Hagebelysning på lavbudsjett

Hagebelysning må ikke koste skjorta. Vi kjøpte 13 forskjellige lyspunkter for 672 kroner på Clas Ohlson. Varer nok ikke i 10 år, men vi gir dem en sjanse…

Det er i hovedsak to grunner til å kjøpe lys til hagen din. 1) Det ser fint ut 2) Sikkerhet.

La oss ta det med sikkerheten først: Se for deg hjemmesnekret trapp som gjestene uten problem gikk opp klokka 18.00. Men festen din varte til 02.30. Da er det mørkt. Ikke lett å se trinnene når de skal ned igjen.
Men med noen billige LED-lys drevet med solceller, er gjestene trygge. Lampene har ladet seg opp med sollyset hele dagen og slår seg automatisk på når det blir mørkt.

På litt avstand ser dette ut som et stearinlys. «Flammen» rører på seg natten gjennom, og lader seg opp igjen på dagtid.

Fordelen med solcelledrevne lamper er at du ikke trenger verken ledning eller ekstra batterier. De vil lade seg opp i løpet av dagen, og begynne å lyse når det blir mørkt nok.

De solcelledrevne lampene gir heller ikke «flomlys», slik en vanlig utelampe kan gjøre. Du får litt lys, men ikke så mye at det er plagsomt.

Disse lyskulene finnes i flere størrelser. Dette er den minste, som er 20 cm bred.

Mens utelys tidligere var forbeholdt en lampe eller to ved inngangsdøra, kan vi nå belyse store deler av hagen uten at det koster skjorta. De enkle, solcelledrevne LED-lampene kan nok ikke forventes å vare i årevis, men vår erfaring er at de ofte varer overraskende lenge.

Noen lamper som kostet et par euro i Tyskland for mange år siden virker fortsatt hos oss. Tips: Det er lurt å ta dem inn om vinteren hvis du ønsker å bruke dem mer enn én sesong. Med norsk vinter rekker de knapt å lade seg opp likevel.

Denne kommer flatpakket, men ekspanderer til denne spennende lysende «planeten». Fin å henge i epletreet.

Når du lager utebelysning, er «less is more» et godt prinsipp. Plasser lysene slik at de virker koselige for deg og eventuelt forbipasserende på veien, men ikke slik at de lyser opp soverommet til naboen.

Dette er den sterkeste lyskilden vi kjøpte, som lyser opp en potte med prydgress.

Fordelen med å bruke litt lys i hagen, er at du får mer glede av den også om kvelden, og for eksempel utover høsten når det ellers vil være helt mørkt og ingenting å se på. Mye av gleden ved å ha hage er jo nettopp det – å kunne sitte inne og se ut.

Disse lyspærene finnes i mange ulike farger. Her en i Heineken-grønn.

Det å ha lys gir hagen en ekstra dimensjon – det blir som om du har to forskjellige hager – én om kvelden og én på dagtid.

Små «lys-pinner» som dette koster rundt 30 kroner, og kan gjøre blomsterbedet spennende også om natten.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut