklematis og andre småblomstrende sorter som blomstrer tidlig om våren, får nesten like fin blomsterprakt uten beskjæring. Du bør allikevel se over planten når den begynner å spire. Klipp vekk døde skudd og skudd som stenger for lyset. Ikke beskjær for hardt, da tar du samtidig vekk blomstene. Er plantene så gamle at de begynner å bli glisne, beskjærer du dem hardt etter blomstring i mai.
• De storblomstrende (f eks Patens): De blomstrer på fjorårsvekst og remonterer godt ut over sommeren. Det beste tidspunktet å beskjære disse på er fra november til mars. Man kutter gjerne planten ned til halvparten.
• Sommerblomstrende klematis er alle de andre som blomstrer på årsskudd. Kan gjerne beskjæres hardt, ned til 30 – 50 cm om våren.

Hvis du vil ha en plante som gjør mye av seg på kort tid, er klematis ‘Summersnow’ et godt valg.