Tidlig vår – hva kan du gjøre og hva må vente

Er du mer fan av hagepåske enn fjellpåske? Her er noen tips til hagearbeid det er smart å gjøre i mars-april, og hva som bør vente.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Det er snart klart for påskeferie, men det er foreløpig lite som minner om vår i hagen vår i Oslo. Det er fortsatt og tele i bakken, og lite vi får gjort av hagearbeid.

Men det er lov å håpe at det blir litt varmere senere i påsken, og det er fint å benytte fridagene til å gjøre hagen klar til sesongen starter for alvor.

De første løkplantene som titter opp av jorda er snøklokkene.
Hva kan du trygt gjøre nå?

Beskjæring: Selv om det kommer noen frostnetter både i Nord- og Sør-Norge, kan du helt fint klippe og beskjære frukttrær, bærbusker, busker og trær i april. Har du allerede gjort deg ferdig med klippingen, er det heller ikke feil. Det viktigste er at beskjæringen skjer før løvsprett – og at det ikke er streng kulde når du beskjærer.

Les også: Beskjæringsguide – nå må du frem med saks og sag 
Klipp gjerne ned staudene og klipp alt det brune i små biter som blir mat til meitemarkene.

Rydde i staudebedene: Vi klipper aldri staudene om høsten, men venter til våren med å rydde opp. Måten vi rydder opp, er at vi klipper opp alle visne blader og stengler i mindre biter, og legger tilbake i bedene. Hvis det er harde stengler er det veldig kjekt å bruke kompostkvern til denne jobbe. Ved å legge løv og planterester tilbake i bedet gir vi de nye plantene litt beskyttelse mot vind og kulde, i tillegg til at meitemarkene får litt å jobbe med. Det å dekke jorda vil også gjøre at det blir mindre ugress.

Les også: Nei, du trenger ikke å kjøre vekk hageavfallet

Plante busker, trær og stauder (hvis du ikke har tele): Hvis det går an å grave i jorda, kan du helt fint plante ut stauder, busker og trær som har stått utendørs. Men hvis plantene står inne i et oppvarmet drivhus der du kjøper dem, må de ikke flyttes ut før faren for frostnetter er over. Og husk å vanne godt inntil plantene er etablert.

Purre kan prikles nå, sett 4-5 planter i hver potte.

Alle innendørs hageoppgaver: Har du sådd tomatplanter eller andre grønnsaker, eller sommerblomster, er det fint å bruke fridagene til prikling og ompotting.

Vanne: Hvis det fortsatt er tele i bakken, kan plantene tørke ut av vind og sol. I stedet for å vente på regnet som «aldri» kommer, går det an å sette på vannsprederen. Dette vil både kunne redde vintergrønne planter som tuja og rhododendron fra å få tørkeskader. Vann vil også gjøre at det blir litt mer fart i veksten hvis du har vintersådd i kjøkkenhagen, og i staudebedene.

Les også: Redd krukkeplantene med lunkent vann

Hageplanlegging: Har du en helt ny hage, eller har overtatt en gammel? Eller bare ønsker å gjøre noen forandringer i den hagen du har? Nå tidlig på våren er en fin tid til hageplanlegging. Etter at snøen er borte, men før plantene har begynt å vokse, er det lett å se strukturen på hagen, og utfra dette kunne planlegge nye prosjekter.

Les også: Våre beste tips når du skal planlegge hage

Snekring: Trenger du en ny trapp, plantekasse eller skifte gulv på terrassen? Det kan du fint snekre nå i vår, men maling og beising/oljing bør vente til det er litt stabilt varmere i været.

Les også: Tripp-trapp – vi har bygget en ny trapp
Hva bør du vente litt med?

Plante ut i kjøkkenhagen: Planter som er sådd og forkultivert inne må stå inne en stund til, inntil faren for frostnetter er over. Én ting er at de kan stryke med i vind og kulde, men om de overlever kan de reagere med å slutte å vokse. Da er hele fordelen med å så tidlig borte.

Les også: Derfor er det lurt å forkultivere grønnsaker utendørs

Sette poteter: Noen steder i landet kan potetene settes i jorda allerede i mars-april, men de fleste steder er dette alt for tidlig. Potetene begynner uansett ikke å gro før det er cirka 8 grader i jorda, setter du dem for tidlig kan de råtne.

Det er viktig å bruke sertifiserte settepoteter, i hvert fall det første året. Etter det kan du ta vare på noen poteter som du bruker til settepoteter neste år.

Plante sommerblomster (unntatt stemor): Sommerblomster som står inne i et drivhus i hagesenteret, vil takle dårlig å bli plantet ut i sur vind og lave temperaturer. Sett dem eventuelt ut litt på dagtid. Unntaket er stemorsblomster, som tåler flere minusgrader, det samme gjelder påskeliljer i potte.

Les også: Herding av planter, derfor er det viktig

Gjødsling: Vent med å gjødsle plenen til den har spiret, og andre planter til det er begynt å bli grønne blader på trærne. Ved for tidlig gjødsling klarer ikke plantene å nyttegjøre seg næringen, og den renner i stedet ned i grunnen.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE

Les også: Lær hvordan du gjødsler riktig

Beskjæring av roser og tujahekk: Verken roser eller vintergrønne hekker bør beskjæres mens det er tele i bakken, vent til det er «musører på bjørka», dvs at plantene er i god vekst.

Les også: Slik klipper du tujahekken pen 

Likte du denne artikkelen? Vi som lager Spirea.no lager også vårt eget hageblad – Hageguiden. Ved å kjøpe abonnement støtter du vårt arbeid med å dele kvalitetssikrede hagetips og inspirasjon. Les mer og bestill på Hageguiden.no

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.