Samme hage – ekstrem forvandling

De siste par årene har vi fått lov til å låne naboens hage til å dyrke i. Da vi startet var den helt nedgrodd av brennesle og ugress – nå er det blitt en ryddig og flott kjøkkenhage.

Hvis du har en del av hagen som er helt nedgrodd av ugress, kan det virke utenkelig at dette kan bli til noe fint – uten å få hjelp av en gravemaskin. Men det holder faktisk med en spade, kreativitet og pågangsmot.

I mange år fikk ugresset gro i fred i denne hagen.

Vi har en veldig hyggelig nabo som har større hage enn oss – men ingen hageinteresse. Det har derimot vi, og derfor spurte vi om vi kunne få lov til å låne litt av hagen som han uansett ikke brukte. Og det var helt greit.

Det måtte til litt jobb med spaden for å få den nye kjøkkenhagen slik vi ville ha den.

Vi startet så smått med å grave vekk små trær som hadde vokst opp av seg selv, og fjerne ugress i kantene. På et stort felt dekket vi med papp, og satte poteter – slik at ugresset ble borte og jorda forbedret.

Les også: Vi setter poteter i ugress og papp

Vi har også brukt gamle materialer til å bygge karmer og bed – slik at vi har et klart skille mellom gangareal og dyrkeareal.

Ved å strukturere hele hagen med innrammede bed, har vi fått god plass til å dyrke. Vi startet den største delen av jobben våren 2020, før ugresset begynte å vokse opp igjen.

I gangene fjernet vi så mye som mulig av ugresset mekanisk ved hjelp av spade og luking for hånd. Deretter er gangene fylt med treflis.

Naturligvis kommer det litt ugress likevel, men ikke i nærheten av det som var der før vi begynte. Før denne sesongen har vi også fått skaffet en del saueull som vi bruker som jorddekke – for å holde på fuktighet og dekke for ugress.

Skal du forvandle en nedgrodd hage til en fin hage, trenger du litt tålmodighet, du får ikke gjort alt på en gang. I 2019 ryddet vi opp søppel og slo ned gress og ugress med kantklipper. Epletreet har også fått beskjæring.
Det tok noen år, men nå har vi en flott og produktiv kjøkkenhage på et område som tidligere var overtatt av brennesle og annet ugress.

I løpet av et par år har vi altså forvandlet en tidligere helt nedgrodd nabo-hage til en flott og praktisk kjøkkenhage der vi dyrker blant annet poteter, gulrøtter, løk og salat. I kantene har vi plantet ulike blomster og busker som vi kan se godt fra vår egen hage – og som gleder naboen.

Dette må da være det man kaller en vinn-vinn-situasjon!

Murersønn Henrik reparerte denne muren så den ble fin igjen.

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.