I over 20 år har de brukt alle ledige stunder i hagen som de har døpt «Myntmesterens hage» på Hamar. Med årene er hagen blitt så fin at Odd og Amund tar imot hundrevis av hagegjester hver sommer.
I Olav Myntmesters gate like ved Domkirkeodden på Hamar ligger den 1,5 mål store eiendommen der eierne Odd B. Hauge og Amund Aasgaard har klart å skape en hage av paradisisk format. For her bugner rosene, staudene og de blomstrende buskene, mens pallekarmer og drivhus strutter av økologisk dyrkede grønnsaker.
– Vi er ikke så opptatt av å følge en spesiell stil, vi planter det vi liker. Jeg synes egentlig også at de fleste blomster passer sammen, sier Odd.
Les også: Gartner-Hildegunns tips til flotte ampler
Startet med roser
Det tok ikke lang tid fra paret flyttet inn i det koselige huset fra 1912, før de ga seg i kast med hagen. De likte roser, og dro på det lokale gartneriet og kjøpte noen de synes var fine. Ikke alt lyktes ved første forsøk.
– Etter hvert har vi lært at vi må velge sorter som er herdige nok til å trives her i sone H4, selv om vi også liker å strekke herdighetssonen litt og se om vi kanskje lykkes med noe som er H3, sier Odd.
Rosene har de etterhvert fått svært godt til, samlingen teller nå 120 roser, inkludert en gedigen «Lykkefund» som klatrer i et gammelt epletre. Hvor mange ulike stauder, har de ikke telling på, men hundrevis er det helt sikkert. De er stadig på jakt etter de mest spesielle, og har lært at det finnes hagesentre med bedre utvalg og kunnskap enn andre.
– Har dere klart å lage Hamars fineste hage?
– Det finnes i hvert fall ingen maken, sier Amund, kledelig beskjeden som en hedmarking skal være.
Blomstrende godtebutikk
Det å gå rundt i Myntmesteren hage for en hageinteressert er som for et lite barn å besøke verdens største godtebutikk. For overalt dukker det opp små og store blomstrende skjønnheter, roser som dufter og stauder som øyeblikkelig blir skrevet opp på ønskelisten.
Etter noen år begynte ryktene å gå om den usedvanlig flotte hagen i Hamar.
– Vi fikk mange spørsmål fra folk som ville komme og se hagen vår. Til slutt ble det så mye besøk at vi bestemte oss for å samle det til én helg. I 2019 var det over 700 gjester innom i løpet av to dager, forteller Odd.
I 2020 gjorde koronapandemien at hagehelgen måtte strekkes over en hel uke, så det passet bra at begge eierne nylig har gått av med pensjon.
I tillegg til hagevandring, har de servering av kaffe og rabarbramuffins, og salg av stauder fra egen produksjon. De ønsker ikke å drive butikk, så alle inntekter donerer de til et godt formål, blant annet har de gitt til Lymfekreftforeningen.
Dambygging som rehabilitering
For noen år siden ble Odd selv alvorlig kreftsyk, og da ble hagen ekstra viktig. Sykdommen var alvorlig, og han tenkte mye på om han ville komme tilbake igjen til hagen sin.
– Da jeg ble frisk igjen tenkte jeg, «nå skal jeg ha dam», forteller Odd.
Og dam ble det, med gullfisker og vakre vannplanter. Han startet å grave med en vanlig hagespade, så det tok sin tid for en sliten kropp, men kreftene kom tilbake i takt med arbeidet.
Den økologiske kjøkkenhagen ble også viktigere etter kreftsykdommen. Odd fermenterer grønnsaker, noe han mener er en av årsakene til at nå har fått helsen tilbake på rett spor.
– Jeg er overbevist om at det å spise fermentert mat, har gjort underverker for kroppen min, sier han.
I Odd og Amunds hage gjøres alt etter økologiske prinsipper. Og etter at Odd oppdaget bokashi for noen år siden, har han blitt bortimot en misjonær for denne spesielle komposteringsteknikken. Tidligere hadde de varmkompost, men fikk det aldri til å funke noe særlig. Bokashi er mye enklere å få til, selv med bare to i husholdningen.
– Vi gjødsler så og si kun med bokashi, samt litt heste-/kumøkk til rosene, sier Odd, som også holder kurs og foredrag om blant annet kompostering med bokashi og dyrking av grønnsaker i pallekarm.
Les også: Bokashi – den enkleste måten å kompostere matavfall
Bokashi er som kjent også en fermenteringsmetode, så her henger hele filosofien sammen.
– Jeg synes det er fint å kunne vise andre at det kan være enkelt å lykkes med planter og blomster. Det gir meg utrolig mye glede å ha denne hagen, sier Odd.