Stauder kommer og går – sommerblomster består

Selv om det finnes stauder som blomstrer lenge, er det sommerblomster du må satse på hvis du skal ha blomstring hele sommeren. De fineste er de du sår selv!

Hageeiere har ulike ønsker for hagen, men de fleste ønsker seg blomster, og gjerne gjennom hele sommersesongen. Dette kan du få til ved å bruke stauder med ulike blomstringstider – slik at blomstene avløser hverandre.

Les også: Velg stauder med lang blomstringstid

En annen løsning er å plante sommerblomster som er remonterende – det vil si at det kommer stadig nye blomster etterhvert som de første visner. Spesielt hvis du klipper eller kniper av blomstene stimulerer du til ny blomstring.

Gult er kult i hagen! Mange vil ikke ha gule blomster i hagen, men det vil vi. Gule blomster passer sammen med både de kalde og varme farger, og det er supert å ha ringblomster flere steder i hagen.
Kjøpe eller så selv?

Drar du i hagesenteret på vårparten, bugner det av fristende blomstrende planter i alle tenkelige farger. De er gjerne sådd tidlig i drivhus, drevet frem under kunstig belysning og er på sitt fineste akkurat når kundene kjøper dem.

Hvis du er flink til å bruke saksa litt, vanne jevnt og gjødsle, vil sommerblomstene du kjøper kunne holde seg fine helt til frosten kommer.

Blodbeger er en vakker sommerblomst du kan bruke som klatreplanter eller i en hengeampel. Den må sås tidlig, i januar-februar, for å komme i blomst til sommeren.

De typiske sommerblomstene som selges i hagesentrene er vanlige og spanske margeritter,  stemor, petunia, lobelia og pelargonia.

Det går imidlertid også veldig fint an å så sommerblomster selv – det er både billigere og du kan få andre sorter enn de du får kjøpt som ferdige planter.

Sommerasters er enkle å så selv, og gir rikt med blomstring.
Blomster som er lett å så

De enkleste sommerblomstene å så selv er etter vår erfaring ringblomster, pyntekorg og kornblomster. Disse kan du enten så direkte ut i krukken eller bedet du skal ha dem, eller du kan så dem på forhånd i små potter eller brett. Alle disse har så kort utviklingstid at du kan så dem utendørs i mai – og de vil blomstre tidlig i juli.

Ringblomster selvsår seg gjerne året etter. Denne dukket opp mellom dekorsteinene, og vi har ikke hjerte til å ta den vekk.

I år har vi også sådd sommerasters og løvemunn, de blomstrer kjempefint nå.

Pyntekorg er en flott sommerblomst som gjerne kan plantes i rabatter i kjøkkenhagen.

Hvis du ønsker at de skal blomstre tidligere kan du så innendørs i mars-april – og plante ut når faren for frostnetter er over. Det er viktig å ikke starte for tidlig hvis du bor i Innlandet eller Nord-Norge – slik at du ikke får lange planter å hanskes med inne før du omsider kan plante ut i juni.

Les på frøpakken hvor lang tid det tar fra frø til blomst, og ta hensyn til det. Husk også at veksten uansett blir mye bedre når lys og temperatur er på plass. Sår du inne i dårlig lys, tar det månedsvis før plantene vokser seg store – ute vokser de i kjempefart når det bare kommer litt varme.

Les også: Nå kan du så frø direkte ut i hagen

Blomstring hele sensommeren

De sommerblomstene vi sår selv, kommer som regel ikke i blomst like tidlig som de vi kjøper. Dette kommer av at vi ikke har drivhus å dyrke i. Vi synes ikke dette gjør noe. Om våren er det uansett så mye annet som blomstrer, for eksempel alle løkblomstene. Men fra juli og utover er det fint med sommerblomster som holder stand helt til langt utpå høsten.

Kornblomst sådde vi direkte i bedet i rundt 1. juni, og de kom i blomst etter 6-7 uker.

De fleste sommerblomstene blir finest hvis du kniper vekk visne blomster og ikke får lov å lage frø før helt på slutten av sesongen.

Sommerblomstene er også til stor glede for insektene, som trenger noe å høste nektar fra gjennom hele sesongen.

Denne sommerastersen står i en krukke.
Plant i krukker, bed og innimellom andre

Når du sår sommerblomster selv, kan du godt koste på deg å ha mange planter av hver sort, slik at det virkelig bugner. Disse er det fint å plante innimellom stauder og busker i bedene i hagen, for eksempel. Eller du kan ha et helt bed med bare ringblomster – det er et supert blikkfang synes vi.

Du kan naturligvis også plante selvsådde sommerblomster i krukker og ampler, det blir riktig lekkert. Men det er vesentlig mindre arbeidskrevende med alt som står i bed med tanke på vanning.

Georginer er flerårige i den forstand at de kan overvintres som knoller, men har ellers de samme egenskapene som sommerblomster.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.