Klima i endring gir lengre hagesesong

15 plussgrader i november, det kan da ikke være normalt? Nei, det er ikke det. Men selv om klimaendringene er dårlig nytt for skiføret – er det på mange måter positivt for hageentusiaster: Det blir nemlig lengre vekstsesong.

Bare for å stoppe eventuelle diskusjoner: Det ER blitt varmere i Norge, og resten av verden. Den globale oppvarmingen skjer – det er det ingen tvil om.

– Den nye klimanormalen viser at det er blitt varmere over hele landet, cirka 1 grad i gjennomsnitt. Det er også blitt mer nedbør, særlig om vinteren og da i form av regn. Vi kan også se klare tendenser til mer styrtregn, lengre tørkeperioder og mer tordenvær, forteller Jostein Mamen, som er klimaforsker ved Meteorologisk Institutt.

Synes du tordenvær er skummelt? Det blir dessverre mer av dette i fremtiden.
Fersken og vindruer

Klimaendringene har definitivt negative konsekvenser – men kan på noen måter også gjøre det lettere å drive med hage flere steder i stedet. Når gjennomsnittstemperaturen blir høyere, og vekstsesongen utvidet i begge ender – byr det på flere muligheter til dyrking av både pene og spiselige planter.

Det er for eksempel flere som får til å dyrke fersken i Norge, og det prøves ut druedyrking med tanke på vinproduksjon.

– Vekstsesongen regnes ofte som den perioden da middeltemperaturen pr døgn er over 5 grader. Dette måles 2 meter over bakken, forklarer klimaforskeren.

Styrtregn er på mange måter det verste været for hagen – det vasker ut næringsstoffene av jorda og plantene klarer ikke å nyttegjøre seg alt vannet som kommer.

Middeltemperaturen er det samme som gjennomsnittstemperaturen i løpet av en angitt periode, for eksempel et døgn.

Selv om middeltemperaturen er 5 grader eller varmere, kan det være frost om natta. Plantene vil likevel vokse på dagtid – i hvert fall de som «bor» utendørs hele året, som gress, stauder, busker og trær. De fleste sommerblomster og grønnsakplanter trenger mer varme for å vokse, og de tåler heller ikke frost.

Lengst i Stavanger – kortest i Vardø

I Stavanger er det 5 grader eller varmere fra 30. mars til 22. november – altså nesten 8 måneder vekstsesong. Mens i Vardø er det kun det som kan regnes som vekstsesong fra 31. mai til 2. oktober – eller knappe 4 måneder. Vardøværingene har heller ikke en spesielt varm sommer – middeltemperaturen i juli er kun 9,7 grader.

Skal du dyrke noe i Vardø bør du med andre ord satse på vekster som klarer å produsere avling eller blomster raskt – og som klarer å vokse selv om temperaturen ikke er så høy. Til gjengjeld er det i Vardø midnattssol – ergo mer lys om sommeren enn lenger sør i landet.
En annen ting som i høyeste grad påvirker hvor godt plantene vokser, er hvor varm sommeren er. De fleste steder i landet er juli den varmeste måneden – varmest er det i Oslo med 17,7 grader i gjennomsnitt. Så selv om Oslo har over én måned kortere vekstsesong enn for eksempel Stavanger, kan dette kompenseres med at sommertemperaturen er høyere.

I hagen trenger vi både sol og regn for at plantene skal trives. Men helst litt vekslende vær – ikke lange tørkeperioder eller lange regnværsperioder.
Hvordan blir fremtiden?

Klimaforskerne tror at temperaturen kommer til å øke over hele Norge – særlig om vinteren – og mest i Nord-Norge. På Finnmarksvidda vil temperaturen om vinteren øke med 7 grader, og det vil bli færre dager med svært lav temperatur.

Vekstsesongen vil imidlertid øke mest i ytre kyststrøk – sannsynligvis med 1-3 måneder over det meste av landet.

Likte du denne artikkelen? Hvis du abonnerer på Hageguiden får du mer nyttig hagestoff. Klikk her for å få en smakebit på innholdet i Hageguiden 2023.

Følg også Hageguiden på Instagram for flere nyttige hagetips.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.