Sparetips i kjøkkenhagen: Dette lønner seg mest å dyrke

Er det penger å spare på å dyrke sin egen mat? Det kommer litt an på hva du dyrker og om du regner med arbeidsinnsatsen. Her er noen tips til hva du bør dyrke hvis du er opptatt av økonomi.

Når du anlegger en kjøkkenhage, må du regne med en del utgifter til hageredskaper, materialer til dyrkingsbed, planter, frø etc. Det tar derfor litt tid før det «lønner seg» å dyrke selv.

Men når du har fått kjøkkenhagen opp og stå, er det ingen tvil om at du sparer penger på å dyrke selv, sammenlignet med å kjøpe alt i butikken.

Dette gjelder vel å merke dersom du ikke regner «timelønn» for egen arbeidsinnsats – da vil det nok aldri lønne seg. Men det er jo ikke så vanlig å regne timelønn for tiden man bruker på en hobby.

Dette lønner seg mest å dyrke:

Bær

Friske bær kjøpt i butikken har en kilopris på minst 100 kroner. En kurv jordbær (500 g) koster gjerne 50-60 kroner, bringebær og blåbær over 200 kroner pr kg.  Frosne bær kan du få rimeligere, men det er likevel ingen tvil om at bær er noe som lønner seg å dyrke hvis du er opptatt av økonomi.

Jordbær kan dyrkes over hele Norge, plantene er billige i innkjøp og gir mye avling pr plante.

Siden plantene er flerårige, vil du kunne høste «gratis» bær i mange år. En jordbærplante koster rundt 25 kroner – og kan gi rundt 500 gram bær pr år. En ripsbusk koster rundt 150 kroner, og vil etter noen år gi 4-5 kg bær pr sesong. Bærbusker krever relativt lite stell og gjødsling.

Les også: Slik tar du stiklinger av jordbærplanter

De bærene du ikke spiser opp mens de er ferske, kan du fryse eller lage saft, gele og syltetøy av.

I stedet for å kjøpe bringebær fra Marokko, kan du dyrke dem i egen hage.
Salat

Grønn salat har kort holdbarhet, og på grunn av svinn og transportkostnader blir den relativt dyr å kjøpe selv om den importeres fra et land med lavere prisnivå enn Norge. Kiloprisen på salat er gjerne 100-300 kroner. Nå spiser du sjelden en kilo salat om dagen, men den du dyrker selv er uansett nesten gratis.

Salat er en av de enkleste vekstene å lykkes med i hagen.

En pose frø til 50 kroner, holder til flere års forbruk av salat gjennom hele sommeren. Si at du vanligvis kjøper to salathoder i uka til 25 kroner stykket. Har du egen salat i juni, juli og august, er det mange hundrelapper å spare.

Les også: Slik kan du spare penger på hagen
Grønnkål

Kiloprisen på grønnkål er cirka 150-200 kroner – og ekstremt enkel å dyrke selv. Forkultiver frøene på våren, al frem 4-5 planter, og du har grønnkål nok til så mye du orker å spise sikkert til jul.

I motsetning til salat kan grønnkål gjerne fryses, du kan lage pesto av den, bruke den i gryteretter etc.

Rotgrønnsaker

Med unntak av kålrot og gulrot, har rotgrønnsaker en kilopris på +/– 100 kroner. Og de er enkle å lagre uten at det går ut over kvaliteten. Rødbeter, polkabeter, pastinakk og persillerot er anvendelige og smakfulle grønnsaker som er enkle å dyrke og er lite utsatt for skadedyr og sykdom.

De fleste urter er dyre å kjøpe på butikken, men enkle å dyrke selv.
Urter

Midt på vinteren kan du få kjøpt en liten kvast gressløk fra Etiopia til 27 kroner hos Oda – eller en kilopris på 1330 kroner! Er det veldig nøye å spise fersk gressløk midt på vinteren, eller kan du heller lagre den selvdyrkede i fryseren? All slags urter er generelt ganske dyre å kjøpe, og lett å dyrke et årsforbruk av selv.

De små potetene smaker absolutt best!
Delikatessepoteter

«Vanlige» poteter er ikke så dyre å kjøpe i butikken, men de små delikatessepotetene har gjerne en kilopris på 50 kroner. Sats på tidlige sorter, og spis småpotetene kontinuerlig gjennom hele sommersesongen. Med mindre du har jordkjeller, er det bedre å kjøpe «vinterpotetene» på butikken.

Likte du denne artikkelen? Blir du abonnent på Hageguiden – Norges nyttigste hageblad – vil du få mange flere tips og reportasjer, i papirutgavene og våre digitale produkter. Les mer og bestill abonnement her

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.