Slik får du amaryllis til å blomstre på nytt

Amaryllis (Hippeastrum) er veldig flotte planter som er mye brukt som juleblomster. Visste du at det går an å få løkene til å blomstre igjen?

Amaryllis, eller ridderstjerne som den også kalles, er noe vi som regel kjøper et par uker før jul. Da er blomsterstilken godt på vei allerede, og det er en smal sak å time blomstringen sånn cirka til julaften. Da har jo gartneriet gjort mesteparten av jobben for oss.

Det går også veldig fint an å drive amaryllis fra løk selv – det tar bare litt lengre tid. For å få blomstring til jul, bør du starte drivingen cirka 8 uker før jul, eller omtrent nå.

Les mer om hvordan du driver amaryllis fra løk i denne artikkelen
Vi er mest vant til å se røde og hvite amaryllis, men hvis du kjøper egne løker som du driver selv, kan du velge flere spennende fargevarianter.

Etter en stund i blomst, visner amaryllisene. Hva nå – må du bare kaste løkene i komposten? Det blir i så fall ganske dyr kompost – i og med at en amaryllisløk gjerne koster 100-200 kroner.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden

Heldigvis er det fullt mulig å gjenbruke løkene. Vi har klart å få amaryllis til å blomstre på nytt flere ganger, selv om løkene har fått null omsorg.

Amaryllis er såkalte kortdagsplanter, det vil si at de er «programmert» til å blomstre når det er mindre enn 12 timer dagslys.

Det er spennende å følge med på hvordan blomsten utvikler seg.

Hvis du gjør som oss og bare «glemmer» hele løken, vil du som regel oppleve at den blomstrer på nytt i oktober-november. Vil du prøve å få amaryllis til å blomstre til jul, må du følge denne oppskriften:

  1. Det første du må gjøre da er å skjære bort blomsterstanden etter blomsten, slik at planten ikke bruker energi på å lage frø. Deretter lar du blomsterstengelen visne helt ned. Etter blomstring kommer amaryllis med grønne blader, og du kan bruke den resten av vinteren som en grønnplante i vinduskarmen. For at den skal kunne lagre nok næring i løken til å blomstre igjen, må det være blader. Skjær derfor ikke av bladene, la dem stå.
  2. Når det blir varmt nok i været til å plassere ut pelargonier, plasserer du krukken med amaryllis ute i hagen, der du gjødsler og vanner gjennom sommeren. La løken stå 1/3 over jorden.
  3. Om høsten tar du krukken inn og setter mørkt og kjølig. I september slutter du helt å vanne. Cirka 1. november tar du den frem igjen, potter om og begynner å drive løken igjen for ny blomstring.

Les også: Slik ble julestjerne en juleblomst

Hvis du kjøper en løk og setter i jorda nå, kan du få amaryllis som blomstrer på julaften.
Hageguiden