Slik får du utnyttet den «umulige» skråningen

Hvordan kan du utnytte skråninger og andre motbakker til din fordel? De fleste hager har et område det er vanskelig å bruke, fordi terrenget heller. Betyr det at det bare er brennesle og bringebærkratt som kan vokse der? Absolutt ikke!

Som våre faste lesere sikkert har sett, ligger Spirea-hagen i en bratt skråning. Da vi flyttet inn i 2011, var hagen stort sett bare naturtomt, flere høye furutrær og litt plen.

I løpet av disse årene har vi imidlertid jobbet jevnt og trutt med å utvikle hage i «ingenmannsland», og har funnet løsninger for hage og dyrking i skråning.

Det er flere fordeler med å bo i en skråning: Utsikten, for det første, og så er det sjelden noe problem med dreneringen. (Noen vil også se på det som en fordel at det ikke er plass til at barna kan ha trampoline.)

Det er likevel til å stikke under en stol at det kan være utfordrende å lage et fint uterom hvis du bor på en bratt tomt.

Utfordrende betyr imidlertid ikke umulig – det bare krever litt smart planlegging og lure løsninger for å oppnå det du ønsker deg.

Les også: Rune sveiser alt fra drivhus til hagemøbler
Hvis du har tålmodighet og kunnskap, kan du mure nydelige steintrapper, som i denne hagen i Kristiansand.
Husk gode trapper

En god adkomst er utrolig viktig for å kunne utnytte vanskelige områder. Hvis bruken av området avhenger av at du må klatre ned en bratt sti, vil det i praksis ikke bli brukt.

Det er som regel ikke så vanskelig å snekre en enkel trapp til utendørs bruk, men det gjør underverker for bruken av området. Og det enkle er som oftest det beste: Bygg i tre!

Les også: Tripp-trapp – vi har bygget en ny trapp
Denne hagen er et godt eksempel på at mye er mulig selv om tomta er utrolig bratt.
Bygg opphøyde terrassebed

I en skråning vil det ofte være lite jord å dyrke i, slik at du er nødt til å fylle på mer jord for å få planter til å vokse og trives. Det er sjelden en spesielt god idé å bare fylle på med ekstra jord i skråningen – det vil kreve mye jord og dessuten være fare for at det bare forsvinner ved neste regnskyll.

En langt bedre løsning er å lage noen avgrensede dyrkningsbed som du kan plante i. Skal du ha busker eller trær i disse opphøyde bedene, bør jorddybden være minimum 50-80 cm.

Har du grunnfjell under skråningen, er det overraskende enkelt å bygge terrassebed som du forankrer i grunnfjellet. Skaff deg en stor slagdrill og et egnet bor, så er det bare å lage hull og sette ned stolpesko som du bruker som utgangspunkt for byggverket.

Les også: Fra bratt naturtomt til stilig terrassehage
Det enkleste er å lage opphøyde bed i treverk – her er det brukt gamle jernbanesviller.

På bildet kan du se opphøyde bed som er laget av gamle jernbanesviller – men det går like godt å bygge slik bed av annet solid treverk. Du kan også mure eller støpe terrassene, men det krever at du har kunnskap om den type byggverk. Det enkleste og rimeligste vil være å bygge i tre.

Etter at du har bygget de opphøyde bedene kan du fylle dem med jord. Legg gjerne stein eller lecakuler i bunn for å sikre god drenering. Deretter et lag med duk – bruk en av god kvalitet som holder i mange år.

Sånn ser det ut i hagen vår i slutten av mai. Akkurat denne delen av hagen er det lite jobb med. Vi dekker jorda så det ikke blir mye ugress mellom staudene, og gjødsler litt, ellers er det vedlikeholdsfritt.

Skal du fylle sånne store terrasser blir det både dyrt og tungvint å bruke kun sekkejord. I bunnen kan du med fordel legge kvist og gjerne noen råtne trestokker hvis du har. Dette vil hjelpe til med å regulere fuktigheten, i tillegg til at materialene gradvis tilfører næring til jorda etter hvert som de komposteres.

Bruk gjerne også gressklipp, løv, kompost eller annet organisk materiale du måtte ha tilgang til. På toppen fyller du på med jord, helst matjord i bulk eller for eksempel kompostjord fra kommunen. Bruker du torvbasert sekkejord, vil dette synke veldig fort sammen, og du må etterfylle ofte.

Andre løsninger for skråning

Hvis du har en skråning som du bare ønsker at skal holde seg pen, uten mye jobb, kan du plante lettstelte busker. Spirea, buskmure (Potentilla) eller svartsurbær (Aronia) er hardføre og lettstelte busker som får pene blomster. Sørg for at skråningen er mest mulig ugressfri før du planter – dekk eventuelt med duk.

Les også: Derfor er busker smartere enn plen i skråning
I et steinbed kan det gjerne være mer stein enn planter.

I en tørr skråning med mye stein, kan det være kjempefint med steinbed. Her bruker du planter som trives i tørre, karrige forhold. Stein og berg skal være synlig, og i et steinbed er det som regel lite problemer med ugress.

Les også: Fra kaosbed til flott steinbed
Foredrag om «Hage på skrå»

Kan du tenke deg å lære mer om hvordan du lager hage i skråninger og bratt terreng? Bjørnhild har laget foredraget «Hage på skrå», der hun viser flere bilder og gir tips til løsninger for akkurat denne problemstillingen. Foredraget kan holdes både «live» og digitalt.

Ta kontakt med Bjørnhild på epost dersom dette er aktuelt for ditt hagelag, velforening, bedrift etc.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut