I Hageguiden 4 kan du lære om kjøkkenhagen

Har du lyst til å lære mer om hvordan du dyrker mat i din egen hage? Hageguiden 4 som kommer til abonnentene 20. april, har tema kjøkkenhage.

De siste årene har stadig flere begynt å dyrke grønnsaker, frukt og bær – både i hagen, på balkongen og til og med midt i byen.

I tidligere tider visste «alle» hvordan de dyrket poteter, gulrøtter og kål – men den kunnskapen er ikke lenger like «inngrodd». Men selv om du ikke kan alt fra før, går det an å lære!

Besøk hos «greenfluencerne» Maria og Dennis

«Alt er vanskelig til det plutselig er lett», sier «kjøkkenhageguru» Maria Berg Hestad, som fra sin lille hage i Molde inspirerer hele Norge til å dyrke mer mat. Vi besøkte Maria sist sommer, og reportasjen med hennes gode tips er blant det du kan lese i Hageguiden 4.

En annen kar som er blitt veldig populær i det siste er Dennis Asbjørnsen i Stavanger, som på rekordtid er blitt Norges største «greenfluencer» på Instagram. Dennis er sin unge alder til tross både erfaren og kunnskapsrik innen dyrking av spiselige vekster. Hans ferske bok «Spiselig hage» ligger på bestselgerlisten, og vi skjønner godt hvorfor.

I Hageguiden 4 får du hilse på både Dennis og hønene hans.

En annen ting vi synes er spennende med temaet kjøkkenhage, er at det går an å utfordre «vedtatte sannheter» om hvordan dyrking skal skje. Har du for eksempel lyst til å lære om gravefri dyrking? Vi har hatt en god prat med Cecilie Mossige, som har fordypet seg innen denne måten å dyrke på, og som også holder kurs.

Går det virkelig an å ha kjøkkenhage uten å grave i jorda? Ja, mener Cecilie, som gir en god forklaring på hvordan gravefri dyrking virkelig fungerer.

Hva om vi MÅ dyrke?

Som regel er kjøkkenhage og det å dyrke sin egen mat, en hyggelig hobby som gir et fint tilskudd til den maten vi kjøper på butikken. Men hva om vi kommer i en situasjon der vi faktisk MÅ dyrke, fordi samfunnet kollapser?

For de fleste føles denne tankegangen ganske fjern. Men etter først å ha opplevd 2 år med pandemi, og nå krig, er det kanskje ikke like «rart» å lære seg hvordan du lager en beredskapshage?

Bjørnhild har intervjuet Anders Nordrum, som driver bloggen Datsja.no og har skrevet boken «Beredskapshagen» – han har mange interessante tanker om dette temaet. Og ikke minst forklarer han hvordan du skal gjøre det rent praktisk.

Dyrking i nord

Og apropos beredskap: Dette gjelder naturligvis også i Nord-Norge. Veldig mange bøker og artikler om dyrking av grønnsaker, tar utgangspunkt i klimaet ved kysten i Sør-Norge, men det går fint an å ha kjøkkenhage også i nord.

I Hageguiden 4 kan du lese om hvordan de dyrker grønnsaker i Pasvik i Øst-Finnmark, og hvilke vekster som egner seg best å dyrke nord for Polarsirkelen.

Har du også lyst til å lese dette bladet? Da må du abonnere på Hageguiden – Norges nyttigste hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden.no

NB: Hageguiden selges ikke i løssalg.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.