I slutten av juli blomstrer de fleste sommerblomstene, mange stauder og roser. I tillegg er det mye godt å hente i kjøkkenhagen. Her er noen hagetips for høysommerhagen.
I sommer har Spirea-hagen vært mye overlatt til seg selv. Sånn må det nesten bli, når vi skal reise Norge rundt for å besøke fine hager for å lage reportasjer til hagebladet vårt, Hageguiden.
Vår hage er ikke den eneste som er «hjemme alene» noen uker om sommeren. Men hva slags syn som møter deg når du kommer hjem, avhenger av hvilke forberedelser du gjorde FØR du dro på ferie.

Har du husket å vanne?
I store deler av landet har vanning ikke vært noe problem denne sommeren – men planter som står i krukker trenger likevel ekstra vanning som regel. Det samme gjelder kjøkkenhagen, der plantene har grunne røtter og trenger jevnlig tilførsel av vann.

I vår hage har vi derfor vanningsanlegg – noe som sparer oss for mye jobb både når vi er hjemme og når vi er bortreist.
Les mer om fordelene med vanningsanlegg i denne artikkelen
Er hagen overgrodd etter ferien?
Vi liker å komme hjem til en frodig hage, og med vanning på plass, går det ønsket i oppfyllelse. Men noen ganger har plantene vokst i overkant mye i løpet av ferieukene.

Det er derfor smart å ta en runde med saksa – klippe vekk visne blomsterstander og fjerne det som er «alt for mye». Ved å klippe vekk blomstene etter at de er visnet, vil du få mer blomstring, fordi plantene da ikke får satt frø.
Les også: Tid for å samle frø fra hagen

Noen stauder vil også få en blomstring nummer 2 hvis du klipper dem ned etter blomstring, dette gjelder for eksempel kattemynte.
Les også: Sommerklipp gir staudene ny blomstring

Det blir også alltid litt ugress, både i kjøkkenhagen og i blomsterbedene. På denne tiden har heldigvis plantene vokst seg så store at det blir trangt om plassen også for ugresset. Dermed får hageplantene som regel den næringen de trenger.

Det er likevel greit å ta en runde med ugressluking nå, og helst også en gang sent i høst – slik at du har minst mulig ugress i jorda når neste sesong starter.

Det er også lurt å gjødsle en siste gang for sesongen – det er fortsatt lenge igjen av vekstsesongen. Det anbefales å gjødsle siste gang både i pryd- og kjøkkenhagen i midten av august. Bor du på et sted der høsten kommer tidlig, som Innlandet og Nord-Norge, bør du ikke gjødsle senere enn slutten av juli.

Beskjær hekker og trær
Har du en løv-hekk, kan den med fordel beskjæres en gang på forsommeren, i tillegg til vårbeskjæringen. Ved å klippe hekken to ganger i sesongen, er det lettere å lage en fin form.

Det samme gjelder mange trær, som skal ha såkalt JAS-beskjæring. JAS betyr rett og slett juli-august-september.
Les også: Beskjæringskalender for norske forhold

Husk å høste fra kjøkkenhagen
Hvis du er så heldig, og lur, at du har kjøkkenhage, er det sannsynligvis mye mat å hente der nå i disse dager. For eksempel knutekål, rødbeter og gulrøtter er høsteklart hos oss. Og for ikke å glemme nypoteter!
Grønnsakene har kanskje ikke vokst seg kjempestore ennå, så du trenger ikke å høste alt sammen på en gang. Vi pleier heller å høste det vi trenger til hver middag, gjennom hele sesongen.
