Elverum botaniske hage – skjult hageskatt ved Glomma

Visste du at også Elverum har en botanisk hage? Dette er trolig landets eneste botaniske hage som drives på dugnad – og i år fyller den 20 år.

Siden den første rhododendron-busken ble plantet i surjordsbedet i 2002, har Elverum botaniske hage blitt beplantet med hundrevis av roser, rhododendron, stauder, liljer, busker og trær. Hagen ligger ved Glommas bredd, rett ved siden av Norsk Skogmuseum. Men i motsetning til museumsområdet, er den botaniske hagen åpen for besøkende døgnet rundt, uten inngangsbillett.

Det er umulig å ta ETT bilde som yter full rettferdighet til slike flotte anlegg. Dette er en liten del av «Oldemors hage» – et område hvor de fleste plantene er gitt av eiere av gamle hager i Elverum.
Planter som tåler Østerdalen

Du finner ikke de mest spektakulære og eksotiske plantene i Elverum botaniske hage – men det er heller ikke meningen. For i Østerdalen er det harde vintre og korte somre – noe av hensikten med den botaniske hagen er å vise hvilke planter som kan klare seg i dette klimaet.

Sibir-iris er en hardfør staude som uten problemer klarer seg fint i Elverum, og andre steder med strenge vintre.

– Vi tenkte at lokalbefolkningen skulle kunne gå hit og se hvilke planter som klarte seg i den botaniske hagen – slik at de også kunne vokse i deres egne hager, sier Arve Andersen, som var initiativtaker til at den botaniske hagen skulle anlegges.

Arve Andersen foreslo for over 20 år siden at Elverum Hagelag skulle anlegge en botanisk hage. Nå er den kunnskapsrike forsvarspensjonisten en av ildsjelene som gjør det mulig for alle å oppleve det flotte anlegget gratis.
Les også: Velg riktig plante for ditt klima

Han står i bresjen for en dugnadsgjeng av godt voksne hagelagsmedlemmer, som samles i hagen hver tirsdag til luking og hagehygge. I tillegg til å stelle den botaniske hagen, har de ansvar for beplantningen av sommerblomster på museumsområdet, samt kommunevåpenet (oftest kalt «ugla») ved riksvei 2.

De som kjører nordover på riksvei 2 forbi Skogmuseet, blir om sommeren ønsket velkommen til byen av denne flotte samplantingen av tagetes og begonia. Når dette plantes i mai, er det ikke blomster, så det er viktig å holde tunga rett i munnen…
Les også: Elverum – byen som er større enn folk tror
Feiret jubileet

Lørdag 2. juli ble 20-årsjubileet til Elverum botaniske hage feiret, der gjestene fikk en interessant omvisning i hagen i tillegg til en flott konsert av visesanger Erik Lukashaugen og hans kompanjong Tarjei Nysted.

Elverumsingen Erik Lukashaugen innledet elegant ved å henvise til suset fra Glomma i bakgrunnen, og at han husket de siste tømmerstokkene som ble fløtt der. For så å gå over til ei fløter-vise med tekst av Hans Børli.
Kanskje det rareste instrumentet vi har sett. Kalles stroviol, etter det tyske navnet strohviolin (sterk fiolin). Tarjei Nysted spiller fiolinen som altså har horn…

Skal du til Elverum i sommer – anbefaler vi å ta en tur innom den botaniske hagen – det er et flott hageanlegg. Det kommer også en større reportasje om hagens planter og historie i en av 2023-utgavene av vårt eget hageblad Hageguiden.

Værmeldingen truet med styrtregn, men det ble ble strålende sommervær da Elverum Botaniske Hage feiret sitt 20 års-jubileum.