Julestjerner er våre mest populære juleblomster – og de er heldigvis ikke så vanskelige å lykkes med. Følg disse rådene så får du flotte stjerner til langt utpå nyåret.
Visste du at de fleste julestjerner blir produsert i norske gartnerier? Årsaken er blant annet at de tåler transport dårlig.
Hvert år kjøper nordmenn rundt 5 millioner julestjerner – i rødt og andre farger.
Les også: Slik ble julestjerne en juleblomst
5 gyldne råd for å lykkes med julestjerner
Hvis du først har fått julestjernen inn i stua, er det imidlertid ikke så vanskelig å få den til å trives. Her er noen tips fra Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)
- Pakk planten godt inn og pass på at den ikke blir nedkjølt før dere kommer hjem.
- Plasser julstjernen i et normalt varmt rom, med temperature mellom 15-22°C.
- Julestjerner blir flottest i godt lys. Om vinteren blir sollyset ikke veldig sterkt i nord, og julestjernen kan dermed stå i direkte lys.
- Vann forsiktig. Svært mange julestjerner vannes for mye.
- Hold julestjernen unna trekk, som f.eks fra dører og vinduer.
Legg den i komposten
Veldig ofte fortsetter julestjernen å holde seg fin i flere uker og til og med måneder inn i det nye året. Men etter en stund er du kanskje lei juleblomster, og vil heller ha noe nytt?
Den mest bærekraftige måten å «resirkulere» en julestjerne er ved å legge den på komposten slik at den kan brytes ned til ny, næringsrik jord. Kjøper du en norskprodusert julestjerne er det ingen fare for å spre uønskede plantesykdommer ved å legge den på komposten.