4 gode grunner til å kjøpe drivhus

Har du plass og råd til å skaffe deg drivhus, er dette noe som anbefales på det varmeste. Her er noen tips og råd til deg som vurderer å begynne å dyrke i glasshus.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

De siste årene har stadig flere nordmenn skaffet seg eget drivhus eller hagestue. På den måten kan de både forlenge dyrkingssesongen og ikke minst få bruke hagen mer fra tidlig vår til sein høst, uavhengig av været.

Hvis du har prøvd i noen år å dyrke for eksempel tomat og agurk på friland, har du neppe noen problemer med å forstå hvorfor mange nordmenn ønsker seg drivhus i hagen. Og særlig de som bor i Nord-Norge, der sesongen er kort og sjelden spesielt varm.

Er du litt nevenyttig, kan du snekre ditt eget drivhus, for eksempel noe lignende som dette.
Grunn nr 1: Forlenger sesongen

Et drivhus eller en hagestue gjør at du kan forlenge hagesesongen i begge ender. Du kan starte mye tidligere på våren, og du trenger ikke å frykte for frostnettene som mange steder i landet kommer allerede i august måned.

Hvis du liker å så selv kan du flytte småplantene ut i drivhuset tidlig om våren, eller du kan bruke drivhuset som sårom. I et drivhus vil det bli bedre vekstvilkår for plantene, som kan vokse raskere og bli større.

Dette drivhuset fant vi i Alta. Der er sommersesongen kort, men drivhuset gjør at hagesesongen kan starte i mars.

Om høsten kan du fortsette dyrkingen en god stund etter de første frostnettene, for telen kommer senere i bakken i drivhuset.

Hvor mye sesongen kan forlenges, kommer an på hvor mye du strøm til oppvarming du er villig til å kjøpe….

Grunn nr 2: Kan dyrke mer

Bor du nord for Dovre eller i høye soner i sør – er det vanskelig å klare å dyrke tomater og agurker på friland. Med et drivhus, derimot, går det mye bedre. I nord er det jo ikke mangel på lys, derimot ofte for kalde og korte somre til at varmekjære planter trives.

Har du drivhus kan du dyrke druer, agurk og tomat også på Træna.

Et drivhus gir deg også bedre muligheter til å dyrke eksotiske planter som sitroner, oliven, vindruer og fersken.

Grunn nr 3: Ditt eget uterom

Siden sommerværet som nevnt ikke alltid er like pålitelig her til lands, bruker mange også drivhuset som et eget oppholdsrom i hagen. Under glasstaket kan du føle at du sitter ute i hagen – uten å måtte ha på lue og votter i juli.

Aud Teilgård i Molde har stor hage og mye å holde på med. I det koselige drivhuset har hun en fin sittegruppe og lysekrone.
Grunn nr 4: Vinteroppbevaring av planter

Mange steder i Norge er det ikke nødvendigvis så kalde vintre, men mye vind og sjøsprøyt som tar knekken på plantene. Da kan det være smart å ha et drivhus der du kan sette inn krukker med flerårige planter.

Noen bruker også drivhus eller hagestue til vinterlagring av for eksempel palmer eller andre planter som ikke tåler frost. Da må drivhuset holdes frostfritt – og bør følgelig være godt isolert hvis du ikke skal bruke «halve lønna» på strømregningen.

Et drivhus er både praktisk, og et «kose-element» i hagen.
Tenk på dette før du kjøper

Plassering i hagen: Du bør ikke sette drivhuset på det mest vindutsatte stedet på tomta – det kan bli kostbart. Det bør også stå solrikt, men kan gjerne være litt skygge i noen timer på dagen for eksempel fra et tre. Og til slutt bør drivhuset stå slik at det er naturlig å gå dit for å jobbe, at det ikke føles som et ork å gå i drivhuset.

Hva slags gulv: Hvis drivhuset først og fremst skal være et oppholdsrom med noen potter med planter som kos, kan du ha et hardt gulv. Steingulv anbefales da dette lagrer varme og gjør at temperaturen blir jevnere gjennom døgnet. Skal du først og fremst dyrke i drivhuset, bør du ha ett eller flere jordbed, da dette gir deg mindre jobb med vanning og gjødsling.

Hvor stort: De fleste som kjøper drivhus, angrer på at de ikke kjøpte ett som var større. Kjøp derfor et så stort drivhus som du har plass og råd til – du finner alltid en måte å bruke det.

Drivhuset Qube fra Halls finnes i flere størrelser, dette er det minste som er 6,6 m2. Paret som eier det har laget mange smarte løsninger med blant annet automatisk vanning.

Plast eller glass: Dersom det er viktig for deg å kunne varme opp drivhuset tidlig på våren, for å bruke det til forkultivering av planter. Isolerplast har nemlig den store fordelen sammenlignet med glass, at den isolerer bedre. Hvis du skal bruke drivhuset som hagestue, og ikke har lyst til å sitte i noe som ser ut om et produksjonsdrivhus, velger du glass. Det samme gjelder hvis du bor værhardt til – da velger du sikkerhetsglass som er fem ganger sterkere enn vanlig glass.

Hvis drivhuset står på mur, slipper du knuste glass hvis du kommer for nært med snøfresen.

Skal det stå på mur: Det vil vi absolutt anbefale. En mur vil beskytte drivhuset bedre for eksempel ved snømåking. Den vil også fungere som en varmekildene om nettene sommerstid, slik at det får jevnere døgntemperatur.

Skal det være innlagt vann: Har du mulighet, er svaret klart ja! Med innlagt vann og helst også et vanningsanlegg kan du reise på ferie og drivhuset klarer seg selv.

Husk lufteluker: Noe av poenget med et drivhus, er at det blir varmt der inne. Men det kan bli i meste laget. Kjøp derfor automatiske vindusåpnere – da unngår du overoppheting av plantene.

Bjarne Johannessen kjøpte drivhus i 50 årspresang til kona Hanne Aspaas. En god investering for begge!