Det er mange år siden vi oppdaget alunrot, eller Heuchera som den heter på latin. Og vi blir aldri lei disse lekre bladplantene. Det beste er: De trives i skyggen, og sneglene liker dem ikke.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Hvis du elsker planter med høstfarger, vil du også elske alunrot, som er en staude med fargerike blader hele sesongen. Vi startet med én plante, nå har vi mange, i nær sagt alle tenkelige farger.
De fleste av alunrot-plantene våre er fra Blomster-Svein, som driver gartneri i Lier utenfor Drammen, og leverer alunrot-planter til hagesentre over hele landet. Utsalget til Blomster-Svein er som en «godtebutikk» for hageinteresserte – det er vanskelig å reise derfra uten MANGE planter med i bagasjerommet.
Trives i sandjord
Alunrot er en undergruppe under sildrefamilien, som i hovedsak er planter som trives godt i steinbed. Det betyr at de er lite kravstore planter som gjerne vil ha god drenering og helst stå i sandblandet jord. Gjerne mer sand enn jord.
De siste årene er det blitt krysset frem stadig nye varianter av alunrot – med de latinske navnene Heuchera og Heucherella. Alle alunrot blomstrer, men det er bladverket som er hovedpoenget med å bruke disse staudene i hagen.
Heucherella er en blanding av Heuchera og Tiarella (skumblomst), de er herdige til H4, mens Heuchera fint kan klare seg i sone H5-7. Bare vær obs på at hvis du bor i Nord-Norge, kan det være for kaldt i skyggen, du kan gi plantene bedre vilkår på solsiden.
Les også: Er det forskjell på hager i nord og sør?
Du kan plante alunrot både i krukker og bed, og la dem overvintre ute. De krever minimalt med stell, skal helst ikke ha gjødsel, og tåler godt å tørke ut.
Vår erfaring er at det som kan ta knekken på alunrot, er hvis vinteren byr på barfrost, is og lange regnværsperioder.
Den beste måten å overvintre alunrot, er utendørs under et godt snølag. Ikke flytt dem inn, verken i kjelleren eller garasjen.
Hvor vil de trives?
Vi har plantet alunrot både i skyggen og på mer solfylte vokseplasser, og de blir fine overalt. Det er likevel ingen god idé å plante alunrot i en krukke som står på en balkong der sola steker dagen lang – da finnes det andre planter som passer bedre.
Men ellers er den svært anvendelig, både i hagen, på kirkegården, i blomsterkasser eller for eksempel som bunndekker under trær og busker.
Hvis du har en tendens til å plante i overkant tett, bør du passe på at alunrot får litt plass. De tåler dårlig konkurransen mot planter med veldig kraftig vekst.
La de gamle bladene sitte på
Hvis vi skal nevne en «ulempe» med alunrot, så er det at den ikke er så spesielt fin tidlig på våren. Plantene beholder fjorårets blader til de nye er kommet, og de ser ikke så freshe ut i mai måned. Men la det bli juni, så kommer det nye blader, og du kan klippe vekk de gamle, slitne.
OBS: Det er viktig at du ikke klipper vekk gammelt bladverk før de nye er godt i gang, de gamle bladene «hjelper» de nye.
Les også: Alunrot er dekorative om vinteren også
Ikke på brunsneglenes meny
Hvis du som oss har brunsnegler i hagen, er det praktisk med planter som får stå i fred for de slimete hagegjestene. Og der scorer alunrot full pott – vi har aldri sett snegler på noen av våre planter.
Vi har også en del Hosta, og de får nokså sikkert sneglehull i løpet av sommeren.