12 tips til hvordan du kan spare på vannet

Det er tørke over hele Østlandet, med skogbrannfare og vanningsrestriksjoner for hageeiere. Her er 10 tips til hvordan du kan senke vannforbruket i hagen.

Det er bare noen uker siden det var skiføre i marka, men Oslo kommune har allerede varslet at det begynner å bli for lite vann i vannmagasinene. I forrige uke fikk alle innbyggere e-post med beskjed om at det er innført vanningsrestriksjoner, som innebærer at det ikke er lov å bruke vannspreder eller hageslange til vanning av blomster og planter.

Alle planter trenger vann for å vokse – men det er noen triks du kan bruke for å utnytte vannet best mulig:

1. Ikke vann plenen

Selv om gressplenen blir gul når det er tørke, blir den fort grønn igjen ved neste regnskyll. Det er helt unødvendig å bruke vann på å sette på en vannspreder i flere timer for å vanne plenen.

2. Prioriter hvilke planter som får vann

Er det rikelig med vann, kan du gjerne vanne hele hagen. Men hvis du må spare på vannet,  prioriter de plantene som trenger vannet mest. Nyplantede busker og trær er de viktigste å vanne. Det samme gjelder kjøkkenhagen, der plantene har grunne røtter. Og så må alt som står i potter få vann jevnlig. Godt etablerte busker, trær og stauder som er plantet rett i bakken vil som regel klare å finne vann, siden røttene går langt nedover i jorda.

Saueull kan brukes til jorddekke, det hindrer både fordamping av vann og ugress.
3. Bruk jorddekke

Både i kjøkkenhagen og i bedene i hagen er det smart å dekke jorda slik at det ikke er åpen jord. Ved å legge et lag med gressklipp, bark eller annet organisk materiale, reduserer du fordampingen slik at vannet blir utnyttet bedre. Du kan også bruke fiberduk.

Les også: Fordeler og ulemper med jorddekke på bed
4. Vann om kvelden

Vanner du midt på dagen mens sola steker, vil mye av vannet fordampe med en gang. Vann derfor heller om kvelden.

5. Punktvanning

Har du planter litt her og der med stor avstand mellom hver, sparer du vann ved å vanne direkte der plantene står, i stedet for å vanne hele bedet.

Selvvanningspotter er både arbeids- og vannbesparende.
6. Bruk selvvanningspotter

Planter i krukker tørker fort ut, og problemet med å vanne tørr jord, er at vannet ofte renner ut i bunnen. Dermed må du bruke mer vann enn nødvendig. Med selvvanningspotter fyller du i stedet et vannkammer, og så suger plantene opp det vannet de trenger. Da slipper du å bruke for mye vann, og plantene vil trives bedre fordi de jevn tilførsel av vann. Det blir også mindre fordamping fra en selvvanningspotte sammenlignet med en vanlig krukke.

Les også: Stilig plantekasse med selvvanning
7. Bygg hugelbed

Hugelbed er et opphøyd bed der du bruker råtne trestokker, løv, gressklipp og annet «rusk og rask» til å bygge opp bedet – og så legger du bare litt jord på toppen. Det råtne treverket vil suge til seg vann i våte perioder, og sørge for tilførsel av vann når det er tørke. Et hugelbed skal i prinsippet ikke behøve verken vanning eller gjødsling.

Les mer om hugelbed på Datsja.no
8. Flytt plantene i skyggen

De fleste planter elsker sol, men det kan bli for mye av det gode. Flytt plantene i skyggen på de aller varmeste dagene.

9. Klipp ned plantene før du reiser bort

Skal du reise på ferie, kan du med fordel klippe ned sommerblomstene før du reiser, slik at det er mindre bladmasse som trenger tilførsel av vann. Dette vil også gjøre at plantene får en ekstra runde med blomstring på sensommeren.

En hagedam er smart av mange årsaker, for eksempel at du kan bruke den til vanning i tørre perioder.
10. Anlegg hagedam

En hagedam kan brukes til å ha fisk og vannplanter i, men også som en reserve-vannkilde. Du må nemlig ikke bruke rent drikkevann til å vanne planter, men du kan f eks legge en slange i dammen som kobles til et vanningsanlegg. De fleste steder i Norge regner det mer enn nok resten av året, selv om det er tørke om sommeren. Har du egen dam slipper du å være avhengig av kommunalt vann til vanning – i hvert fall hvis du ikke har fisk i dammen.

11. Samle regnvann

I stedet for å la vannet fra taket renne vekk, kan du samle det i en vanntønne, som du senere bruker til å vanne plantene.

12. Velg planter som tåler tørke

Det er stor forskjell på hvor mye vann ulike planter trenger for å vokse og trives. For eksempel lavendel og sukkulenter klarer seg med lite vann, og tåler godt å tørke ut innimellom.

Lavendel er en plante som tåler tørke bedre enn oversvømmelse. Skal den stå i en krukke er det viktig med god drenering.

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.