Sett hvitløk før frosten kommer

Setter du hvitløksfedd i jorda om høsten kan du høste store, flotte hvitløker neste sensommer.

Er det ikke kjekt med hageoppgaver du kan gjøre på andre tider enn om våren? Hvitløksdyrking er en sånn aktivitet.

Store fedd vil gi store hvitløker. Spis de små, bruk de største feddene som settehvitløk.
1 fedd = settehvitløk

Hvitløk dyrker du enklest fra settehvitløk. Det vil si at du deler opp en hvitløk i sine enkelte fedd, og så bruker du hvert fedd som settehvitløk.

Når du skal dyrke hvitløk i Norge bør du bruke sertifisert settehvitløk, i hvert fall det første året. Dette er for det første for å unngå å spre smitte, men også for å være sikker på at hvitløksorten er tilpasset dyrking i Norge.

Det er smart å merke feltet du har satt hvitløk med hvilken, slik at du kan gjøre deg erfaringer med hva som fungerer best.

Bruker du hvitløk fra matbutikken, er dette sannsynligvis en sort som er beregnet for varmere strøk, slik at de ikke vil tåle vinteren.

Med andre ord: Start med settehvitløk første året, deretter kan du ta settehvitløk av egen avling hvis du ønsker. Bruk da de største, fineste feddene til settehvitløk – spis de minste.

Settetidspunkt: September-november

I en «normal» vinter i Sør-Norge kan du sette hvitløken i oktober-november. Det holder at den kommer i bakken før det blir frost.

TIPS: Hvis det allerede er tele i bakken der du bor, kan du sette hvitløk i potter med jord innendørs, og høste av det grønne gjennom vinteren.

Hvitløksfeddene kan settes i rader. 10-15 cm mellom hvert fedd og 30 cm mellom hver rad.

Det er også mulig å sette hvitløk om våren, men da rekker de ikke å danne fedd, og de blir som «kinesisk hvitløk». Men smaken er like god.

Hardneck eller softneck?

Det finnes utrolig mange forskjellige sorter hvitløk, noen er såkalt «hardneck», mens andre er «softneck». Hardneck-sorter har en hard blomsterstengel og får store fedd, men er ikke så godt egnet til lagring. Softneck-sorter minner mer om hvitløk du kjøper i butikken og kan henges til tørk i en flette og lagres i lang tid.

Det å sette hvitløk er en høyst overkommelig høst-oppgave, og det er fint med alt som ikke trenger å gjøres i den travleste tiden på våren.

I år har vi satt tre ulike sorter: Messidor, Vallelado og Sabagold. Alle disse tre er softneck-sorter som skal være hardføre nok til å dyrke her vi bor.

Vi skal ikke påberope oss å være hvitløkseksperter, så hvis du er interessert i å lære mer om ulike sorter og hardførhet, anbefales en tur innom bloggen Datsja der gartner Anders Nordrum skriver om dyrking av hvitløk i Valdres.

En liten spade er det eneste hjelpemiddelet som trengs.
Sol og næringsrik jord

Hvitløk er ikke den mest krevende planten i kjøkkenhagen, men den bør settes på et solrikt sted i veldrenert, næringsrik jord. Hvis den settes i for tung og tett jord, kan settehvitløken råtne.

Vi prøvde et år å sette hvitløk på et sted med mye skygge, da ble løkene veldig små. Alle løkvekster er solelskere, det gjelder også hvitløken.

Les også: Vi høster hvitløk og lærer av våre feil

Men som regel går det veldig bra å dyrke hvitløk de fleste steder i Norge, hvis du har en hardfør sort.

Før du setter hvitløken bør du forbedre jorda, enten med bokashi, gjødselvann eller ved å tilføre organisk materiale. Vi pleier også å dekke overflaten med et lag med løv i tilfelle det ikke blir så mye snø som isolerer. Vær obs på at dette løvlaget bør fjernes om våren slik at sola får varme opp jorda.

Anbefalt planteavstand er 10-15 cm mellom hvert fedd, og 30 cm mellom radene. Setter du i potte for å høste grønne skudd kan du sette feddene tett i tett.

Hvis du skal dyrke hvitløk for lagring, kan den høstes når det grønne har lagt seg ned/visnet, akkurat som med annen løk. Har du mye kan du også høste fersk hvitløk og spise underveis i løpet sommeren. Da kan du bruke det grønne også.

Les også: Kjøkkenhage for dummies – dette er lettest å dyrke
De ferdige hvitløkene kan høstes i juli-august.

 

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut