Slik lager du en japansk hage – for norske forhold

Er du mer glad i grønne planter enn blomster? Da kan den japanske hagestilen være noe for deg. Les videre om hvordan du kan kombinere stein, sand, vann og planter for å skape en harmonisk oase.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

De siste årene har vi besøkt hager over hele Norge, også flere med innslag av japansk hagestil. En japansk hage kalles også zen-hage, og har noen elementer som alltid skal være med:

• Et stein-element
• Et vann-element
• Sukkulente planter
• Sitteplass
• Gangstier
• Belysning
• Gress
• Treverk

En torii er en tradisjonell japansk portal som vanligvis markerer inngangen til en shintohelligdom eller en hellig plass i naturen. Denne står i Cornelias hage i Ringsaker, som har besøkshage.

I tillegg er det ofte bregner, mose, naturstein, bambus, japansk lønn, bonsaitrær, buddha-figurer og pagoder i slike hager. Det er sjelden så mye blomster, bortsett fra de vakre japanske kirsebærtrærne som blomstrer om våren.

Ideen med en japansk hage er at den skal etterligne et landskap med elver og fjell men i mindre skala.

Grus blir ofte raket i bølgemønster for å etterligne bølger i havet. Steiner i sanden symboliserer øyer.
Planlegg før du graver

Mens typiske norske hager med blomsterbed og felt med busker gjerne kan lages etter innfallsmetoden, bør utformingen av en japansk hage planlegges før du setter i gang. Det er ikke sikkert det passer å lage hele hagen i japansk stil, men det kan være like fint å lage et lite område der du rendyrker dette uttrykket.

I blomsterparken Flor & Fjære utenfor Stavanger er det en stort område med japansk hage.

Som nevnt er et vann-element sentralt i en japansk hage. Dette kan være alt fra et stort damanlegg til et lite vannspeil. Uansett bør dette være noe av det første du får på plass, slik at de andre elementene kan tilpasses til dette.

Steiner lagt opp i et mønster som dette skaper et fint miljø sammen med en hardfør buskfuru.

Det samme gjelder stein. Kanskje har du et naturlig «fjell» i hagen som passer å integrere i den japanske hagen? Eller må du få tak i stein fra et annet sted? Som med andre typer hager: Alt du må bruke maskiner til, bør på på plass før du planter.

Mens «blomsterhager» gjerne bugner av mange planter, har den japanske hagen relativt få forskjellige planter. I en stor hage er det ofte de samme plantene som går igjen flere steder. Poenget med dette er å skape ro og harmoni – «less is more» som det heter.

Steinfigurer som denne er typiske innslag i en japansk hage.
Velg planter til ditt klima

Det er ikke noen fasit på hvilke planter som skal vokse i japansk-inspirerte hager. Det er stilen som er viktig – så du kan velge planter som er herdige nok til å vokse i ditt klima.

I stedet for bambus kan du velge et annet prydgress som er mer hardført. For eksempel stripegress/strandrør (Phalaris Arundinacea, H8) eller fagerrørkvein (Calamagrostis x acutiflora, H6). Iris/sverdliljer kan også «spille rollen» som bambus.

Buskfuru er hardfør nok til å overvintre i krukke også i Nord-Norge – og kan brukes som bonsai.

Formklipte trær er også et typisk japansk element. Bonsai skal stå i potter, men kan godt være typiske norske trær som furu eller einer som du formklipper. Disse kan du overvintre for eksempel i et kaldt drivhus.

Niwaki er navnet på formklipte trær som er plantet i bakken – disse er som oftest en del større enn bonsai. Her kan du også bruke trær som er tilpasset din klimasone.

Paul Kristian Paulsen har en spesiell saks til å formklippe furuer i sin japansk-inspirerte hage i Alta.
La det være natur i hagen

En av tingene som gjør at japanske hager virker harmoniske, er at de har fine overganger til naturen rundt. Selv om du bruker andre planter enn de som vokser i naturen rundt, skal de ha visse likheter, både i farge og form.

Det som kan være veldig fint i en japansk hage, er å mose, lyng, bregner og andre ting i naturen som du tilpasser inn i hagedesignet. Bare husk å spørre grunneier om lov før du henter.

På øyer i grusen vokser norsk mose sammen med eksotiske planter i denne japanske hagen i Nannestad.
Fin hele sesongen

Det kan være mye jobb med å anlegge en japansk hage – det er spesielt viktig at du gjør godt grunnarbeid så det ikke gror igjen med ugress i grusen, for eksempel. Men når hagen er ferdig er det ikke så mye jobb.

Mens «blomsterhager» gjerne har en tid på sesongen da de er finest, vil en japansk hage være like fin hele tiden.

Håper dette var til inspirasjon – lykke til med å lage en japansk hage!

Ved hjelp av dempet belysning fremstår zen-hagen som «helt ny» på kveldstid.