Skygge i hagen? Lag Woodland

Har du en del av hagen som nærmest er et «ingenmannsland»? Der det er skygge og lite annet enn ugress som trives? Her kan du lage et fantastisk Woodland.

I en Woodland-hage kan gamle trestammer bli vakre dekorasjoner, sammen med Hosta og andre planter som trives best i skyggen. En Woodland-hage ligger ofte i tilknytning til en engelsk cottage garden, og ligner på det som blir kalt «naturtomt». Forskjellen er at det er en kultivert hage som ser naturlig ut.

Steiner, trestammer og skyggetålende planter er en naturlig del av Woodland-hagen.

Det finnes ikke noe godt norsk ord for «Woodland» – noen kaller det «lundhage», andre sier «skogholt». Vi velger å gjøre som engelskmennene og kaller det «Woodland».

En gammel trestamme kan brukes som «blomsterpotte» for alunrot.
Fra nedgrodd til inspirerende

Vi har brukt de siste par årene på å omskape en tidligere ganske så nedgrodd felleshage, til et vakkert og inspirerende Woodland.

Les også: Fra trist ugressfelt til flott skyggebed
Sånn så det ut på fellesområdet i vårt sameie for noen år siden. Det er under stadig utvikling og forbedring.

Her er det ganske mye skygge og få soltimer i løpet av dagen, på grunn av store trær, busker og menneskeskapte konstruksjoner. Det er derfor ingen vits i å anlegge kjøkkenhage eller rosebed akkurat her.

Er det lite jord å plante i, er det en god løsning å bruke krukker. Det gjør også at du kan få utnyttet plassen bedre. Bregner og Astilbe overvintrer fint i krukker hos oss i sone H3-4.

Under trekronene er det imidlertid mange andre planter som trives. Hosta er nevnt, dette er en fantastisk staude som er utrolig anvendelig mange steder i hagen. Det flotte bladverket gjør at du ikke savner blomstring i det hele tatt.

Vår vakre rhododendron Roseum Elegans blomstrer akkurat nå.

Rhododendron er andre planter som gjerne vil stå i skyggen, fordi på sine naturlige voksesteder er undervegetasjon under store trær.

Mellom blankmispelbuskene har vi laget en liten trapp opp til Woodland. Nederst til venstre nøkketunge.

I tillegg er det mange stauder som gjerne står i skyggen – løytnantshjerte (Dicentra spectabilis), arendsspir (Astilbe), alunrot (Heuchera/Heucherella), forglemmegeisøster (Brunnera macrophylla) og nøkketunge (Ligularia), for å nevne noen eksempler.

Hosta er rett og slett en fantastisk plante å ha i hagen, særlig på skyggefulle voksesteder. Dette er Hosta Francee, som vi har delt flere ganger for å lage flere planter.
Dekk bunnen

I Woodland-hagen bør det også være bunndekkere, de vil holde ugresset i sjakk. Hasselurt trives i skyggen, det samme gjør myske.

Eføy (Hedera helix) kan også brukes som bunndekker – den er super i skyggen men dessverre ikke hardfør nok til at den overlever over alt i Norge. Bispelue (Epimedium) og vårkjærminne (Omphalodes verna) er andre skyggetålende bunnplanter.

Bronseblad (Rodgersia) er en vakker bladplante til skyggebedet.

Glem heller ikke å ta vare på naturlige elementer: Bregner, moser, trestammer og steiner. En Woodland-hage skal ikke være striglet med rette linjer, men se ut som om den kunne blitt sånn av seg selv.

Dette området er nyanlagt i år, i forbindelse med at vi fikk satt opp en ladestolpe for elbil.

Det er også fint å sette lave, tidligblomstrende løker i Woodland-hagen. Disse skal uansett blomstre før det er løv på trærne, som snøklokker, anemoner og Scilla. Alle disse løkene kommer igjen år etter år, og hvis de trives vil de spre seg.

Anemone (symre) finnes i flere farger, vi valgte disse vakre blå. Hvis de har gode vekstforhold vil de spre seg og danne et blått teppe i april-mai.
Tidligere var det flere trær her. Vi har latt stammene stå, som dekorasjon.
I denne gamle sinkbaljen bor en dugghosta som i løpet av sommeren blir kjempestor.
Hvis du er kreativ kan stokker som er for store til å gå i vedovnen brukes i hagen i stedet.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut