Blå valmuesøster – himmelblå skjønnhet som trives i fjellhagen

Blå valmuesøster er noe så sjeldent som en staude som trives best i hager høyt til fjells og langt mot nord. Ikke så rart, når planten opprinnelig kommer fra Himalaya.

De høyreiste staudene med himmelblå blomster fungerer som blikkfang i bedet. Blå valmuesøster er en slik plante som hagefolk drømmer om å lykkes med, sa en erfaren hagekar til meg en gang.

Og det skjønner jeg godt, for de er utrolig vakre! Blomstringstiden er mai-juni, eller litt ut i juli på steder der sesongen starter sent. I Finnmark har vi sett dem i blomst rundt 1. august!

Kjøp noen frø og så til våren – så kan du få et slikt bed med blå valmuesøster om noen år.
Oppdaget i Himalaya

I naturen vokser blå valmuesøster, med latinsk navn Meconopsis betonicifolia, på 3500-4500 meter over havet i Himalaya. Den første europeeren som oppdaget planten, var den franske jesuittmunken og plantesamleren Père Jean Marie Delavay, på en reise i 1886.

I 1924 samlet den engelske plantejegeren Frank Kingdon-Ward frø fra en tidligere beskrevet lokalitet i Tibet av en blå valmuesøster. Disse spiret bra, og planten ble en sensasjon i England. Det ble den rene Meconopsis-feber.

Blomstene ligner litt på valmuer, derav navnet valmuesøster, men plantene er ikke i slekt.

På engelsk kalles plantene for «Blue poppies», og forfatteren Angela Locke har skrevet en roman med tittelen «Dreams of the Blue Poppy».

Tåler ikke tørke

Blå valmuesøster har rykte på seg for å være vanskelig å dyrke. Hovedårsaken til det, er nok at den ikke tåler å tørke ut. Den er dermed lettest å få til på steder der det regner jevnt, som det gjerne gjør Nord-Norge.

Og den regnes som herdig til H7, men vi har sett den i H8 også – så den er hardfør nok til hele Norge.

Det eneste «negative» med blå valmuesøster er blomstringstiden, den varer bare et par uker. Vil du ha flere planter, la frøkapslene stå og samle frø.

I naturen vokser den i regioner med monsunregn, og den vil ha det fuktig og kjølig. Dette er trolig årsaken til at mange strever med å lykkes med blå valmuesøster i Sør-Norge.

Men det er fullt mulig å få dem til over hele Norge, vi har sett flere flotte eksemplarer både i Sør-Norge og i Sør-Sverige. Monty Don har dem også i hagen sin i England, så ingen grunn til å avskrive planten uansett hvor du bor.

Les også: Er det forskjell på hager i nord og sør?
Ved gode vekstforhold kan blå valmuesøster bli 1 meter høy.

Meconopsis vil stå i humusrik jord, det vil for eksempel si sur torvjord. Bor du i nord eller høyt over havet i sør, der sesongen uansett er kort og ikke så varm, kan du nok la den få en plass i sola. Men det foretrukne voksestedet er «vandrende skygge», for eksempel under løvtrær. Og de er næringskrevende, så gjødsle godt.

Les også: Gjødsel virker – her er beviset
Det finnes i dag ulike hybrider med litt forskjellige farger. Blåfargen kan også variere etter voksested.
Hvordan får jeg tak i blå valmuesøster?

Det er ikke så lett å finne blå valmuesøster i salg i hagesentrene, men enkelte staudegartnerier selger den.

Meconopsis har pælerøtter, så hvis du skal dele den må du grave dypt ned og få med en hel «gulrot». Skal du dele bør du ha en stor og kraftig plante som utgangspunkt. De kan også formeres med frø som du sår selv. Du får kjøpt frø hos Impecta og flere andre nettbutikker for frø.

Finnes også i andre farger

Den blå valmuesøsteren er definitivt mest kjent, men det finnes også valmuesøster med hvite, gule, oransje og andre blomsterfarger.

Har du først fått blå valmuesøster til å blomstre, vil du gjøre alt for å ta vare på den.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.