Hagetips for en høysommerhage

I slutten av juli blomstrer de fleste sommerblomstene, mange stauder og roser. I tillegg er det mye godt å hente i kjøkkenhagen. Her er noen hagetips for høysommerhagen.

I sommer har Spirea-hagen vært mye overlatt til seg selv. Sånn må det nesten bli, når vi skal reise Norge rundt for å besøke fine hager for å lage reportasjer til hagebladet vårt, Hageguiden.

Vår hage er ikke den eneste som er «hjemme alene» noen uker om sommeren. Men hva slags syn som møter deg når du kommer hjem, avhenger av hvilke forberedelser du gjorde FØR du dro på ferie.

Både katter og planter trives i Spirea-hagen for tida.
Har du husket å vanne?

I store deler av landet har vanning ikke vært noe problem denne sommeren – men planter som står i krukker trenger likevel ekstra vanning som regel. Det samme gjelder kjøkkenhagen, der plantene har grunne røtter og trenger jevnlig tilførsel av vann.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden
Klematis er blant hagens tørste planter. Denne «Summersnow» ble plantet i fjor og er allerede blitt enorm i størrelse.

I vår hage har vi derfor vanningsanlegg – noe som sparer oss for mye jobb både når vi er hjemme og når vi er bortreist.

 Les mer om fordelene med vanningsanlegg i denne artikkelen
Er hagen overgrodd etter ferien?

Vi liker å komme hjem til en frodig hage, og med vanning på plass, går det ønsket i oppfyllelse. Men noen ganger har plantene vokst i overkant mye i løpet av ferieukene.

Noen «dyr» må du regne med når du har en hage som ikke sprøytes. De fleste gjør mer nytte enn skade.

Det er derfor smart å ta en runde med saksa – klippe vekk visne blomsterstander og fjerne det som er «alt for mye». Ved å klippe vekk blomstene etter at de er visnet, vil du få mer blomstring, fordi plantene da ikke får satt frø.

Les også: Tid for å samle frø fra hagen
Stjerneskjerm har fin blomstring i år, men dessverre rust på bladverket. Det har vi sett i andre hager også.

Noen stauder vil også få en blomstring nummer 2 hvis du klipper dem ned etter blomstring,  dette gjelder for eksempel kattemynte.

Les også: Sommerklipp gir staudene ny blomstring
Kattemynte begynner å komme i avslutningsfasen på blomstringen, men så har den også holdt det gående i snart 2 måneder.

Det blir også alltid litt ugress, både i kjøkkenhagen og i blomsterbedene. På denne tiden har heldigvis plantene vokst seg så store at det blir trangt om plassen også for ugresset. Dermed får hageplantene som regel den næringen de trenger.

Revebjellen er snart ferdig med blomstringen., men Astilbe holder ut langt utover høsten.

Det er likevel greit å ta en runde med ugressluking nå, og helst også en gang sent i høst – slik at du har minst mulig ugress i jorda når neste sesong starter.

Denne georginen kommer fra en knoll som er over 100 år gammel. Like fin i år!

Det er også lurt å gjødsle en siste gang for sesongen – det er fortsatt lenge igjen av vekstsesongen. Det anbefales å gjødsle siste gang både i pryd- og kjøkkenhagen i midten av august. Bor du på et sted der høsten kommer tidlig, som Innlandet og Nord-Norge, bør du ikke gjødsle senere enn slutten av juli.

Kala er en nykommer i Spirea-hagen. Den kommer fra knoll, og tåler ikke frost slik at den må tas inn om vinteren.
Beskjær hekker og trær

Har du en løv-hekk, kan den med fordel beskjæres en gang på forsommeren, i tillegg til vårbeskjæringen. Ved å klippe hekken to ganger i sesongen, er det lettere å lage en fin form.

Katten Trine synes det er fint å være i hagen vår. Oktoberbergknappen ser ut til å ha fått meldugg, det skjer noen år.

Det samme gjelder mange trær, som skal ha såkalt JAS-beskjæring. JAS betyr rett og slett juli-august-september.

Les også: Beskjæringskalender for norske forhold
Denne flotte liljen kommer fra en løk som ble satt for flere år siden. Sjekk den lekre fargen!
Husk å høste fra kjøkkenhagen

Hvis du er så heldig, og lur, at du har kjøkkenhage, er det sannsynligvis mye mat å hente der nå i disse dager. For eksempel knutekål, rødbeter og gulrøtter er høsteklart hos oss. Og for ikke å glemme nypoteter!

Grønnsakene har kanskje ikke vokst seg kjempestore ennå, så du trenger ikke å høste alt sammen på en gang. Vi pleier heller å høste det vi trenger til hver middag, gjennom hele sesongen.

Når en tjæreblomst frør seg selv midt i steinen, må den jo få stå!
Hageguiden