10 spennende temahager på Hagemessen

Hagemessen på Lillestrøm er Norges største arrangement med tema hage og uterom. På årets messe kan du besøke 10 forskjellige temahager laget av veldig flinke hageeksperter!

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Før du skal i gang med å gjøre forandringer i hagen, er det alltid nyttig å se eksempler på ulike idéer og hagestiler. I en undersøkelse oppgir 77 % at de besøker Hagemessen for å bli inspirert – og dette har arrangøren tatt på alvor når årets messe går av stabelen 12. til 14. april.

I tillegg til utstillerstander og foredrag, er det i år satt av 1000 m2 til en stor inspirasjonshage med 10 ulike temahager:

    • Fantasihagen 
    • Beredskapshagen
    • Vann i hagen 
    • Den romantiske hagen
    • Festhagen
    • Den kortreiste hagen
    • Den lettstelte hagen
    • Surjordshagen
    • Den miljøvennlige hagen 
    • Hyttehagen ved sjøen

For å utvikle temahagene, har Hagemessen fått hjelp av fire kjente hagemennesker med hvert sitt spesialfelt.

Kjersti Bergesen, kjent fra «Tid for hage» på TV 2, har tatt ansvar for den store «Fantasihagen». Hageblogger og utdannet blomsterdekoratør Espen Skarphagen har en spesiell forkjærlighet for vann i hagen, og lager en temahage om nettopp dette.

Ingunn Anvik har en vakker besøkshage i Stavern – og skal lage en romantisk demonstrasjonshage på Hagemessen.

Er det romantiske hager som er din favoritt, bør du ta en titt på «Den romantiske hagen» skapt av Ingunn Anvik, som har en vakker besøkshage i Stavern.

Og for kjøkkenhageentusiaster har Dennis Asbjørnsen sørget for spiselige vekster i «Beredskapshagen».

Dennis Asbjørnsen har på kort tid blitt Norges best kjente «greenfluenser» med sitt varemerke Spiselig hage. Han kommer til Hagemessen og deler av sin kunnskap og engasjement.

I denne hagen vil det også dukke opp ulike husdyr som er typiske for et småbruk – høns, ender, kaniner, mini-gris, lam og alpakkaer!

I tillegg skal Norske Hagedesignere tegne fem temahager som skal bygges av anleggsgartnerlærlinger.

Fokus på overvann og norsk klima

Felles for hagene er deres fokus på overvannshåndtering som er en økende utfordring, med tanke på både våtere og tørrere værtyper i Norge.

Nye regler setter strengere krav til overvannshåndtering på egen tomt. Da kan regnbed være en del av løsningen.

– Klimaendringer fører med seg store variasjoner. Vi får lengre perioder med tørke og store nedbørsmengder som kan gjøre det utfordrende å finne riktig beplantning for å tåle disse endringene gjennom året, forklarer anleggsgartner Stig Aslaksen fra NAML.

Hageguiden kommer også!

Vi som driver Spirea.no utgir også hagebladet Hageguiden – og vi er i år til stede med egen stand og Bjørnhild skal holde foredrag fra kunnskapsscenen. Mer om dette senere!

Vi hadde stand på Hagemessen i 2022. I år kommer vi tilbake!