Se fremtidens grønne byer på Floriaden

Nederland er blomsterlandet fremfor noe – og hvert 10. år inviteres det til Floriaden. Det er en blomsterfest og et utstillingsvindu for fremtidens grønne løsninger.

Hvis du ikke har lagt planer for sommerferien ennå, vil vi anbefale å ta turen til den nederlandske byen Almere, og den spektakulære utstillingen Floriade Expo 2022.

Denne logoen ønsker deg velkommen til Floriaden hvis du kommer sjøveien.

Spirea.no besøkte Floriaden et par uker etter at dørene åpnet i april – og kan garantere at det er enda finere der nå – ettersom planter og blomster har vokst seg mer til.

Lurer du på hvor mange ulike typer paprika og chili som finnes? Her er i hvert fall noen av dem.
Arrangeres bare hvert 10. år

Floriaden arrangeres som nevnt bare hvert 10. år, og det er ikke rart siden det er en enorm utstilling på et stort område. Det tar lang tid å bygge opp alle utstillingene, med paviljonger og temahager fra 40 ulike land, i tillegg til at mange planteprodusenter og organisasjoner har flotte utstillinger.

Inne i det 10.000 m2 store drivhuset fant vi mange flotte blomsterdekorasjoner.
Elsker du orkideer? Du finner mange av dem på Floriaden, både i det store drivhuset og i et eget orkide-hus.

Denne gangen er Floriaden lagt til et område utenfor Nederlands yngste by, Almere, som ligger en snau halvtimes togtur fra Amsterdam.

Vil du se tulipanene på sitt flotteste, bør du besøke Nederland i slutten av april.

Hele området skal senere bli til et nytt boligstrøk, men frem til Floriaden stenger 9. oktober 2022 skal det være samlingssted for hageinteresserte fra hele verden.

Denne lille utstillingen er det thailandske bidraget til Floriaden.
Beregn god tid

Skal du besøke Floriaden, anbefales å sette av god tid. For å rekke å se alt, trenger du hele dagen. Kommer du med toget til Almere sentrum, kan du enten ta en skyttelbuss til utstillingsområdet – eller som vi gjorde, ta båt.

Insektshotellet er populære, dette er i litt større skala enn vi vanligvis ser.

Det er også smart å benytte seg av tilbudet om å ta en tur med den interne gondolbanen, som går fra den ene enden av parken til den andre. Én tur er inkludert i inngangsbilletten, og gir et flott overblikk over utstillingsområdet i tillegg til å spare deg for et par kilometer gange.

Én god grunn til å dra til Nederland om våren, er alle tulipanene. Disse var blant de mest populære fotomotivene på Floriaden. Gondolbanen går tvers over hele parken.

Gondolen skal senere flyttes til Østerrike, der det er litt mer egnet terreng for slike farkoster.

Kjøttetende planter er kule! Disse kan visst fange fluer.
Mer dyrking og planter i byer

Inne på området kan du vandre i timesvis og se på blomster og beplantninger, og ikke minst mange kule og uvanlige måter å bruke planter.

Inne i drivhuset fant vi en stilig utstilling av Hosta og kala i krukker.
Chili kan fint dyrkes på en terrasse, for eksempel som dette.

Tema for denne utgaven av Floriaden er grønne løsninger for fremtidens byer. Dette er spesielt relevant i Nederland, der planteproduksjon er en stor industri som naturligvis må ta sin del av ansvaret for klima og miljø.

Det var interessant å se hvordan de jobber på ulike måter for å få hage og grøntområder til å bli en del av løsningen – ikke en del av problemet.

En stor utfordring i fremtiden vil være at størstedelen av verdens befolkning bor i byer. Befolkningsfremskrivninger viser at i 2050 vil 68 % av verdens befolkning bo på 2 % av jordas areal.

Neper må ikke nødvendigvis vokse i en åker, men kan dyrkes hyproponisk som dette.
Storvokste kålvekster kan dyrkes hydroponisk – og bli til en stilig utstilling.

Da er det også naturlig at mer av matproduksjonen foregår i byene, og på Floriaden kunne vi se flere eksempler på hvordan dyrking av mat i byer kan løses. Blant annet hydroponisk dyrking, dyrking i høyden og frukttrær midt i byen.

Salat er en matvare som lønner seg å ha kortreist tilgang til, for eksempel ved at man dyrker hydroponisk i byer.

Vi kunne også se nye bruksområder for tradisjonelle avfallsprodukter, for eksempel nøtteskall i stedet for grus eller bark som jorddekke i bed og på gangstier. «Hageavfall» som kvist og kvast og ukurante tømmerstokker var også hyppig brukt i utstillingene.

Gjenbruk og miljøvern er en viktig del av Floriaden. Her et eksempel på hvordan en skolehage kan anlegges.
Har du noen gamle skjeer, kan du kanskje prøve å lage en sånn installasjon i din egen hage?
Internasjonale hager

Selv om Floriaden er et nederlandsk arrangement, er det også mange bidrag fra andre land med andre hagekulturer. Her er det mye spennende å se.

Det er ikke mye som kan vokse i ørkenen – men hager kan de ha likevel.
Planter vokser ikke bare i hagen, men også under vann.

Det er kult å se for eksempel hvordan planter kan klare seg i ørkenen i Qatar. Men den hagen vi likte best, var nok den kinesiske hagen. Noen av elementene er de samme som i japanske hager, men mye mer farger og blomster, og ikke minst mye bruk av bambus.

I den kinesiske hagen er det behagelige hvilestoler, noe denne gjesten visste å benytte seg av. Ikke sikkert han er like hageinteressert som kona?
Den kinesiske hagen er mer fargerik enn japanske hager, men like harmonisk.
Skal du reise dit og se selv?

Har du lyst til å få med deg Floriaden dette tiåret, er det bare å komme seg avgårde! Flybillett til Amsterdam får du for under 2000 kroner t/r (fra Oslo), et annet alternativ er å ta bilen med på den nye fergen mellom Kristiansand og Eemshaven – som ligger cirka 3 timer kjøring fra Almere og Floriaden.

Slike traktorer er ikke så ofte å se lenger, men kanskje de vil passe i trangbodde, urbane dyrkeprosjekter?
Husk å ha nok batteri og lagringsplass på mobilen når du besøker Floriaden – det er mye å ta bilder av.
Mange av installasjonene viser kreativ gjenbruk av gjenstander og materialer.
Disse glassene inneholder ulike planter, som sammen blir en flott installasjon.
Det er ikke alt på Floriaden som er planter, noe er det vi kan kalle kunst. Her er det brukt gamle stoffrester og bildekk.
Denne damen slapper godt av i det grønne!
Share Green Happiness – del grønn lykke – det er vel oppskriften på det gode liv?