Bør du bekymre deg for giftige planter i hagen?

Har du små barn, hund, katt eller andre husdyr er det naturlig å bli bekymret for giftige planter som vokser i hagen. Her er noen tips til hvordan du forholder deg til giftige planter.

Veldig mange grønne og blomstrende planter er giftige å spise, enten hele eller deler av planten. Dette gjelder både stueplanter, hageplanter og planter i naturen.

Derfor er det en god regel å lære barna at de ikke skal plukke bær av planter de ikke kjenner, eller putte blader fra planter i munnen. Katt og hund er verre å passe på, men det er først og fremst giftige stueplanter som kan være fristende for disse å tygge på.

Gullregn i blomst er et flott syn. Men den er dessverre både giftig og forbudt å omsette pga at den sprer seg til naturen.
Hvorfor er planter giftige?

Du lurer kanskje på hvorfor noen planter er giftige? Årsaken til det er først og fremst at de vil unngå å bli spist. Det største problemet er ikke gnagere og dyr på beite, men plantespisende insektlarver. I tillegg må plantene beskytte seg mot sopp og mikroorganismer.

Derfor har planter utviklet evnen til å produsere kjemiske stoffer for å forsvare seg.

Den mest giftige planten som vokser i Norge er selsnepe. Den kan i verste fall drepe deg på et kvarter hvis du spiser den, men heldigvis vokser den på relativt utilgjengelige steder. Selsnepe vokser ved vann, gjerne i sumpområder, på Østlandet og spredt enkelte andre steder nord til Trøndelag.

Revebjelle har vi flere steder i hagen. Vi kjøpte en for noen år siden, og etterpå har den frøsådd seg flere steder. Revebjelle er toårig.
Giftige hageplanter

De mest giftige plantene som er ganske vanlig å ha i hagen er gullregn, engletrompet, revebjelle, tyrihjelm/storhjelm og barlind. Det finnes mange andre giftige planter, så hvis du er bekymret for dette, må du undersøke selv før du skaffer deg planten.

Spesielt barlind får mye oppmerksomhet når den blir plantet i borettslag og offentlige områder, det blir ofte medieoppslag om at noen «plantet giftig hekk ved barnehage».
De sortene av barlind som brukes mest i dag er hybrider som setter lite eller ingen frø/bær, og det er vel ikke så fristende å spise barlindbar?

En velfrisert barlind-hekk i vårt nabolag.

Det har imidlertid skjedd at både sau, hester, rådyr og elg har dødd av å spise barlind, så hvis du har hest bør du vurdere en annen hekk. Barlind er faktisk også en viltvoksende plante i Sør-Norge, og det er litt mystisk hvorfor ikke ville dyr forstår at de skal holde seg unna de potensielt dødelige plantene. Trolig handler det om at det er lite annen mat å få tak i.

Hvis uhellet er ute

Hvis barnet ditt har spist bær eller blader fra en giftig plante, ring Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00. Du kan også sjekke hjemmesiden til Giftinformasjonen, der er det listet opp 140 giftige planter. Av disse vil de fleste kunne gi ubehagelige symptomer, mens en håndfull er så giftige at de i verste fall kan føre til alvorlig forgiftning.

Dersom barnet ditt har spist en giftig plante, fjern planterester fra munnen og gi drikke. Ved alvorlige symptomer, ring 113.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.