Tidlig vår – hva kan du gjøre og hva må vente

Er du mer fan av hagepåske enn fjellpåske? Her er noen tips til hagearbeid det er smart å gjøre i mars-april, og hva som bør vente.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Det er snart klart for påskeferie, men det er foreløpig lite som minner om vår i hagen vår i Oslo. Det er fortsatt og tele i bakken, og lite vi får gjort av hagearbeid.

Men det er lov å håpe at det blir litt varmere senere i påsken, og det er fint å benytte fridagene til å gjøre hagen klar til sesongen starter for alvor.

De første løkplantene som titter opp av jorda er snøklokkene.
Hva kan du trygt gjøre nå?

Beskjæring: Selv om det kommer noen frostnetter både i Nord- og Sør-Norge, kan du helt fint klippe og beskjære frukttrær, bærbusker, busker og trær i april. Har du allerede gjort deg ferdig med klippingen, er det heller ikke feil. Det viktigste er at beskjæringen skjer før løvsprett – og at det ikke er streng kulde når du beskjærer.

Les også: Beskjæringsguide – nå må du frem med saks og sag 
Klipp gjerne ned staudene og klipp alt det brune i små biter som blir mat til meitemarkene.

Rydde i staudebedene: Vi klipper aldri staudene om høsten, men venter til våren med å rydde opp. Måten vi rydder opp, er at vi klipper opp alle visne blader og stengler i mindre biter, og legger tilbake i bedene. Hvis det er harde stengler er det veldig kjekt å bruke kompostkvern til denne jobbe. Ved å legge løv og planterester tilbake i bedet gir vi de nye plantene litt beskyttelse mot vind og kulde, i tillegg til at meitemarkene får litt å jobbe med. Det å dekke jorda vil også gjøre at det blir mindre ugress.

Les også: Nei, du trenger ikke å kjøre vekk hageavfallet

Plante busker, trær og stauder (hvis du ikke har tele): Hvis det går an å grave i jorda, kan du helt fint plante ut stauder, busker og trær som har stått utendørs. Men hvis plantene står inne i et oppvarmet drivhus der du kjøper dem, må de ikke flyttes ut før faren for frostnetter er over. Og husk å vanne godt inntil plantene er etablert.

Purre kan prikles nå, sett 4-5 planter i hver potte.

Alle innendørs hageoppgaver: Har du sådd tomatplanter eller andre grønnsaker, eller sommerblomster, er det fint å bruke fridagene til prikling og ompotting.

Vanne: Hvis det fortsatt er tele i bakken, kan plantene tørke ut av vind og sol. I stedet for å vente på regnet som «aldri» kommer, går det an å sette på vannsprederen. Dette vil både kunne redde vintergrønne planter som tuja og rhododendron fra å få tørkeskader. Vann vil også gjøre at det blir litt mer fart i veksten hvis du har vintersådd i kjøkkenhagen, og i staudebedene.

Les også: Redd krukkeplantene med lunkent vann

Hageplanlegging: Har du en helt ny hage, eller har overtatt en gammel? Eller bare ønsker å gjøre noen forandringer i den hagen du har? Nå tidlig på våren er en fin tid til hageplanlegging. Etter at snøen er borte, men før plantene har begynt å vokse, er det lett å se strukturen på hagen, og utfra dette kunne planlegge nye prosjekter.

Les også: Våre beste tips når du skal planlegge hage

Snekring: Trenger du en ny trapp, plantekasse eller skifte gulv på terrassen? Det kan du fint snekre nå i vår, men maling og beising/oljing bør vente til det er litt stabilt varmere i været.

Les også: Tripp-trapp – vi har bygget en ny trapp
Hva bør du vente litt med?

Plante ut i kjøkkenhagen: Planter som er sådd og forkultivert inne må stå inne en stund til, inntil faren for frostnetter er over. Én ting er at de kan stryke med i vind og kulde, men om de overlever kan de reagere med å slutte å vokse. Da er hele fordelen med å så tidlig borte.

Les også: Derfor er det lurt å forkultivere grønnsaker utendørs

Sette poteter: Noen steder i landet kan potetene settes i jorda allerede i mars-april, men de fleste steder er dette alt for tidlig. Potetene begynner uansett ikke å gro før det er cirka 8 grader i jorda, setter du dem for tidlig kan de råtne.

Det er viktig å bruke sertifiserte settepoteter, i hvert fall det første året. Etter det kan du ta vare på noen poteter som du bruker til settepoteter neste år.

Plante sommerblomster (unntatt stemor): Sommerblomster som står inne i et drivhus i hagesenteret, vil takle dårlig å bli plantet ut i sur vind og lave temperaturer. Sett dem eventuelt ut litt på dagtid. Unntaket er stemorsblomster, som tåler flere minusgrader, det samme gjelder påskeliljer i potte.

Les også: Herding av planter, derfor er det viktig

Gjødsling: Vent med å gjødsle plenen til den har spiret, og andre planter til det er begynt å bli grønne blader på trærne. Ved for tidlig gjødsling klarer ikke plantene å nyttegjøre seg næringen, og den renner i stedet ned i grunnen.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE

Les også: Lær hvordan du gjødsler riktig

Beskjæring av roser og tujahekk: Verken roser eller vintergrønne hekker bør beskjæres mens det er tele i bakken, vent til det er «musører på bjørka», dvs at plantene er i god vekst.

Les også: Slik klipper du tujahekken pen 

Likte du denne artikkelen? Vi som lager Spirea.no lager også vårt eget hageblad – Hageguiden. Ved å kjøpe abonnement støtter du vårt arbeid med å dele kvalitetssikrede hagetips og inspirasjon. Les mer og bestill på Hageguiden.no