Ny vår for tørkede blomster

Tørk av deg fliret – tørkede blomster er tilbake på moten! Men det lutede vitrineskapet kan du la stå på loftet.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Du trodde kanskje at du aldri skulle se det igjen – men nå er tørkede blomster tilbake, via sosiale medier til blomsterbutikkene og de norske hjem.

Paret Stefan og Cecilie driver Stavern Blomstermakeri sammen.

– Første gang vi stilte ut tørkede blomster i butikken, var det folk som ble sinte. Sånt «gammelt skrot» skulle de ikke ha, forteller Stefan Lundberg, som sammen med kona Cecilie Tanggaard Lundberg driver Stavern Blomstermakeri. De har også en nettbutikk der de selger tørkede blomster til hele landet.

Les også: Nå er det fint å ta inn buketter fra hagen
En krans med evighetsblomster og strå kan du henge både ute og inne, og fargene vil holde seg like fine i mange måneder.
Tilbake fra 1990-tallet

Det var Cecilies mor som startet blomsterbutikken for 25 år siden. På 1990-tallet var tørkede blomster veldig populært, og de som har levd en stund husker sikkert de lutede skapene med tørkede roser på toppen.

En vase med pampasgress og andre strå kan brukes lenge før den blir stygg.

Men så ble de tørkede blomstene borte, og ingen trodde de noen gang skulle dukke opp igjen.

– Det startet med at vi fikk et spørsmål om vi kunne levere tørkede blomster til et bryllup. Bruden hadde sett et bilde, og ville gjerne dekorere sitt bryllup på samme måte, forteller Cecilie.

Florlette strå fra Amaranth er populært.
Begynte å importere selv

På den tiden var ikke tørkede blomster en del av utvalget i blomsterbutikken, og Cecilie måtte si nei til det vordende brudeparet. Men hun begynte å undersøke litt, og fant ut at tørkede blomster kunne være noe å satse på. Det var imidlertid ikke så lett å skaffe.

En tørket bukett som er fint innpakket er en super gave.

– Vi undersøkte med de vanlige leverandørene våre, de hadde ingen ting. Vi prøvde også å tørke blomster selv, men endte opp med å begynne å importere på egen hånd.

Nå får Blomstermakeriet jevnlig levert tørkede blomster fra Nederland, Sør-Afrika og Kina.

– Til å begynne med var det ganske skummelt, tenk om vi ble sittende igjen med et stort varelager? Men det viste seg at vi traff en voksende trend, og det virker som det bare blir større, sier Cecilie.

I tillegg til å selge kranser og buketter av tørkede blomster i sin egen blomsterbutikk, har de nettbutikk der de leverer til hele Norge. Jevnlig kommer det inn bestillinger fra nord til sør. De videreselger også til andre blomsterbutikker.

De tørkede blomstene blir farget kunstig etter tørking.
Populært blant unge

Den selvlærte blomsterdekoratøren mener det ikke er så stor forskjell rent teknisk på å binde buketter med tørkede eller friske blomster. Det eneste er at de tørkede blomstene er sprøere og lett kan drysse hvis du ikke er forsiktig. Og så trenger du jo ikke å bruke vann.

– Jeg liker også å kombinere tørkede og friske blomster i buketter, forteller Cecilie.

Blomsterbinderen kombinerer gjerne tørkede og friske blomster i buketter.

Det er spesielt de yngste kundene som har lagt sin elsk på tørkede blomster. De husker ikke den forrige «tørke-trenden», og opplever dette som noe helt nytt og spennende. Inspirasjonen finner de i sosiale medier, der både norske og utenlandske influencere deler bilder av stilige kreasjoner med tørkede blomster.

Tørkede blomster gir andre muligheter enn friske blomster.

– Mange unge bruker en bukett av tørkede blomster som et fast element i interiøret. Det er den som står i vasen når de ikke har friske blomster i huset. Det er også mange som bytter ut etter sesong. Og selv om en tørket bukett varer lenge, så blir den jo støvete, og den kan også tape seg i fargen, sier Cecilie.

Bortsett fra at den blir støvete, er en bukett med tørkede blomster nærmest evigvarende.

Mange av blomstene de kjøper fra utlandet er farget etter tørking. Det er både blomster som er godt kjent fra norske hager, som hortensia, og mer eksotiske blomster. Strå og prydgress er også veldig populært.

Du får kjøpt tørkede blomster i bunt hvis du vil binde egne buketter.
Vil du tørke blomster selv?

Det er ikke vanskelig å tørke blomster selv dersom du ønsker å bevare noe av blomsterpryden fra hagen til buketter og kranser året rundt. Det er minst tre ulike måter å tørke blomster på: Lufttørking, pressing og tørking i mikrobølgeovn.

Lufttørking er det enkleste. Plukk buketter rett før blomstene er i full blomst, hvis de er kommet «over toppen» kan de begynne å drysse. Bind sammen med hyssing og heng dem opp ned i en varmt og tørt rom. Blomstene bør helst ikke utsettes for direkte sollys, da kan de falme/blekne.

Det er mange ulike sommerblomster og stauder som egner seg til tørking. De som er best egnet er som regel de som er «middels robuste». Veldig flortynne/sarte blomster kan krølle seg og se ganske stusslige ut, de egner seg bedre til pressing. Og de har blomster med veldig mye fuktighet, kan mugne før de rekker å tørke.

En av de som tørker aller finest, er evighetsblomst (Helichrysum bracteatum). De ser nesten tørkede ut når de vokser i hagen, og bevarer fargene veldig fint under tørking. Ringblomst og kornblomst er også flotte til tørking. Av stauder kan du for eksempel tørke lammeøre, spir (Astilbe), stjerneskjerm og ikke minst lavendel. Prydgress er supert å bruke i høye buketter, og frøstandene til allium er også supre.

Det er ikke alltid opplagt at blomstene er tørket og farget.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.