Gladiolus – afrikansk skjønnhet som trives i Norge

Gladioler er blitt dyrket i europeiske hager i flere hundre år, men vi har ikke sett dem så mye i det siste. Derfor slår vi et slag for mer dyrking av gladioler i norske hager.

Mens Dahlia, altså georginer, er blitt supertrendy i det siste, er gladioler fortsatt noe som de fleste forbinder med avskårne blomster de får kjøpt i blomsterbutikken. Det er imidlertid like lett å dyrke gladioler i hagen, som georginer.

Les også: Georginer – trendplanter med lange tradisjoner
Tradisjonsrik hageblomst

Som mange andre av våre populære hagevekster stammer gladioler (Gladiolus) opprinnelig fra Sør-Afrika, der de vokser vilt. Men allerede på 1700-tallet ble de importert til Nederland, og foredlet til bruk i europeiske hager.

Blomstene på gladioler er veldig forseggjorte og flotte. Spennende utsikt fra kontoret!

Gladiolene i Spirea-hagen stammer også fra Nederland, rettere sagt fra noen knoller kjøpt i løs vekt på det flytende blomstermarkedet i Amsterdam. Knollene ble plantet i en stor kasse rundt 17. mai, og de første blomstene kom i slutten av juli.

Vi har ikke mange knall røde blomster i hagen, men denne røde gladiolen er ganske så spektakulær.

Bladverket på gladioler ligner på iris, og det er ikke så rart siden de begge er i sverdliljefamilien. Men gladioler er vesentlig mer prangende enn irisen i blomstringen, og de holder det gående til langt utpå høsten.

Hagegladioler (Gladiolus oppositiflorus) finnes i alle mulige farger – våre blomstrer nå i lilla, rosa, hvitt og knall rødt. Du kan egentlig velge hvilken farge du vil. Og de er supre å ta inn som snittblomster i buketter – eller du kan nyte dem der de står i hagen.

Denne mørke lilla gladiolus skal vi definitivt ta vare på!
Bør plasseres lunt

Skal vi nevne en «ulempe» med gladioler, er det at de er veldig høyreiste, gjerne en meter høye, så de bør plasseres inntil en vegg eller annet sted der de kan støttes opp og ikke er så utsatt for vind. De bør også stå i sol hvis de skal gi rikelig med blomster.

En litt uvanlig blomsterform til gladiolus å være – det å kjøpe løk i løs vekt kan gi mange overraskelser.

Det finnes også lavere varianter av gladioler, de kalles sommergladioler (Gladiolus nanus), de blir bare 30-50 cm høye.

Som nevnt dyrkes gladioler fra knoll. Disse tåler ikke frost, slik at de må settes i jorda når telen har sluppet taket. Hvis du ønsker å gi dem et lite forsprang, kan du fordrive dem i potter, inne eller i drivhus.

Blomstringen på gladioler starter nederst på blomsterstengelen, akkurat som på geitrams. På den måten har du glede av blomsten lenge.

Siden plantene blir veldig høye, bør knollene settes dypt – 5-10 cm, slik at stengelen får litt støtte. Vann godt i starten til de har spiret, deretter trenger du ikke å vanne så mye. Vi har gitt gjødsel en gang tidlig forsommer, det ser ut til å ha fungert bra.

Knollene bør også settes ganske tett, 10 cm mellom hver, både for å støtte hverandre og fordi de ser flottest ut mange sammen.

OBS: Pass på at det er god drenering der du planter gladioler (og andre løker/knoller), hvis ikke er det fare for at knollene råtner. 

Det går an å dyrke gladioler også i Nord-Norge, men da helst med fordriving i drivhus eller innendørs for å kompensere for lavere sommertemperaturer enn på Østlandet. Disse tok vi bilde av på Sommarøya utenfor Tromsø.
Overvintre knollene

Etter avblomstring er det best om bladverket får visne ned og gi kraft tilbake i løken. Deretter kan du ta opp knollene, tørke dem godt og lagre innpakket i avispapir. Da har du blomsterglede i år etter år!

Les også: Vi planlegger våren med blomsterløk

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.