Når starter våren der du bor?

Synes du at våren kommer stadig tidligere, har du rett i det. De siste 90 årene er våren flyttet to uker frem – og i 2050 vil det være vår allerede i midten av februar noen steder i landet.

Er det vår når det drypper fra taket? Når det er fritt for snø i hagen? Eller når det er trygt å plante ut sommerblomstene?

Den meteorologiske definisjonen på vår, er når temperaturen i gjennomsnitt gjennom døgnet er mellom 0 og 10 grader. På målestasjonen på Blindern i Oslo, startet våren i gjennomsnitt den 7. mars, i perioden 1991-2020.

Hestehov er blant de tidligste vårblomstene som kommer til syne så snart snøen er borte.

Vår er imidlertid ikke det samme som hagesesong, eller vekstsesong som det heter på fagspråket. Vekstsesongen starter når gjennomsnittstemperaturen i løpet av døgnet er over 5 grader – fordi mange planter begynner å vokse da. Men andre trenger betydelig mer varme, som tomater, fersken og mange sommerblomster. Og så er det noen planter som kan vokse selv om temperaturen er bare så vidt over 0 grader.

Les også: Klima i endring gir lengre vekstsesong

Lengden på hagesesongen varierer sterkt fra landsdel til landsdel, og fra sted til sted. Det kan variere innad i samme by, for eksempel etter hvor nært havet hagen ligger, eller om den er sørvendt eller nordvendt.

Hauger med snø, ispedd grus, er et vårtegn i Oslo sentrum. Her fra 22. mars 2017 i forbindelse med et statsbesøk fra Island.
Landsoversikt

Den tidligste hagestarten er i Bergen, der vekstsesongen starter allerede 29. mars. Mens i Vardø i Finnmark starter den ikke før 31. mai.

Her er en oversikt over når startskuddet går for hagesesongen ulike steder i landet:

Bergen: 29. mars
Stavanger: 30. mars
Ålesund: 1. april
Haugesund: 4. april
Tønsberg: 8. april
Kristiansand: 9. april
Oslo: 9. april
Molde: 10. april
Trondheim: 13. april
Frosta: 14. april
Lillehammer: 16. april
Brønnøysund: 18. april
Bodø: 28. april
Svolvær: 4. mai
Tromsø: 12. mai
Røros: 12. mai
Alta: 13. mai
Kirkenes: 20. mai
Hammerfest: 24. mai
Vardø: 31. mai

Hva betyr dette i praksis?

Når vekstsesongen starter, har i praksis mest betydning for de plantene som «bor» utendørs hele året. Busker, trær og stauder i hagen vil våkne til liv når temperatur og lys legger til rette for det.

Noen planter sprenger seg bokstavelig talt opp gjennom isen.

Det har også betydning for deg som driver med vintersåing, det vil si at du sår frø ute om vinteren – slik at de kan spire når det er varmt nok til det.

Les også: Spar tid og plass med vintersåing

Hvis du sår grønnsaker og sommerblomster innendørs, må du ta hensyn til faren for frostnetter. De fleste steder i landet er ikke faren for frostnetter over før langt ut i mai måned, noen steder helt ut i juni.

De gamle rådene om å vente med utplanting til etter 17. mai/1. juni/15. juni er derfor ikke avlegs. Det er utrolig kjipt å få ødelagt plantene som du har stelt for i ukevis, fordi du setter dem ut for tidlig og det kommer en frostnatt.

Men kanskje du kan eksperimentere mer med såing utendørs? Jeg synes det er veldig mye mindre stress å forkultivere planter utendørs.

Les også: Derfor er det lurt å forkultivere planter utendørs

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.