Velg riktige trær til store og små hager

Trær hører med i hagen, men hvilket tre skal du velge? Her er noen tips til trær som passer i små og store hager.

Et hus uten trær rundt blir fort seende ut som «Huset på Prærien» – altså ganske øde og forlatt. Inntrykket er at det er noe som mangler, hvis huset er det eneste som er høyere enn to meter.

Trær skjermer både for vind og innsyn, gir en lunere atmosfære i hagen, og gir skygge på varme dager. Og så gjør det ikke minst at hagen får «vertikal interesse», det vil si at det er noe å se på også i høyden og ikke bare på bakkeplan.

Tenk deg denne hagen uten trær? Det ville sett ut som en en fotballbane.

Vil du ha besøk av fugler og insekter i hagen, er det også smart å plante trær som de kan bo i. Om våren er trærne viktige matkilder for pollinerende insekter.

Dette er bare noen av argumentene for at du skal plante et tre i hagen, i tillegg til at trær er pene å se på.

Tenk før du sager

Har du trær i hagen fra før, skal du tenke deg godt om før du finner frem motorsaga. Det tar mange år før et nytt tre vokser seg like stort som det gamle.

Noen ganger må treet likevel felles, for eksempel fordi det er for nært huset, det er gammelt og kan være farlig eller det skygger for sol og utsikt. Og i noen hager er det rett og slett for mange trær på for liten plass.

Jeg ser ofte spørsmål i sosiale medier, der folk lurer på om det er mulig å beskjære et tre til halvparten av størrelsen, for å unngå at det tar utsikten og sola.

Det å kappe et tre i to, er veldig sjelden særlig vellykket. Noen treslag, som bjørk, tåler det ikke i det hele tatt, men vil råtne og bli farlig for omgivelsene. Andre treslag, som selje og pil, tåler godt beskjæringen, men vokser like fort opp igjen, og da er du like langt.

Er treet for stort for din hage, vil det derfor være bedre å ta det helt ned og plante et nytt, mindre tre.

OBS: De fleste trær har godt av beskjæring, men da for å holde seg sunne og friske, ved at krona tynnes ut og eventuelt skadde greiner tas vekk.

Hengealm er et veldig kult tre, som også kan brukes som hytte.
Trær for små hager

I en liten hage bør du velge trær som ikke vokser seg for store i løpet av få år, eller som kan beskjæres slik at de holder en passe lav høyde.

Alle slags frukttrær passer i små hager, muligens unntatt pæretrær som blir veldig høye. Epletrær, kirsebærtrær og plommetrær er supert å plante. Har du liten plass, er det også smart å velge vanlige frukttrær fremfor prydkirsebær eller prydeple – da får du både glede av blomstringen og frukten.

Les også: Prydkirsebær, prydeple eller vanlig frukttre?
I vår lille hage har vi fått plass til japansk blodlønn og et hengehjertetre.

Podete trær på stamme passer også i små hager. Vi har for eksempel et nydelig hengehjertetre (Cercidiphyllum japonicum, H4-5).

Les også: Alle skulle hatt et hjertetre i hagen

Hengealm (H5), dvergsyrin (H6) og hengelerk (H4) er andre podete trær som er fine skulpturelle elementer i en liten hage.

Vil du ha et mer «vanlig» tre, finnes det rogn (H8) i mange varianter som er fine. Og bor du i sone H3 eller mildere kan du prøve deg på blodplomme, magnolia eller japansk lønn.

Et annet tips for små hager er å plante trær i krukker og kasser, da begrenses veksten. Bruker du trær fra naturen, som furu, bjørk eller rogn, trenger du ikke være redd for herdigheten – de klarer seg overalt.

Les også: Plant furu, bjørk og bregner i krukker
Trær for større hager

Har du en stor hage, vil det å plante trær gjøre hagen lunere og koseligere. Trær kan brukes til å skjerme for trafikk eller innsyn, og for å ta av for vinden. I stedet for å plante «400 meter hekk» så kan du gjerne bruke trær og busker i ulike størrelser i ytterkanten av tomta.

I denne hagen er det brukt grupper av trær for å skape «park-følelse».

Med større plass kan du velge større trær, som bjørk, hestekastanje (H5), lønn (H6) eller blodbøk (H5). Bare tenk litt på plasseringen slik at du ikke skaper deg et problem om noen år.

Ulike bartrær som koreagran (H5), blågran (H6) eller skjermtre (Sciadopitys verticillata, H5) er også dekorative elementer hvis du har plass til det. Eller hva med å prøve en apeskrekk (Araucaria araucana, H3)?

I stedet for en stram hekk, kan du plante en gruppe av ulike trær og busker ved inngangspartiet.
Hvordan plante trær?

Det er lurt å plante trær enten om våren eller om høsten – da er det mest fuktighet i jorda. Det går an å plante midt på sommeren også, men da må være nøye med vanningen. Bor du et sted med kort vekstsesong er det tryggest å plante om våren, slik at treet får god tid til å etablere seg.

Før du skal plante, grav et stort hull. Det bør være minst 50 cm jorddybde der du planter treet. Fyll på ny plantejord og helst litt kompost rundt rotklumpen. Ikke plant for dypt, helst omtrent samme høyde som treet står i potta/jordklumpen.

Et nyplantet tre trenger støtte, inntil røttene har «festet seg» til underlaget. Bruk for eksempel to staurer som du binder til treet med en gammel strømpebukse.

Hele den første sesongen etter planting er det svært viktig å vanne godt. 30 liter vann pr tre, 2 dager i uka, med mindre det regner skikkelig.

Frukttrær kan holdes relativt små, og passer også i mindre hager.

Trær tilpasser seg vekstforholdene

Da vi overtok vår hage for 12 år siden, var mesteparten av tomta furuskog. Trærne var høye og slanke, veldig slanke. Da vi tok ned noen av dem, viste det seg at de var over 100 år gamle.

Trær vil nemlig tilpasse seg vekstforholdene på det stedet de er plantet. I vår hage var det opprinnelig et veldig skrint jordlag, og dermed ikke mye næring å hente til å «gjøre seg fete». I tillegg er det mye skygge, slik at trærne ville strekke seg opp etter lyset.

Mange har blitt overrasket over at et tre de har plantet, på kort tid har vokst seg både høyere og bredere enn det sto på merkelappen. For med en lun plassering, god og dyp jord og gunstig klima – blir treet større enn hvis det står på et værhardt sted med kort vekstsesong.

Bare tenk på forskjellen på bjørkeskogen i Sør- og Nord-Norge.

Uansett: Plant et tre – det vil du ha glede av i mange år!

Lykke til!