Nå må georgine-knollene opp av bakken

Georginer kan brukes som flerårige planter, men de tåler ikke frost. Derfor må knollene graves opp av bakken før vinteren for å lagres frostfritt.

I vårt nabolag bor georgine-entusiastene Christine Hauge og Arve Rosland – kjent på Instagram som hoyenhall_hage.

De har et stort georginebed med mange høye, vakre georginer, eller Dahlia som de også heter. Noen av plantene har de selv dyrket frem fra frø, mens andre er fra knoller de har kjøpt.

Les også: Georginer – trendplanter med lange tradisjoner
Spar penger og miljø

Uansett utgangspunkt er det smart å gjenbruke georginene fra år til år ved å ta opp og lagre knollene over vinteren. For det første sparer du penger og miljøet, dessuten vil knollene bli større for hvert år slik at du får kraftigere planter. Knollene kan også deles for å lage flere planter.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden
Arve liker å legge georgine-dagen til en finværsdag, så det blir en hyggelig opplevelse i stedet for stress.

Arve og Christine pleier å sette av en dag i september-oktober da de graver opp knollene og gjør dem klare til vinterlagring.

– Noen venter med å ta dem opp til etter første frostnatt, men vi tør ikke å vente så lenge i tilfelle frosten plutselig kommer og vi ikke har tid til å ta dem opp når dette skjer. Vi har så mange planter at opptakingen tar endel tid, og da synes jeg det er best å være på den sikre siden, sier Christine.

Bruk en god spade og grav knollen forsiktig opp slik at du får med alt.

Georginedagen bør legges til en finværsdag med oppholdsvær, slik at det er greit å grave i bakken. Før knollen graves opp, klippes stengelen av cirka 5 cm over bakken. Vær forsiktig når du tar opp knollen, slik at du får med hele og ikke ødelegger den med spaden.

Her ser du at georginen har laget en stor knoll, som brukes til opplagsnæring for neste års blomstring.
Fjern jord og sjekk for råte

Før knollene kan lagres i kjelleren, bør så mye som mulig av jorda fjernes og knollene tørkes. Arve og Christine spyler rett og slett knollene fri for jord før de legges til tørk i stua.

Knollene spyles rene for jord etter opptaking. Da er det lettere å se om om det er råte på deler av røttene.

– På den måten er det enkelt å oppdage hvis det er råte i noen av knollene, slik at dette kan fjernes. Ligger en knoll og råtner i kjelleren, kan det fort smitte over på de andre og ødelegge alle knollene dine.

Vær spesielt obs på at det ikke ligger vann i den hule stengelen som stikker opp fra rotknollen.

Les også: Hvordan få plantene til å overvintre inne
Georgineblomstene får en ekstra sjanse og settes i vaser for å pynte opp i huset.
Hva er perfekt lagring?

Sist vinter opplevde Arve og Christine å miste mange georginer på grunn av frost i kjelleren.

– Nå har jeg kjøpt ovn som skal stå frostvakt i tilfelle denne vinteren blir like kald, forteller Arve.

Det er veldig smart å merke georgineknollene med navn. Det gjør at det er lettere å plassere dem i bedet neste år, både med tanke på høyde og blomsterfarge.

I utgangspunktet er det best å lagre georginer mørkt, tørt og kjølig. Har du bare en eller to knoller kan du pakke inn i avispapir og legge i grønnsaksskuffen i kjøleskapet, men det er ikke noen god løsning hvis du har mange knoller.

Før du legger knollene i kjelleren må de tørke godt.

Har du ikke en egnet kjeller, legg knollene på det kaldeste rommet du har, men pass på at det ikke kommer lys til. Pakk dem gjerne inn i avispapir, og deretter i en pappeske, for eksempel. Vi oppbevarer selv våre georgineknoller i en bod på cirka 10 grader.

Like viktig som temperaturen er at det ikke kommer lys på knollene før de skal plantes ut. Da vil de nemlig kunne spire for tidlig og få såkalte «mørkeskudd». Dette er lyse skudd som  bare bidrar til å svekke planten.

Dinnerplate-georginen «Café au Lait» er en av de mest populære sortene. Lett å skjønne hvorfor!
Noen måneder georgine-fri…

Etter at knollene er «stedt til hvile» i kjelleren, har Arve og Christine noen måneder da de ikke trenger å tenke så mye på georginene. Det vil si, de går gjerne ned i kjelleren og sjekker en gang i måneden at de har det bra…

Men i mars-april er det på’n igjen med fordriving – først i stua og deretter i drivhuset.

Les også: Slik får du georginene til å blomstre lenge
Ikke vær gnien på georginene dine – klipp av og bruk til buketter – da blomstrer de bare enda mer.
Kan man overvintre i krukker?

Noen planter georginer i krukker. Hvorfor ikke bare ta inn hele krukka og vinterlagre innendørs? Dette går an å gjøre hvis du har plass innendørs. Det som er viktig da er at jorda ikke er for fuktig slik at knollen råtner.

Mer georginestoff i Hageguiden

Synes du georginer er kule planter og vil lære mer om hvordan du får en blomstrende og praktisk hage? Da vil vi på det varmeste anbefale et abonnement på Hageguiden, som er et  helt nytt norsk hageblad som lages av oss i Spirea.no.

Les mer og bestill her.

Hvis du kjøper årsabonnement nå, får du 4 nye utgaver av Hageguiden – 3 papirutgaver og 1 digitalt magasin med georginer som hovedtema. I den digitale utgaven får du se flere bilder av den vakre georginehagen til Arve og Christine.

Klikk på denne linken for å få en smakebit på innholdet.
Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut