Velkommen til juni i hagen

Etter en relativt kald vår kom varmen endelig til hagen vår. I begynnelsen av juni kan vi begynne å høste fra kjøkkenhagen og nyte de lysegrønne bladene og tidlige sommerblomstene.

Mens mai ofte er en hektisk tid for hageeiere, kommer juni med mer rom for avslapning og nytelse i hagen. Hos oss markerte vi overgangen fra mai til juni med å plante ut de siste småplantene, slik at hele hagen nå er «ferdig».

I løpet av den siste uken er bøkehekken blitt en grønn, fin vegg.
Flekktvetann er en god bunndekker som i tillegg til blomstringen har veldig flott bladverk hele sesongen.

Skjønt, ferdig blir vi jo aldri. Etterhvert som plantene vokser til, ser vi også hvor det er plass til mer, og hvilke planter som ideelt burde fått en annen plassering. Men det er jo noe av det som er morsomt med å ha hage.

En nykommer i årets Spirea-hage – «Susanne med det sorte øyet» – eller Thunbergia som er det offisielle navnet.
Gressløken er på vei til å blomstre, men kan fortsatt spises. Vi bruker noe i maten, men sparer noe av de vakre blomstene.
Tulipaner og høsteklar kjøkkenhage

Det er gjerne ikke de mest prangende blomstene som dominerer såpass tidlig på sesongen.  Sesongen i år har startet sent her hos oss, og tulipanene holder fortsatt stand.

En av de nydelige tulipanene som blomstrer i hagen vår akkurat nå.
Tulipaner finnes i nær sagt alle farger og fasonger, som denne tofargede.

Det ble ikke så mange som i fjor, da mange av løkene fikk frostskader fordi de spiret for tidlig sist høst. Men de som er kommet i blomst, er til gjengjeld veldig fine.

Det ligger an til å bli store mengder rips på ripsbusken vår også i år.

Vi kan også begynne å høste en god del fra kjøkkenhagen. Rabarbraen har vært høsteklar en stund allerede, samme med gressløken som vi bruker i mengder i gryteretter. Vi har også tatt litt plukksalat, og noen tidligsådde agurker og tomater.

I denne delen av hagen har vi stort sett prydbusker, med hjertetreet og den japanske lønna som blikkfang.

I fjor sommer «arvet» vi to aspargesplanter, som vi har vært veldig spente på. Foreløpig er det bare en av dem som har kommet med skudd, men den ser til gjengjeld ut til å ha klart seg veldig bra. Vi høster litt forsiktig, det er viktig at aspargesplantene får bruke lang tid på å vokse seg store før de brukes til matauk.

Hurra, aspargesen har overlevd! Siden plantene er såpass nye må vi ha litt is i magen og ikke høste for mye – men noen skudd kan vi ta.
Steinbed og Hosta

I steinbedet blomstrer hvit og rød sildre, og i ulike skyggebed har Hosta begynt å slå ut med bladene.

Hosta visner helt ned hver høst, men du verden så flotte de er når de kommer opp av bakken igjen.

Den japanske blodlønna vi plantet i fjor har overlevd vinteren og er blitt et strålende midtpunkt i den «prydelige» delen av hagen, sammen med vårt nydelige hengehjertetre.

Hengehjertetreet er nydelig hele sesongen, men spesielt fint nå i juni med de lysegrønne bladene.

Vi elsker også det friske bladverket til bjørkebladspirea og japanspirea «Magic Carpet» som er på sitt peneste nå tidlig på sommeren. Så utrolig mye mer glede dette gir enn en liten flekk med plen – som vi hadde på det samme stedet før.

Et buskfelt av Spirea betulifolia og Spirea japonica «Magic Carpet» gir oss en del av hagen som det ikke er noe jobb med.
Husk å vanne nye planter

Den mest kritiske perioden for grønnsakplanter og sommerblomster som er plantet ut på sitt endelige voksested, er rett etter utplanting. Da har ikke røttene rukket å etablere seg ennå, og plantene er sårbare for uttørking. Derfor er det viktig å vanne godt akkurat i starten.

Sildre vokser og blomstrer i steinbedet, nesten uten jord og uten ekstra vanning.

Det samme gjelder busker og trær du planter – vann godt i starten slik at de får etablert seg og festet røttene i jorda.

Nå er kjøkkenhagen vår «ferdig», det vil si at alle småplanter er satt ut i bedene.
Bronseblad er en staude som trives godt i skyggebedet.
Jordbær snart? Om noen uker er det klart.