Akeleiefrøstjerne – høyreist klassiker-staude

Akeleiefrøstjerne er en virkelig staude-klassiker som er blitt dyrket i norske hager siden 1700-tallet. Vi har foreløpig bare 1 eksemplar, men ønsker oss en hekk som hos Helen Fredholm!

Jada, vi vet at staudeeksperter foretrekker de små og sjeldne fremfor de høye og litt mer prangende staudene. Men siden vi ikke er plantesamlere, men bare vil ha en vakker hage, så er akeleiefrøstjerne (Thalictrum aquilegifolium) en av våre absolutte favoritter i juni-hagen.

Det spesielle «blomster-designet» gjør at akeleiefrøstjerne er en staude vi legger godt merke til.

Navnet kommer forøvrig av at bladverket ligner på akeleier.

Meterhøy med en sky av blomster

For et par år siden fikk vi kjøpt en liten plante på hagemarkedet i Botanisk hage i Oslo – som i år uten pandemi arrangeres hvert år av Botanisk hages venner. Planten sto i en liten potte og det virket utrolig at dette skulle bli en over meterhøy staude-busk med en sky av lilla blomster.

Denne akeleiefrøstjerne plantet vi for to år siden – se så stor og fin den allerede har blitt!

Det er alltid spennende å se om nykommere i hagen overlever første vinteren, men det gjorde den. Akeleiefrøstjerne er hardfør til H7, så den skal klare seg veldig godt her i Oslo der det er sone H3-H4.

Blomstene er minst like fine før de springer helt ut. Ta deg tid til å studere på nært hold.

Og det er nettopp det som gjør at noen stauder har bevart sin popularitet i flere hundre år: De er så hardføre og lettstelte at de overlever og trives over hele Norge.

Kjent i Norge siden 1792

Akeleiefrøstjerne er en del av Plantearven, og ifølge Nibio dyrket i Danmark fra 1670-årene. Første gang den er nevnt i norsk sammenheng er fra en planteliste fra Bogstad gård i Oslo i 1792. Og den er dyrket i Botanisk hage i Oslo siden 1820 – og så langt nord som i Kåfjord i Troms i 1839. På den tiden var det stort sett prester som hadde hage – og de dro til København for å utdanne seg – kanskje med en akeleiefrøstjerne i kofferten på vei hjem.

I Helen Fredholms Cottage garden på Toten vokser akeleiefrøstjernene i en høyreist «allé».

Den enkleste måten å formere akeleiefrøstjerne er ved deling, men den kan også frøsås – det finnes frø å få kjøpt blant annet hos Garden Living. Dyrker du fra frø kan du få den i andre farger enn den «vanlige» lyselilla.

Bier og humler elsker akeleiefrøstjerne – og vi elsker at det er mange insekter i hagen.
Lite kravstor plante

I naturen vokser akeleiefrøstjerne i fuktig, næringsrik moldjord i frodige lunder, bekkekanter, næringsrike sumper, enger og skogsbryn, samt fuktig skogbunn. Det er ikke spesielt vanskelig å få den til å trives i «vanlig hagejord».

Akeleiefrøstjerne er ikke så enkelt å finne i salg i hagesentre, så hvis du hvis du kommer over et eksemplar bør du sikre deg det.

Les også: 10 høye stauder til en romantisk hage

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.