Hvordan lykkes med japansk lønn i Norge

Japansk lønn (Acer palmatum) er en plante mange hageeiere drømmer om å lykkes med i hagen. Her er noen tips til hvordan den kan trives best mulig i norske klimaforhold.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Enten du velger den rødbladete eller andre varianter av japansk viftelønn, er det viktig å gi planten gode forhold slik at du har glede av den i mange år. Med en prislapp på gjerne over 1000 kroner, er det ergerlig å oppleve at den dør første vinteren.

Bladverket blir gjerne ekstra fint og rødt om høsten.
Hvor hardfør japansk lønn?

Det finnes ulike navnsorter av Acer palmatum, de fleste er registrert som herdige til sone H4. Noen er H3, mens det også finnes sorter av japansk lønn som kan tåle H5. Generelt er de rødbladete variantene mer hardføre enn viftelønner med oransje og grønn-brokete blader.

I vår hage her i Oslo, som i teorien skal være H3 (men i praksis H4), er erfaringen at japansk lønn i krukke går dårlig, rett i bakken går fint.

Er du usikker på hvilken klimasone du bor i? Les denne artikkelen.

Har du mulighet til å plante ditt japanske lønnetre rett i bakken, bør du derfor gjøre det, uansett hvor i landet du bor.

Japansk lønn som får vokse rett i bakken, kan bli et stort og flott tre.

Det å plante en japansk lønn i en krukke, er sjansespill, uansett hvor grasiøst og elegant du ser for deg at det skal bli. Du bør i hvert fall bo minimum i klimasone H3 eller mildere, det vil kystnære strøk i Sør-Norge, for å kunne regne med å få japansk lønn til å klare seg over lengre tid i en krukke. Og det må uansett være en STOR krukke.

Dette japanske lønnetreet har vokst i flere år i ulike krukker i Bergen. Om vinteren blir krukke pakket inn i bobleplast, og med den innsatsen har det klart seg godt.

Har du ikke mulighet til å plante i bakken, er det «nest beste» å plante i en stor trekasse, gjerne uten bunn. Da blir dreneringen bedre og av en eller annen grunn trives trær bedre i en kasse av tre enn en krukke i keramikk-materiale.

Les også: Plant furu, bjørk og bregner i krukker
Lun plassering uten tørke

Både sommer og vinter trives japansk lønn best hvis den får en lun plassering. Den kan gjerne stå i sol, men må ikke tørke ut. Det sies at Acer palmatum er en surjordsplante, men vanlig hagejord er som regel sur nok. Det viktigste er at det er god drenering. Hvis du bor et sted med barsk vinter, bland sand eller lecakuler inn i jorda.

Kald vind kan gjøre at den fryser tilbake, og det mest kritiske er tidlig om våren når det er frost i bakken, og vårsola begynner å varme. Det er smart å pakke hele planten inn i strie inntil telen er gått om våren.

Det som oftest tar knekken på japanske lønner, er at de begynner å skyte med nye blader om våren, og så kommer det en kuldeperiode.

De rødbladete variantene av japansk viftelønn kan virkelig lyse opp i en ellers grønn hage.

Hvis du skal ha en japansk lønn i krukke, er det også ekstremt viktig at du passer på å vanne jevnlig. Hvis du er av typen som drar på sommerferie i tre uker og «glemmer» plantene, vil det funke dårlig med japansk lønn.

Dersom japanske viftelønner får gode forhold, kan de utvikle seg til flere meter høye trær med nydelig bladverk. De vokser ikke fort, så det er liten fare for at de «overtar hele hagen» med det første, men det er viktig å tenke plassering slik at den har plass til å vokse.

Det kritiske for overlevelsen er at det ikke kommer nye skudd for tidlig, slik at de fryser tilbake når det kommer en kuldeperiode.
Japansk lønn i Nord-Norge?

Vi har møtt mange hageeiere i Nord-Norge, som drømmer om å få en vakker japansk lønn til å klare seg. Noen steder kan det gå bra, hvis de får en lun plassering, plantes i bakken og ellers passes godt på.

Bare vær klar over at det er en risiko. Selv om overvintringen går bra i ett, to og til og med tre år, så kommer det plutselig en tøff vinter som tar knekken på både japanske lønner og vakre rosebusker.

Kan du leve med den risikoen, er det opp til deg. Men har du ikke råd til å miste planter, velg noe annet og mer hardført.

Det flotte bladverket er en viktig årsak til at mange hageeiere forelsker seg i Acer palmatum.

Et annet alternativ, er å plante japansk lønn i en stor krukke eller kasse som overvintres innendørs. Det er som nevnt oftest vinden som er det verste for plantene, sånn at et kaldt drivhus kan være et godt overvintringssted.

En kald kjeller kan også fungere, hvis den er kald nok – men romtemperatur går ikke. Plantene trenger nemlig en hvileperiode, og ved overvintring i for høy temperatur, vil de begynne å sette nye skudd alt for tidlig.

Les også: Hvordan få plantene til å overvintre inne
Beskjæring av japansk lønn

En vakker viftelønn skal ikke beskjæres hardt, men det kan jo hende at det er en grein som er i veien. Siden lønner er blødere, bør de beskjæres i JAS-månedene – juli, august, september. Du kan for eksempel stamme opp for å få en høyere krone, eller tynne ut trekrona litt for å et litt lettere uttrykk.

Men beskjæring er som for andre trær en måte å forme på – ikke for å redusere størrelsen til det halve.

I gode vekstvilkår kan japansk blodlønn (Acer palmatum ‘Bloodgood’) bli 3-5 meter høy, men det tar lang tid.