Dyrke sellerirot – slik lykkes du

Sellerirot er en utrolig anvendelig grønnsak, men den tar litt tid og kunnskap å dyrke frem store knoller. Etter flere forsøk klarte vi å «knekke koden» sist sesong – les videre om hvordan vi gjorde det.

Rotgrønnsaker er noe av det vi bruker mest av i matlagingen, spesielt høst og vinter. Sellerirot kan brukes for eksempel ovnsbakt, i gryteretter, supper og pureer – og den holder seg lenge ved lagring.

Sellerirot er en anvendelig rotgrønnsak som vi bruker mye i matlaging. Foto: Shutterstock.

En «bonus» når du dyrker selv, er at du kan bruke alt det grønne gjennom sesongen, på samme måte som stangselleri. Det er på en måte en «to-i-en»-grønnsak.

Kjøpe småplanter eller så selv?

Du kan få kjøpt småplanter av sellerirot i gartnerier og hagesentre om våren – men det går fint å så sine egne planter fra frø også.

Sellerirot er en av grønnsakene som kan og bør sås tidlig, fordi de har lang utviklingstid. Heldigvis tar de ikke mye plass inne i begynnelsen.

«Hemmeligheten» med sellerirot er at den trenger lang utviklingstid, slik at hvis du skal så selv så bør det gjøres innendørs, med vekstlys. Vi har prøvd litt forskjellig, men erfart at de  bør såes i januar-februar for å rekke å bli ferdige.

Etter noen uker har sellerirotplantene vokst seg litt større.

Fordelen med sellerirot vs for eksempel tomater, er at de ikke tar så stor plass innendørs. Du kan så dem i et lite brett eller en jordbærkurv, og det tar flere uker før de er så store at det er behov for å prikle dem om.

De første ukene kan de stå i et rom med temperatur på maks 20 grader, og ekstra vekstbelysning på dagtid. Etterhvert som de har fått en håndterbar størrelse, prikles de om i hver sin lille potte med jord. Der kan de stå til det er tid for å plante ut.

Når kan de plantes ut?

Som med alt annet som er sådd innendørs kreves en tilvenningsperiode. Blir det for kaldt i starten risikerer du at plantene går i stokk (blomstrer) fordi de «tror» at det har vært en vinter. Det gjelder også for eksempel løkvekster.

Hvis du dekker til med fiberduk i starten, kan du plante ut fra tidlig i mai, er vår erfaring i sone 3-4 (Østlandet). Plant ut i et felt som er grunngjødslet, f eks med kompost eller bokashi på forhånd, og dekk gjerne jorda med gressklipp.

NB: I Nord-Norge er det som regel for kort vekstsesong til å lykkes med sellerirot – sats heller på knutekål, kålrot og Målselvnepe nord for Polarsirkelen. 

Les også: Herding av planter – derfor er det viktig
Må plantes grunt

Én ting som skiller sellerirot fra andre grønnsaker, er at de må plantes grunt. Når du prikler dem om, pass på at vekstpunktet er over jorda. Planter du sellerirot for dypt, vil det bare bli grønt og nesten ingen rot.

Dette er den viktigste «tabben» vi har gjort med sellerirot de første årene – de har rett og slett blitt plantet for dypt.

I starten vil plantene virke helt «lealause», men de retter seg fint opp etter hvert. Men dette er én av grunnene til at fiberduk er lurt – det beskytter mot hardt regn og vind, i tillegg til at det hindrer skadeinsekter.

Du må ikke vente til knollene er veldig store før du høster – små knoller smaker like godt. Foto: Shutterstock
Trenger mye «mat»

«Alfa og omega» for å lykkes med å dyrke grønnsaker, er at plantene får jevn tilgang til næring i form av gjødsel. Hvis du ikke gjødsler vil plantene sture og vokse dårlig, være utsatt for sykdom og skadedyr og gi dårlig avling.

Sellerirot er en av vekstene som krever absolutt mest næring for å vokse. I tillegg må den ha jevn tilgang til vann gjennom hele vekstsesong, samt en solrik plassering.

Har du veldig god og næringsrik jord i hagen kan du naturligvis være «heldig» og få god avling likevel, men i de fleste kjøkkenhager må det gjødsles.

Hvis du planter i sekkejord, vil denne inneholde gjødsel for de første 2-3 ukene, men etter det må det tilføres mer gjødsel.

Gjødsel kan være veldig mye forskjellig: Jorddekke i form av gressklipp eller annet organisk materiale, gjødselvann (f eks neslevann), gulltann (urin), kunstgjødsel eller dyregjødsel. Det er egentlig ikke så viktig hva du gjødsler med, bare du gjødsler.

I vår hage bruker vi ikke kunstgjødsel (annet enn littegrann flytende gjødsel innendørs), men gjødsler med hønsegjødsel, jorddekke, bokashi og egenprodusert gjødselvann.

Les også: Gjødsel virker – her er beviset
Knip av de grønne stilkene

For at sellerirot skal utvikle store knoller, er det smart å knipe av noen av de grønne stilkene fra juli, cirka. Vri av de som står ytterst og la det stå igjen 3-5 stilker på toppen av knollen. De grønne stilkene kan brukes på samme måte som stangselleri.

Fra august og utover høsten begynner knollene å bli store nok til å kunne høstes. Vi pleier å ta litt og litt slik at det ikke er noe igjen som skal lagres – men det er også veldig mulig å oppbevare sellerirot over vinteren.

Ta dem opp før første frostnatt og lagre frostfritt i en kasse med våt mose eller torv. Det er også noen som dekker hele feltet med løv slik at det beskytter mot frost, og på den måten kan høste til jul eller senere. Denne metoden fungerer nok best på Sørlandet eller Vestlandet, der det sjelden er veldig lave vintertemperaturer.

Håper dette var til inspirasjon, slik at du også har lyst til å prøve å dyrke sellerirot!

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut