Hvorfor er det dumt å så for tidlig?

«Ikke så for tidlig» er en gjenganger når det gjelder råd til nybegynnere innen planter og dyrking. Men hvorfor er det så nøye når vi sår frøene?

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

I Norge har vi en ganske kort sommersesong, slik at mange planter trenger en «tyvstart» innendørs hvis de skal rekke å gi blomst eller avling. Da er det lett å tenke at «jo før, jo bedre», men så enkelt er det dessverre ikke.

Noen planter vokser ganske sakte, og trenger laaang tid fra frøene puttes i jorda til du endelig kan nyte fruktene av innsatsen. Dette gjelder for eksempel chili, purreløk, sellerirot, blodbeger, kjempeverbena og en del andre sommerblomster.

Les også: Dette kan du så i januar og februar – vent med resten

Det er flere årsaker til at det er smart å vente en god stund før du begynner å så andre vekster, som kål, gulrot, solsikker og andre «hurtigvoksende» sommerblomster:

Plass: Sår du ranketomater i januar, vil plantene vokse deg over hodet innen det er varmt nok til å flytte dem ut. Vi pleier å så tomater i mars, da får vi passe store planter i mai. Hvis du er heldig å ha et drivhus, kan du så litt tidligere, men da må du også regne med å bruke oppvarming for å unngå at temperaturen blir for lav til at tomatplanter trives.

Les også: Slik lykkes vi med å dyrke tomater uten drivhus
Hvis våren viser seg å bli kald, kan det bli fullt av tomatplanter i stua.

Plassen er ikke noe problem når plantene er små og står sammen tett i tett i potter og såbrett. Men så etter en stund må de prikles over i hver sin potte, og deretter i stadig større potter… Hvis du baserer deg på å ha alle plantene i stua, blir du bra lei av å «vasse» i planter fra påsketider til mai-juni når de omsider kan plantes ut.

Lys: Som kjent har vi mørketid i Norge, og selv om du setter plantene i vinduskarmen, vil det bli for lite lys til at de trives tidlig på året. Det anbefales å bruke ekstra vekstlys før 1. april for de fleste vekster.

Planter som ikke får nok lys, vil bli lange, tynne og svake.

Les også: Guide til lys og temperatur når du dyrker innendørs

Plantenes utviklingstid: Når du kjøper en frøpakning, står det som regel oppgitt anbefalt tidspunkt for såing innendørs. Dette er en god anbefaling som du bør følge. Ta for eksempel sukkererter, som vokser veldig fort. Hvis du sår sukkererter innendørs i januar, vil du (forutsatt nok lys) ha 2-3 meter lange planter i mars. Det vil være svært vanskelig å holde liv i plantene til utplantingstid i mai-juni.

Sukkererter vokser så fort at de kan du så direkte ute, de trenger ikke innendørs forkultivering.

Tenk på at tiden innendørs er en slags «plantebarnehage». Det er ikke meningen å få store, ferdige planter som skal gi avling mens de er inne, de skal jo vokse videre i «planteskolen» som du har ute – i bed, pallekarmer eller store krukker.

Det er heller ingen automatikk i at tidlig såing = tidlig avling. Hvis plantene ikke får optimale forhold innendørs, og det er vanskelig å få til i et vanlig bolighus, vokser de ikke så fort som vi kunne ønske. Den store veksten kommer som regel når plantene kommer ut i god jord med god plass til røtter, og mer enn nok lys, vann og næring.

Tilpass såtidspunkt til hvor du bor

Hvilken dato som er riktig såtidspunkt for deg og dine planter, kommer an på hvor i landet du bor.

Dennis Asbjørnsen bor i Stavanger, og kan ofte sette poteter i mars og plante ut kål i april.

Hvis du bor i Stavanger, som Dennis fra Spiselig Hage, kan du ofte plante ut allerede i april. På Østlandet pleier det å gå greit rundt 17. mai, mens Nord-Norge og Innlandet bør vente til juni måned for å være trygge for nattefrosten.

Les også: Derfor skal du ikke flytte plantene ut for tidlig
Sjekk ut vintersåing

Hvis du synes hele konseptet innendørs forkultivering høres slitsomt ut, vil vi anbefale å teste ut vintersåing UTENDØRS. Dette betyr rett og slett at du sår frøene i potter eller brett og setter ut i snøen. Da vil de spire når det er tid for det – og du slipper å styre med herding av plantene før de skal plantes ut.

Les også: Spar tid og plass med vintersåing

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.