Klart du kan ha storkenebb i hagen!

Synes du de lilla skogstorkenebbene bare er de nydeligste markblomstene? Storkenebb finnes også i kultiverte varianter som passer supert i staudebedet og gir flott blomstring i juni-juli.

Skogstorkenebb blomstrer overalt nå her på Østlandet, for eksempel i blomsterenger på steder der det tidligere har vært husmannsplasser i skogen. Men de «ville» variantene av storkenebb blomstrer ganske kort, så i hagen er det ofte bedre å plante kultiverte storkenebbsorter.

Storkenebb Geranium ”Patricia” finnes det mange av i hagen til Helen Fredholm.

Hagestorkenebb (Geranium x Magnificum) er de høye som ligner mest på skogstorkenebb. De finnes i ulike farger og varianter, og de fleste av dem er hardføre minst til H5. I Spirea-hagen har vi både lilla og hvite, men det er lenge siden de ble plantet og vi vet ikke hvilken navnsort det er.

Både insektene og vi elsker våre storkenebb, som står i blomst nå i juni.

Rosestorkenebb (Geranium macrorrhizum) er en super bunndekkende plante som passer kjempegodt til å plante for eksempel rundt stammen på trær eller andre steder der du gjerne vil ha noe pent som ikke blir gjengrodd av ugress. Rosestorkenebb vokser seg veldig tett, og den sprer seg med rotutløpere. Kan også frøså seg, så greit å følge med hvis du ikke vil ha rosestorkenebb overalt. De finnes med både hvite, rosa og lilla blomster.

Rosestorkenebb er en super bunndekker som blomstrer i ulike rosatoner, avhengig av sort.

Blodstorkenebb (Geranium sanguineum) er en bunndekker som kommer senere i blomst enn rosestorkenebb, men til gjengjeld blomstrer den veldig lenge. Navnsorten «Max Frei» er veldig fin med sine mørkegrønne blader og skarpt rosa blomster fra juni til langt utpå høsten. Den er hardfør helt til H7 og kan stå i litt skygge, selv om den blomstrer mer i sol.

Les også: 10 bunndekkende planter som gir mindre ugress
Stell av storkenebb

Storkenebb kan plantes i vanlig hagejord, og vil ha god drenering slik at de ikke står med «føttene i vann». Krever ikke mye næring, men gjødsle et par ganger tidlig på sesongen samtidig som du gjødsler resten av hagen.

Ta deg tid til å betrakte blomstene på nært hold, så ser du virkelig hvor vakre de er.

Det er lettere å lykkes med storkenebb i bed enn i krukker, og de bør ikke stå i stekende sol. Ellers klarer de seg selv.

Det finnes storkenebb med «spraglete», eller variegerte blader.
Likte du denne artikkelen? Vi som lager Spirea.no utgir også hagebladet Hageguiden. Ved å abonnere får du tilgang til eksklusive hagetips – og i tillegg støtte vårt arbeid med hagejournalistikk. Les mer og kjøp abonnement på Hageguiden.no.
Blomster er ikke «bare pynt», det er viktige matkilder til alle insektene som bor i hagen vår.